Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Ovidi

1,670 views

Published on

Published in: Education
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Ovidi

  1. 1. LITERATURA LLATINA TEMA 5 OVIDI
  2. 2. OVIDI (1: Vida)Publi Ovidi Nasó va néixer a Sulmona el 43 aC dins una rica família eqüestre. Elseu pare li va proporcionar una educació acurada a Roma, a Grècia i a Àsia, ambl’objectiu de convertir-lo en un advocat de profit. Ovidi va abandonar aviataquest camí i, per a major disgust del pare, es va consagrar a la poesia.
  3. 3. Va freqüentar els cercles literaris iaristocràtics més influents de l’època iva conèixer personalment poetes conHoraci i Virgili.Les seves poesies van tenir un granèxit entre les classes altes però l’any 9dC August el va desterrar a Tomis(l’actual Constanza, a Romania), a lariba del Mar Negre, per causes queromanen obscures.Va romandre allí fins la seva mort el18 dC, després d’haver imploratdebades l’indult per la seva condemna
  4. 4. OVIDI (2: Obra)Va ser un poeta fecund i espontani. Tenia tanta facilitat per versificar que quanvolia escriure en prosa, involuntàriament ho feia en vers. Les obres mésimportants sexpliquen a continuació classificades en tres grups segons l’època ila temàtica:OBRES DE JUVENTUT (poemes eròtics) ● Amors (Amores): Poemes elegíacs destinats a celebrar la seva passió per Corinna, nom fictici d’una estimada que, segons molts autors, només existia en la seva fantasia
  5. 5. ● Heroïdes (Heroides): Cartes imaginaries, en dístics elegíacs, enviades per heroïnes llegendàries als seus marits o amants absents: Hèlena a Paris, Penelope a Ulisses, Dido a Enees, etc.● L’art d’estimar (Ars amatoria): Poema didàctic on es donen lliçons sobre l’art d’enamorar una persona i conservar-ne l’amor. És una obra, escrita amb gràcia i enginy, que va escandalitzar les ments més conservadores per la seva evident falta de moralitat.
  6. 6. OBRES DE MADURESA (poemes didàctics) ● Les metamorfosis (Metamorphoses): La seva obra més famosa i un dels poemes més importants de la història de la literatura. És al mateix temps un cant èpic i un poema didàctic. Consta de 15 llibres en els quals es narren nombrosos mites protagonitzats per personatges mítics que acaben transformant-se en animals, en vegetals i en constel·lacions.
  7. 7. Els mites segueixen un teòric ordre cronològic, des del Caos primitiu fins a la transformació de Juli César en astre. Tot i la diversitat d’episodis, l’obra mostra una forta unitat i una gran riquesa de procediments en les descripcions. Ha estat una obra molt usada com a manual de mitologia i ha servit de font d’inspiració per a escriptors, pintors, escultors i músics de totes les èpoques.● Els fastos (Fasti): Ovidi pretenia fer un repàs a les festes religioses i nacionals del calendari romà. Lobra havia de comptar amb dotze llibres, un per cada mes de l’any, però amb l’ordre d’exili l’obra va restar inacabada. No és la més inspirada de les seves obres.
  8. 8. OBRES DEXILI (poemes elegíacs de dolor i tristesa ● Tristes (Tristia): cinc llibres de poemes dedicats a un destinatari fictici al qual narra les seves desventures i recorda el seu passat i la felicitat d’altres temps. El millor poema és el primer, on explica la seva última nit a Roma. ● Pòntiques (Ex Ponto): tracta els mateixos temes que a l’anterior però estan dedicades a la seva esposa i als seus amics als qual demana que intercedeixen per ell davant d’August perquè li perdoni el càstig.

×