Empuries

751 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
751
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
42
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Empuries

 1. 1. EMPÚRIES
 2. 2. 1. H I S T Ò R I AFundacióEmpúries va ser originàriament una colònia gregafundada per colons provinents de Focea (ÀsiaMenor) a prinicipis del segle VI aC. El nom ori-ginari de la ciutat era Emporion, que en grec voldir “mercat”.El foceus van fundar primer un assentament enun illot proper a la costa, anomenat més tardPaleàpoli; en època posterior aquest illot (on arahi ha el poblet de St Martí dEmpúries) va quedarunit a la costa. Mig segle més tard es van establiral continent on van fundar la Neàpoli.
 3. 3. Larribada dels romansLany 218 aC els germans Escipió van desembarcar a Empúries a linici de la sevacampanya contra la reraguarda dHanníbal. Els escriptors romans ens diuen que enaquell temps Empúries era una ciutat doble, amb dos nuclis separats per un mur; uncorresponia a la Neàpoli grega, laltre era un assentament dels indigets amb els qualsels grecs havien establert relacions comercials. Els romans van establir un campa-ment militar vora la ciutat abans de continuar la campanya cap al sud.
 4. 4. EvolucióAcabada la Segona Guerra Púnica, els romans van mantenir el campament dEmpú-ries per controlar el port i el territori. Aquest campament seria la base a partir de laqual es desenvoluparia la ciutat romana dEmporiae. A mitjan segle I aC Juli Cèsar hiva instalar colons veterans de les seves tropes; en època dAugust la ciutat haviaadquirit lestatus de municipium.La ciutat va entrar en decadència ja al segle I dC,a causa dels canvis en les rutes comercials cap alsud, a Tàrraco i Bàrcino. En nucli es va despoblarfins que només va restar un petit assentament alantiga Paleàpoli. Tanmateix el nom de la ciutates va conservar en èpoques posteriors en el com-tat medieval dEmpúries i en la comarca delEmpordà.
 5. 5. 2. U R B A N I S M ELa ciutatEmpúries presenta el traçat tradicional de les Mu r i n t ernciutats romanes, inspirat en el del campamentmilitar (recordem que la ciutat es va desenvolu- Fòrum Domus apar a partir dun): rall MuEl recinte era un rectangle perfecte, envoltat demuralles, i dividit en el seu interior en solars s imu maxortogonals per una xarxa de cardines i decumani. do KarUn mur (de funció desconeguda) travessava laciutat dest a oest. El fòrum no es trobava al Amfiteatre Palestracentre exacte si no al tram meridional del cardomaximus, que el travessava.
 6. 6. 5 3 1 4 2Reconstrucció de les tres ciutats dEmpúries: La Paleàpoli (1) a lillot que ha comença a unir-se al continent; laNeàpoli (3) amb el port on possiblement va desembarcar lexèrcit dels germans Escipió; la ciutat romana (3), al llocon antigament shavia alçat el campament militar; el fòrum del municipi romà (4); al nord hi veiem el riu Fluvià (5)
 7. 7. 3. M O N U M E N T SLa murallaSha conservat bona part del mur meridional, que inclou la porta sud del cardomaximus. En la seva construcció es van combinar dues tècniques diferents: La partinferior es va alçar amb carreus de pedra i la part superior es va fer amb formigó(opus caementicium) al qual es va donar forma mitjançant un encofrat de fusta. 2 1 Porció de la muralla en què són visibles les dues tècniques cons- tructives: carreus a la part inferior (1) i formigó a la superior (2).
 8. 8. El fòrumOcupava lespai de quatre solars dividits pel cardo maximus i un decumanus minor.El temple, dedicat a la Tríada Capitolina (Júpiter, Juno i Minerva) es trobava alcantó nord, envoltat dun criptopòrtic (galeria coberta); només se nha conservat elpodium. Més tard shi van afegir uns templets a banda i banda, possiblement dedi-cats al culte imperial. La resta del fòrum era envoltada per tabernae (al cantó sud) iun pòrtic; en època dAugust es va construir una basílica duna nau a la banda est. 2 El fòrum dEmpúries 4 1. Accés sud pel kardo maximus 1 2. Pòrtic columnat 3. Tabernae 3 6 4. Temple de la Tríada Capitolina 5. Criptopòrtic que envoltava el temple 7 5 6. Templet dedicat al culte imperial 7. Basílica
 9. 9. Altres edificis importantsNo coneixem del tot els edificis públics dEmpúries ja que només sha excavat unapetita part de la ciutat. Shan trobat unes termes públiques al nord del fòrum idiverses domus, algunes de les quals eren autèntiques mansions de luxe; moltesdelles tenien sòls decorats amb mosaics. Una domus va créixer tant que va arribar asobrepassar el límit de la muralla.A la banda sud de la ciutat, fora de les muralles, hi havia una palestra i unamfiteatre; aquest va ser construït al segle I dC però només se nhan conservat elsfonaments, ja que la resta de lestructura devia estar feta de fusta.Fonaments de lamfiteatre Restes de les termes Decoració de mosaics duna domus
 10. 10. 4. PER SABER-NE MÉShttp://www.mac.cat/Seus/Empurieshttp://ca.wikipedia.org/wiki/Empúrieshttp://www.xtec.cat/~sgiralt/labyrinthus/roma/roma.htm ACTA EST FABULA

×