Emerita

284 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
284
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Emerita

 1. 1. EMÈRITA
 2. 2. 1. H I S T Ò R I A Emèrita Augusta (lactual Mèrida, a Extrema- dura), a ligual que Bàrcino, va ser fundada cap a lany 25 aC per lemperador August amb legionaris veterans de les guerres càntabres. La ciutat va ser construïda vora el riu Guadiana, a la frontera entre la Lusitània i la Bètica, i en el recorregut de la Via de la Plata. Des de la seva fundació va ser capital de la Lusitània; al segle IV dC va esdevenir a més capital de la diòcesi dHispània.
 3. 3. 2. U R B A N I S M ELa ciutat no presentava la típica forma rectangular de les ciutats romanes ja que elrecinte es va haver dadaptar a les irregularitats del relleu. La muralla meridionalanava paral·lela al riu Guadiana, però els altres costats tenien un traçat irregular. A ligual que Tàrraco, Emèrita disposava de dos fòrums, un muni- cipal per als afers de la ciutat i un altre provincial que servia de centre polític i religiós de tota la província.
 4. 4. amfiteatreEn aquesta imatge hi podem circveure una representació de teatrecom hauria estat Emèrita en Aqüeducteèpoca imperial: fòrum provincial temple muralles fòrum de la colònia vi a de l aPl ata Riu Guadiana Reconstrucció idealitzada dEmèrita
 5. 5. 3. M O N U M E N T SEl fòrum municipalAquest centre de reunió estava presidit per un temple dedicat al culte imperial, tot ique és conegut popularment com a temple de Diana. La seva conservació es deu alfet que fou reconvertit en residència privada en època posterior. A més del templesha conservat part dun pòrtic. Temple de Diana Pòrtic
 6. 6. El fòrum provincialEra lespai des don sadministrava tota laprovíncia de Lusitània, però no era tan inmenscom el fòrum provincial de Tàrraco. Aquestfòrum era també presidit per un temple les restedel qual van ser trobades recentment, però esdesconeix a quina divinitat estava dedicat.La construcció més característica daquest espaiés larc de Trajà (la denominació és arbitrària, jaque no hi ha cap inscripció que indiqui que fosconstruït en temps daquest emperador. Es tractaduna entrada monumental, en la ruta del kardomaximus, i no hi ha certesa que tinguès caràcter Arc de Trajàdarc de triomf.
 7. 7. El circ:Aquest gran edifici despectacles va ser construït a principis del segle I dC, fora deles muralles (com corresponia a un edifici de les seves dimensions), vora la via quecomunicava la ciutat amb Corduba. Feia més de 400 metres de llargada per 100damplada i les seves graderies tenien capacitat per a 30.000 espectadors.Shan conservat les bases de la cavea, les carceres i la spina. Vista aèria de les carceres del circ. Aspecte actual del circ
 8. 8. Lamfiteatre:Aquest edifici destinat a acollir els combats de gladiadors va ser inaugurat lany 8dC.. La cavea tenia capacitat per a 15.000 espectadors i estava dividida en tresseccions (imma, media i summa) de les quals només sha conservat la part baixa, jaque les altres dues van ser usades com a pedrera per a altres construccions. Tambésha conservat larena i lespai de les fossae.
 9. 9. El teatre:És ledifici romà més conegut dEmèrita i de tota Hispània. Va ser construït cap al 15aC per Marc Vipsani Agripa, lamic i col·laborador dAugust, però va ser remodelaten dues ocasions (en temps de Trajà, a principis del segle II dC, i en temps deConstantí). La cavea (dividida en imma, media i summa) podia acollir 6.000espectadors. El frons scaenae és la part més destacable; constava de dos pisos,decorats amb columnes de marbres. Al seu darrere hi havia un gran pòrtic ajardinat.
 10. 10. Els aqüeductesLa ciutat comptava amb diversos aqüeductes, subterranis i externs, que proveïen laciutat daigua, els més coneguts eren els de San Lazaro i el de los Milagros. Aquestúltim destaca per la seva canalització aixecada per tres sèries darcades; prenia laiguadel pantà de Prosèrpina, a 5 km al nord de la ciutat.
 11. 11. El pont sobre el Guadiana:És una de les construccions més antigues de la ciutat i en certa manera vacondicionar la fundació de la ciutat, ja que aquesta havia destar comunicada amblaltra riba del riu. El pont segueix el traçat de la Via de la Plata; el lloc no va serelegit a latzar: En aquel tram del riu hi ha un gual i una petita illa dividia el correnten dos braços. Laspecte actual del pont és el resultat duna reconstrucció del segleXVII dC.
 12. 12. 4. PER SABER-NE MÉShttp://www.merida.es/index.phphttp://es.wikipedia.org/wiki/Augusta_Emeritahttp://www.xtec.es/~sgiralt/labyrinthus/roma/roma.htmhttp://www.cervantesvirtual.com/bib/portal/simulacraromae/http://museoarteromano.mcu.es/index.html ACTA EST FABULA

×