Comedia

334 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
334
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Comedia

  1. 1. E L T E A T R E G R E C I I IL A C O M È D I A
  2. 2. La comèdia va néixer a Atenes i, a ligual que la tragèdia, els seus orígens estanrelacionats amb rituals religiosos en honor a Dionís: el nom de comèdia (κωμ δ αῳ ί )vol dir “cant del κ μοςῶ ”, una festa en què cors fàl·lics entonaven cants satírics.En la comèdia grega hi distingim dues etapes: La comèdiaantiga (segles VI i IV) i la comèdia nova (segles IV i III).
  3. 3. Les comèdies estaven lliures de la solem-nitat i de la serietat pròpies de la tragèdia, iper tant els autors tenien immenses proba-bilitats de tractar assumptes més diversoscom la política, els costums, les tradicions,la religió, etc.Figura dun actor còmic (Brittish museum)Formalment, es diferencien de la tragèdiaper la paràbasi (παρ βασιςά ), un monòleg delcor dirigit al públic en què l’autor exposavales seves idees i intentava guanyar-se elfavor del jurat.Comèdia i tragèdia
  4. 4. La comèdia antigaLa comèdia antiga es caracteritzava pels següents elements:● L’obscenitat: Natural, si tenim en compte que l’origen era un cor devot del fal·lus(sovint presents en el vestuari dels actors). Les comèdies daquesta època estanplenes de situacions grotesques i bromes lascives. El vocabulari és sovint groller,però tanmateix això no va impedir que moltes obres destaquessin per la qualitatpoètica dels seus versos.● La burla cap a personatges o institucions reals: La manca d’una censura vapermetre als poetes còmics realitzar virulents atacs contra polítics, pensadors,militars, etc. Resulta curiós que, tot i que la democràcia era la responsabled’aquesta gran llibertat d’expressió, la majoria d’autors exposaven idees conser-vadores.
  5. 5. AristòfanesVa néixer al 440 a Atenes i va morir al 387. Va ser lautor còmic més important dela comèdia antiga i lúnic del qual conservem obres senceres (onze en total).● Les granotes: Dionís viatja a l’Hades a cercar un tràgic que revitalitzi el teatreatenès, en crisi segons ell. Èsquil i Eurípides (a qui Aristòfanes detestava)competeixen per ser lelegit i finalment el déu es decideix per Èsquil.● Els núvols: Un vell endeutat vol enviar el fill a estudiar a lescola de Sòcratesper-què aprengui a enganyar els creditors. Acaba entrant-hi ell, però nés expul-sat per imbècil. El seu fill finalment hi entra, però a causa de les ensenyances,el jove pega al pare i aquest crema l’escola. Aristòfanes critica els nousmètodes densenyança (personalitzats en Sòcrates) als qual contraposaleducació tradicional.
  6. 6. ● Lisistrata: En mig de la terrible Guerradel Peloponés, les dones de Grècia,liderades per latenesa Lisístrata, sune-ixen per obligar els homes a signar lapau: es vesteixen de forma provocativaper excitar-los però després es neguen aanar al llit amb ells.El homes acaben signant la pau perquèno aguanten estar més temps entrem-pats. Lobra és una crida als lídersatenesos a posar fi a la guerra delPeloponès.Il·lustració de Lisístrata, Aubrey Beardsley (1896)
  7. 7. La comèdia novaDesprés de la guerra del Peloponnés, esresponsabilitzà de la desgràcia als excesos per-mesos en els anys de la plenitud de la demo-cràcia.La sàtira política va passar a ser mal vista i elsautors van inclinar-se cap a una innocent comèdiad’embolics, amb històries sobre esclaus espa-vilats que enganyen els amos, joves enamorats debelles prostitutes, pares que retroben els fills per-duts fa temps, etc.Els autors més importants van ser Menandre iFilemó. Shan conservat poques obres tot i que enconeixem més perquè van ser imitades pels autorsromans com Plaute i Terenci.Fragment de cràmica amb un vellescalu pintat (Louvre)

×