Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

011teseu

436 views

Published on

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

011teseu

 1. 1. Els quadres grocs diran el títol de cada apartat deltema. Si no surt cap requadre daquestes és queencara continua lapartat anterior.ElS HEROISEls quadres blaus són les explicacions del temaque tractem. És molt recomenable (per no dirimprescindible) que agafeu els apunts daquí).Els quadres clarets són explicacions secundàries,de suport, que expliquen, amplien o recordeninformació. Daquests no cal agafar apunts.
 2. 2. 1. NAIXEMENTEra fill dEgeu, rei dAtenes, i dEtra, filla del reide Trezén. Egeu va allitar-se amb Etra estantbegut. Quan es va despertar i adonar de què haviapassat, va dir a Etra que si neixia un fill daquellaunió, havia de romandre amagat a Trezén. Desprésva amagar les sandàlies i lespasa sota duna roca iva tornar a Atenes.Quan Teseu va arribar als setze anys i era un jovefort i intel·ligent, Etra li va revelar el seu origen.Teseu no va tenir problemes en aixecar la roca itrobar les sandàlies i lespasa dEgeu i amb ellesva fer cap a Atenes.Teseu i Etra (Hyrce)
 3. 3. Durant el trajecte a Atenes, Teseu va netejar els camins de bandits i monstres que impor-tunaven els viatgers. Primer va trobar Perifetes que assassinava les víctimes amb un garrotde bronze. Teseu li va prendre el garrot i el va colpejar fins matar-lo.Més endavant va trobar Sinis que era tan fort que podia doblegar un pi. De fet, matava lesseves víctimes lligant-los als extrems de dos pins i deixarnt-los perquè fossin espedaçats.Teseu el va véncer en combat i el va matar de la mateixa forma.Teseu i Sinis
 4. 4. A Cromió va perseguir i matar una monstruosa truja salvatge que aterroritzava la poblaciólocal. A continuació va trobar Esciró, un lladre que, assegut sobre dun penya-segat, dema-nava als viatgers que li rentessin els peus i quan aquests sajupien ell els empenyia avall onuna tortuga marina els devorava. Teseu es va negar a rentar-li els peus, el va aixecar de laroca i el va precipitar al mar.Teseu i la truja Teseu i Esciró
 5. 5. Seguint el camí, Teseu va ser retat per Cerció, un lluitador que matava els contrincants ambuna fortíssima abraçada. Teseu el va agafar pels genolls i el va tirar a terra boca avall,matant-lo en lacte. Teseu va inventar així lart de la lluita cos a cos.Finalment va conéixer Procrustes, pare de Sinis, un hostaler malvat que tenia un sol lliton feia jeure els seus hostes: si eren molt alts, els tallava les cames perquè hi capiguessin;si eren baixets, els allargava amb un poltre de tortura. Teseu el va castigar, torturant-lode la mateixa manera que ell havia torturat els altres.Teseu i CercióTeseu i Procrustes
 6. 6. Teseu va arribar a Atenes on Egeu shaviacasat amb la fetillera Medea i havia tingutun fill amb ella. Gelosa que Teseu pren-gués el tron al seu fill, Medea va convèn-cer Egeu que Teseu era un espia i va donara Teseu una copa amb verí.Tanmateix, Egeu va reconéixer ràpidamentlespasa de Teseu i va tirar la copa a terra.Egeu va anunciar que Teseu era el seu fill ihereu i Medea va anar a lexili.Medea (Sandys)
 7. 7. 2. TESEU I EL MINOTAUREAnys enrera, Androceu, fill del rei Minos de Creta, havia estat assassinat durant unavisita a Atenes. Aleshores Minos va decretar que els atenesos havien denviar cada nouanys set nois i set noies a Creta, perquè fossin sacrificats al terrible Minotaure.
 8. 8. El nom real del Minotaure era Asterió i era el fruit dels amors bestials de Pasifae, esposa deMinos, i un toro. Posidó havia obsequiat Minos amb un toro blanc perquè el sacrifiqués enhonor seu, però a Minos li va agradar tant que es va quedar lanimal per a ell.Pasifae i el toroA petició de Posidó, Afrodita va fer que Pasifae senamorés del toro. Per encàrrec dela reina linventor Dèdal va fabricar una carcassa de vaca que va permetre a Pasifaeunir-se a la bèstia, engendrant així el Minotaure, que tenia cos dhome i cap de toro.Dèdal ajuda a Pasifae a entrar a la carcassa.
 9. 9. Minos va fer tancar el monstre en un gran Laberint que li va construir Dèdal i cada certtemps lalimentava amb carn humana. També hi va tancar Dèdal amb el seu fill Ícar, peròlinventor va poder fugir amb unes ales que havia fet amb plomes i cera. Pare i fill ja sobre-volaven el mar quan Ícar va voler volar massa alt, la cera es va desfer per lescalfor del sol iell va morir en caure al mar.Dèdal i Ícar (Leighton) El vol de Dèdal i Ícar (Saraceni)
 10. 10. Quan Minos va tornar a reclamar els catorze joves a Egeu, Teseu es va oferir per anar aCreta i matar els monstre. Loracle de Delfos li va aconsellar prendre Afrodita com a guia iper tant ell li va oferir un sacrifici a la platja abans de sarpar.Quan Teseu va arribar a Creta, Afrodita va fer que Ariadna, filla de Minos, senamorésdell. Ella el va fer prometre que es casaria amb ella si lajudava i li va donar un cabdellmàgic que el guiaria fins al centre del Laberint. Teseu va entrar al Laberint de nit i va matarel Minotaure mentre dormia, i amb lajuda del fil en va poder sortirTeseu al Laberint Teseu mata el Minotaure Teseu i el Minotaure
 11. 11. Una vegada fora del Laberint, Teseu va reunir els joves i Ariadna i va fugir a Atenes ambells. De camí van desembarcar a Naxos on Teseu va abandonar Ariadna. Es desconeix si hova fer volent o si els vents van empènyer el vaixell quan ella encara era a terra. Ariadna vaplorar la traició de Teseu però més tard va ser trobada pel déu Dionís que la va convertir enla seva esposa.Ariadna dormida mentre Teseu fuig al fons(Waterhouse)Dionís i Ariadna(Pittoni)
 12. 12. De retorn a Atenes Teseu es va oblidar de canviar les veles negres del vaixell per unesde blanques que li havia donar Egeu per anunciar lèxit del viatge. Quan Egeu vaveure arribar el vaixell amb les veles negres, va pensar que Teseu era mort i, aclaparatpel dolor, es va suïcidar precipitant-se al mar que des daleshores porta el seu nom.Daquesta trista manera, Teseu va esdevenir rei dAtenes.
 13. 13. Una vegada coronat, Teseu va reformar Atenes de tal manera que els atenesos elvan venerar durant generacions com el fundador de la ciutat: va unificar lesdiverses tribus en què es dividia lÀtica en una sola comunitat, els va donar unaConstitució i òrgans de govern i va encunyar les primeres monedes.3. GESTES DE TESEU
 14. 14. Teseu es va fer molt amic de Pirítou, rei dels làpites. Pirítou havia escoltat els relats de laforça de Teseu i va voler posar-lo a prova robant-li uns ramats que pasturaven a Marató.Teseu el va perseguir però no hi va haver combat perquè ambdós es van caure bé i es vanjurar amistat eterna.Pirítou es va casar amb Hipodamia i va invitar al casament déus i pobles veïns, entre ells,els centaures. Durant el banquet que va seguir, els centaures van sentir-se atrets pel flairedel vi i van còrrer a omplir-sen els vasos. Ara bé, els centaures no estaven acostumats abeure vi i ben aviat van emborratxar-se. Un dells va segrestar Hipodamia mentre elsaltres van atacar les altres noies.Làpites i centaures (Cosimo)
 15. 15. Teseu i Pirítou van còrrer a rescatar Hipodamia i van matar el centaure. La batallaentre làpites i centaures va durar tot un dia i quan es va fer fosc ambdós bàndols havienpatit moltes baixes. Finalment Teseu va expulsar els centaures a les muntanyes.Rapte dHipodamia (Rubens)
 16. 16. Teseu es va casar dues vegades. La seva primera muller va ser lamazona Antíopeque li va donar el seu fill Hipòlit. Més tard es va casar amb Fedra, filla de Minos igermana dAriadna, que li va donar dos fills més.4. FEDRA I HIPÒLITEnfadada perquè Hipòlit no li retia culte, Afrodita va decidir castigar-lo fent que Fedrasenamorés dell. Durant un temps la reina va amagar els seus sentiments per vergonya, finsal punt demmalaltir, però finalment no va poder estar-se de confesar-se per carta a Hipòlit.Fedra (Cabanel)
 17. 17. Hipòlit va quedar tan horroritzat que va dirigir-se cridant a la cambra de Fedra. Aquesta,per por a ser descoberta, es va penjar duna viga però va deixar una nota en què acusavael jove dhaver-la violat. En llegir-la, Teseu va maleir Hipòlit i el va fer desterrar. QuanTeseu, a través dÀrtemis, va esbrinar la veritat, ja va ser massa tard. Hipòlit havia patitun accident amb el seu carro i havia mort arrossegat pels seus cavall.Mort dHipòlit (Alma-Tadema)
 18. 18. Lamistat amb Pirítou va acabar costant-li cara a Teseu. Mortes Fedra i Hipodamia, elsdos reis van pactar ajudar-se mutuament a trobar noves esposes. Primer Teseu va elegirsegrestar Hèlena dEsparta, filla de Zeus i Leda, que aleshores era una nena, però comque encara no es podia casar amb ella, la va deixar a càrrec de la seva mare, Etra.Leda i el cigne (Rubens) Hèlena (Rossetti)5. MORT DE TESEU
 19. 19. Més endavant, Pirítou va recordar-li el pacte i ambdós van consultar loracle de Zeus. Laresposta del déu va ser que Pirítou havia de casar-se amb Persèfone. Tot i que Teseu vaveure ironia en les paraules de Zeus, Pirítou les va prendre seriosament i va exigir a Teseuque complís la paraula donada i lajudés a aconseguir la mà de la deessa.Teseu i Pirítou van davallar al Tàrtar on Hades va escoltar la seva irreverent petició.Fent-se el bon amfitrió, el déu els va invitar a seure en sengles cadires màgiques quedimmediat es van convertir en part dells, de manera que hi van quedar atrapats i no enpodien escapar si no era mutilant-se a ells mateixos.Persèfone (Rossetti)Hades i Persèfone
 20. 20. Teseu i Pirítou van romandre quatre anys al Tàrtar, torturats per les Fúries, finsque Hèracles va davallar a capturar Cerber i, amb permís dHades, va alliberarTeseu, arrencant-lo de la cadira, no sense dolor.Hèrcules i Cerber (Zurbarán)Hèracles porta Cerber davant dEuristeu.
 21. 21. Mentre Teseu havia romàs atrapat al Tàrtar, els espartans havien atacatAtenes per rescatar Hèlena i se lhavien endut amb Etra com a esclava.Debilitat per laventura al món subterrani, Teseu no es va veure amb cor degovernar Atenes i va partir cap a lilla dEsciros on tenia unes propietats.Paisatge dEscirosLicomedes, rei dEsciros, feia temps que cobejava les propietats de Teseu i, amblexcusa de mostrar-li lilla, el va conduir a dalt duna muntanya. Una vegada adalt, el va empènyer i va dir als atenesos que shavia caigut per accident.

×