XARXES SOCIALS

2,699 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
2,699
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
12
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

XARXES SOCIALS

  1. 1. Les xarxes socials • Que són les xarxes socials? Podríem definir les xarxes socials com un tipus de servei d’internet que ens ofereix la possibilitat de crear el nostre propi usuari (on allà poses les teves dades personals) i hi pots penjar fotografies, vídeos i explicar el teu dia a dia. També et pots relacionar amb diverses persones gràcies a les diferents aplicacions que hi pots trobar. En els seus inicis, la Xarxa Mundial d’Internet (world Wide Web) era un medi de comunicació amb un únic objectiu: que la gent publiques un article amb un cert contingut i els demés el llegien. Però, amb l’arribada del que es coneix com Web 2.0, o la Xarxa en dos sentits, tot ha canviat. Si que hi ha gent que continua publicant un cert contingut per que sigui llegit, però ara també es fa servir internet per parlar i fer connexions socials. En les jornades sobre gestió en organitzacions del Tercer Sector en la Universitat Di Tella de Buenos Aires, Argentina, al novembre del 2001 es van definir les xarxes socials de la següent manera: “Les xarxes son formes d’interacció social, definida com un intercanvi dinàmic entre persones, grups i institucions en contextos de complexitat. Un sistema obert i en construcció permanent que involucra a conjunts que s’identifiquen en les mateixes necessitats i problemàtiques i que s’organitzen per potenciar els seus recursos. Una societat fragmentada en minories aïllades, discriminades, que ha desvitalitzat les seves xarxes vinculars, amb ciutadans carents de protagonisme en processos transformadors, es condemna a una democràcia restringida. La intervenció en la xarxa es un intent reflexiu i d’organitzador d’aquelles interaccions i intercanvis, on el subjecte es funda a sí mateix diferenciant-se d’altres.” • Tipus de xarxes socials Les xarxes socials en espanyol: • Cielo.com: Combina contactes en línia amb una comunitat cara a cara on aquests medis es complementen l’un a l’altre, sembla ser la més completa.
  2. 2. • Dejaboo.net: Anuncien que segueix en fase de proves, tot i això, es una xarxa social orientada a la cultura, en la qual els usuaris poden compartir les seves ressenyes y gustos literaris, musicals o del cinema. • eConozco.com: Es presenta com una eina que et permet contactar amb milers de professionals a través dels teus coneguts de confiança i on pots accedir a noves oportunitats per desenvolupar la teva carrera professional. On hi pots trobar socis, clients o talent per la teva empresa. EConozco aspira arribar a professionals d’Espanya i Llatinoamèrica que utilitzin aquesta eina i la trobin útil. I entre els seus plans, en quant existeix un número de usuaris important, esta el oferir nous servei, també inclou algun de pagament. Mentre tant, la primera xarxa social online en espanyol segueix desarrollant funcionalitats, com un nou taulell de anuncis. • Qdamos.es: El registre i tots els serveis son gratuïts, s’anuncia com el nou portal per buscar parella i amics en Espanyol. • Festuc.com: Festuc et promet que coneixeràs gent nova a través de amics o per aproximitat geogràfica a través del servei en el telèfon mòbil. • Spaniards.es: Presenta la Comunitat d’Espanyols en el Mon. Indiquen que la missió d’aquesta esta xarxa es ajudar i posar en contacte a tots els espanyols que viuen a l’estranger, be sigui per motiu d’estudis, treball o plaer, amés de a tots aquells que busquen sortir d’Espanya, temporal o permanentment. • Neurona.com: Proclama que el seu objectiu es per ampliar i millorar la xarxa professional de contactes, un espai virtual en el que interactuen diàriament més de mig milió de professionals presents en més 50 sectors productius i més de 100 de comunitats professionals. • Linkara.com: “Expressa la teva opinió, connectat amb els teus amics, coneix gent nova”, així es com expliquen de manera mol simple el seu funcionament. Linkara està enfocat ha les relacions d’amistat, es presenta com la primera xarxa social per conèixer gent a través d’aficions i opinions. • Gazzag.com: Es una mixtura entre xarxa social professional i xarxa social de contactes personals. L’aparença i la usabilitat son bastant bones i permet la creació de galeries de fotos i blogs, a diferencia d’altres xarxes socials en espanyol que no ho permeten. • Gentenotable.com: Una altra xarxa social de punt de trobada.
  3. 3. Les xarxes socials mes famoses (més utilitzades entre el jovent): Tuenti: Es una xarxa social, dirigida sobretot als estudiants de secundaria i universitaris, que en els últims mesos s’ha anat convertint en una revelació d’internet a Espanya. Es destacat en el segment de comunitats en la xarxa, en el qual s’inverteix gran temps d’us al dia per usuaris. Tuenti et permet estar permanentment en contacte on-line amb la fent que coneixes (i no coneixes) intercanviant informació, fotografies, vídeos... Si es ben utilitzat por fer-se servir per crear una forta xarxa de contactes en la qual els amics poden intervenir al igual que nosaltres en la dels altres. Es una espècie de centre de reunió virtual que facilita la comunicació, però continua sent un format virtual i per tant no es presenta directament. Messenger: no es tracta d’una xarxa social, però comparteix molts objectius. Es una eina de comunicació on-line, on pots tenir contacte amb amics, familiars (que podrien trobar-se lluny) i ens permet mantenir conversacions, be en format escrit o inclòs oral, enviar documents electrònics de text, fotogràfics o de qualsevol altre per el transport electrònic. Ara mateix es tracta d’una de les eines electròniques més utilitzades per tots, incloent nens de primària. Es un programa que ben utilitzat pot ser molt útil, però en mans de nens en creixement pot crear molts problemes (múltiples problemes escolars per el mal us d’ella). També es un programa que crea molta addicció fins arribar al punt de ser imprescindible. Per una altre part, per els més joves el món virtual en el qual habitualment es mouen arriba a ser confós per la pròpia realitat i fins i tot arribar al punt de pensar que lo d’aquell món es vàlid i en el real no te importància. Facebook: es un lloc web gratuït de xarxes socials creat per Mark Zuckerberg. Primer va començar sent un lloc per els estudiants de la Universitat de Harvard, però actualment esta obert a qualsevol persona que tingui un conta de correu electrònic. Els usuaris poden participar en una o més xarxes socials, en relació a la seva situació acadèmica, el seu lloc de treball o regió geogràfica. A mitjans del 2007 va llençar les versions en Francés, alemany i espanyol per impulsar la seva expansió fora dels Estats Units, ja que els seus usuaris estaven a Canadà i Gran Bretanya. Al gener del 2010 Facebook contava amb 380 milions de membres i traduccions en 70 idiomes.
  4. 4. El 80% dels cibernautes estan inscrits en les xarxes socials. D’acord amb l’estudi privat, plataformes com ara el Facebook, duplicaven la quantitat de membres al 2009; el servei creat per Mark Zuckerberg creu que arribarà als 400 milions d’integrants. Al 2009 el nombre d’usuaris d’almenys una xarxa social s’ha duplicat passant del 45 al 81 per cent d’usuaris d’internet, segons conclueix el segon observatori de xarxes socials, elaborat per l’agencia especialitzada en noves tecnologies “the Cocktail Analysis”, basat en sis grups de discussió i 1.565 enquestes. Segons l’estudi, el número mig de xarxes socials a les que pertany un usuari ha passat de 1, 7 en 2008 a 2, 3 en 2009. Així, el 64 per cent dels enquestats van utilitzar Facebook, davant un 13% en el 2008. Mentre tant, una de las xarxes socials més populars a Espanya, Tuenti, va passar d’un 12 a un 33 per cent respecte a l’any anterior. Flickr i Twitter, per la seva part, son més minoritàries: les utilitzen el 10 per cent dels enquestats. I Fotolog, Hi5 i Myspace considerables tasses d’abandons, hi destaca que el 45 per cent de les contes obertes en xarxes socials per els usuaris no s’estan utilitzant actualment. Tanmateix, senyala que el Windows Live Messenger encara persisteix com una important eina de comunicació complementaria: el 68 per cent dels enquestats son usuaris del servei. • Característiques de les xarxes socials La gent publica en els blogs que podrien ser sinònims de diaris personals, on allà posen els seus vincles els seus llocs preferits, connexions amb pàgines dels seus amics i àrees on els seus amics poden comunicar-se de manera pública, generalment (sempre amb una certa limitació). En alguns serveis els usuaris poden incloure reproductors de medis que transmetessin cançons o vídeos musicals. Un lloc d’intercanvi d’informació i d’arribar de manera immediata a molta gent, molt útil referint-se a la generació de noticies i a compartir informació. Sempre, si els propietaris de la pàgina així ho decideixen (o qui els demandi a ells) censuren el que en un moment donat consideren inadequat o perillós, ja que els propietaris de aquestes pàgines son grans empreses i no nosaltres. Es també un espai adequat per fer publicitat d’un mateix, de la seva empresa, per buscar treball, etc. En les xarxes socials en Internet ens donen la possibilitat d’interactuar amb altres persones que encara que no les coneixem. La gent vol trobar altres persones amb les quals compartir interessos, preocupacions, necessitats, aficions, també poden trobar amistat i parella, entre altres.
  5. 5. Les xarxes socials com a punt de vista positiu: Donen aquella persona anònima i marginada social, popularitat, al discriminat li donen integració, al diferent li donen igualtat, al malhumorat li donen educació i així entre mes coses. Poden produir canvis sobre aquell que d’una altre manera podrien ser difícils i genera nous vincles afectius i de negoci. Amb aquestes raons sobre beneficis psicosocials que ens proporcionen les xarxes socials als individus no es d’estranyar la causa del seu èxit i popularitat. • Riscos de les xarxes socials Són múltiples els riscs derivats del mal us de les xarxes socials i cada cop son mes freqüents entre els més joves, encara que no tots ells es troben en el mateix nivell de gravetat. • Problemes de privacitat i falta d’intimitat: Es tracta d’un problema en el qual tots els detalls personals son accessibles per tot el món que el pugui veure. Destaquem les fotografies (ja que per lo general els menors son atrevits i a la vegada inconscients) i pengen fotos perquè siguin posteriorment comentades i molts d’ells reconeixen que no els hi agradaria que fossin vistes per pares o professors. Son multitud de detalls a disposició de gent que no coneixem, amb els quals no decidim comunicar-nos i el qual us d’aquella part de la nostra intimitat desconeixem. I el que es pitjor, venem gratis, també, la intimitat dels nostres íntims, la majoria de les vegades sense els seu consentiment. Així, ens desnudem i bolquem gratis les nostres dades i el que després es faci amb ells no ho podem controlar. • Perduda de temps i addicció: Tenen un fort punt de enganxament des de el punt de vista psicològic. Molts usuaris i molt joves, dediquen massa temps aquesta activitat i restant hores al estudi o altres activitats mes constructives, a les relacions familiars o fins i tot al descans personal. • Suplantació de l’identitat: No es difícil poder adonar-se d’alta en qualsevol de les xarxes tractades anteriorment fent-se passar per una altre persona. Tot pot començar per una simple broma, fins arribar a desacreditar públicament i perjudicar al màxim a la persona suplantada. No son conscients de que estan cometen un delicte penal que els pot afectar encara que siguin menors. • Ciberecos: Es joves tenen bastant clar que en el cas de que algú els
  6. 6. molesti, el borren de entre els seus amics virtuals, encara que moltes vegades no ho solen comunicar als seus pares. Molts pares ni tan sols saben que els seus fills tenen un perfil en la xarxa social i altres, encara que ho saben, mai s’han preocupat de fer-li una ullada. • Depredadors sexuals: per els padrastres, les xarxes socials en les que hi ha joves de 10 a 14 anys lluïn els seus encants, constitueixen un bon catàleg permanentment actualitza. Hi ha que tenir molt de compte alhora de penjar una fotografia i d’agregar a desconeguts.
  7. 7. Bibliografia http://www.maestrosdelweb.com/editorial/redessociales/ http://www.webislam.com/?idt=15565 http://www.telefonica.net/web2/lamilagrosalodosa/documentos %20orientacion/REDES%20SOCIALES%20EN%20INTERNET.pdf http://www.readwriteweb.es/analisis/redes-sociales-internet-de-los-objetos/ http://es.globedia.com/redes-sociales-internet-sepa-cuales-famosas http://www.andercismo.com/2006/12/redes-sociales-en-internet.html http://es.wikipedia.org/wiki/Facebook Clara Armilles Oliveras 1BATX D

×