Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
LA GUERRA CIVIL A SABADELL
Noms : Nancy, Sisa i Verónica
Professora : Sònia Calero
Matèria : Ciències Socials
Grup : 3r A
...
L’arsenal i polvorí de l’aeròdrom de Sabadell :
És una construcció de tipus búnquer (obra d’enginyeria militar) situada a ...
El polvorí de Sabadell ( Planta ) :
❖ El polvorí es va
construir entre
finals de l’any 1936 i
principis del 1937,
de tipus...
imatges de l’aeroport de Sabadell :
ANTIC : ACTUAL :
Història de Sabadell : El final de la Guerra Civil ( Gener de 1939 ) :
En aquesta entrega es descriuen els darrers dies de...
El bombardeig de Sabadell : Hi va haver dos bombardejos significatius a la
ciutat, on hi havia un aeròdrom militaritzat i ...
La fam de la ciutat a Sabadell :
Quan Josep Moix Regàs va ser proclamat alcalde de Sabadell, va comença la fam a la ciutat...
Fugides i saquejos :
El 26 de gener, que va ser el dia de la guerra, amb totes les autoritats fugides, les fàbriques crema...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Guerra civil sabadell

301 views

Published on

PDF sobre l'aeroport i el polvorí de Sabadell durant la Guerra Civil.
Alumnes del Institut Ribot i Serra.

Published in: Education
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Guerra civil sabadell

  1. 1. LA GUERRA CIVIL A SABADELL Noms : Nancy, Sisa i Verónica Professora : Sònia Calero Matèria : Ciències Socials Grup : 3r A Any : 2016
  2. 2. L’arsenal i polvorí de l’aeròdrom de Sabadell : És una construcció de tipus búnquer (obra d’enginyeria militar) situada a Sabadell, Vallès Occidental. La finalitat de la qual era emmagatzemar bombes i munició per l’aviació, on treballaven els artificiers de la mestrança de les forces aèries Republicanes que muntaven les bombes i les cintes de metralladora dels avions. S'ha pogut determinar que aquesta construcció no va ser mai un refugi antiaeri sinó un arsenal i polvorí .
  3. 3. El polvorí de Sabadell ( Planta ) : ❖ El polvorí es va construir entre finals de l’any 1936 i principis del 1937, de tipus búnquer, amb formigó armat i a 14 metres per sota del camp de vol.
  4. 4. imatges de l’aeroport de Sabadell : ANTIC : ACTUAL :
  5. 5. Història de Sabadell : El final de la Guerra Civil ( Gener de 1939 ) : En aquesta entrega es descriuen els darrers dies de la Guerra Civil i l’entrada de les tropes franquistes a Sabadell. El març de 1938 l’ofensiva de les tropes franquistes al front d’Aragó provocà la desbandada de l’exèrcit republicà, la pèrdua de Lleida i de Vinaròs que comportà que Catalunya quedés aïllada per terra de la resta de territori de la República.
  6. 6. El bombardeig de Sabadell : Hi va haver dos bombardejos significatius a la ciutat, on hi havia un aeròdrom militaritzat i una fàbrica dels avions Polikàrpov I-15, coneguts com a “xatos”, a la fàbrica Baygual i Llonch. - El primer bombardeig va ser el 13 de març de 1937 a la banda sud, a l’aeroport de Sabadell. ❖ Segon atac va ser davant del cementiri : Els avions van llançar les bombes just davant del cementiri vell de Sabadell. - El segon bombardeig a la zona es va produir el 25 de gener de 1939. “Es va fer a Can Puiggener i al pont de La Salut’’.
  7. 7. La fam de la ciutat a Sabadell : Quan Josep Moix Regàs va ser proclamat alcalde de Sabadell, va comença la fam a la ciutat, que va passar de tenir 50.000 habitants a 60.000, degut als refugiats. Per combatre la situació alimentària l’ajuntament construeix el primer Menjador Popular al començament de la Rambla van anar posant altres menjadors per la Rambla. Va haver problemes d’alimentació infantil, a més es creà el Servei d’higiène Infantil, on donaven llet en pols condensada i altres productes dietètics per valor de 10 pessetes, però era gratuït per a les famílies sense recursos. Les prestacions s‘ingrementaven per a nens menors de 6 anys a través del Servei de Distribució de llet condensada per als infants d’Espanya, tot això gràcies a les gestions del pastor baptista Antoni Estruch .
  8. 8. Fugides i saquejos : El 26 de gener, que va ser el dia de la guerra, amb totes les autoritats fugides, les fàbriques cremades i l’ aviació enemiga dominant els cels de la ciutat, van començar els saquejos ; primer foren les botigues privades, després les seus d’organitzacions oficials, incloent-hi hospitals i escoles. Deu comerços privats foren saquejats sense ressistència. Això va animar la gent a endegar el saqueig a gran escala als magatzems on es guardava fusta, material elèctric, acers, utillatge o material de precisió.

×