Roda De Premsa Pla Nacional Infrastructures 2009

662 views

Published on

Published in: Business, Economy & Finance
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
662
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
37
Actions
Shares
0
Downloads
8
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Roda De Premsa Pla Nacional Infrastructures 2009

 1. 1. PACTE NACIONAL D’INFRAESTRUCTURES...UNA OPORTUNITAT PERDUDA 9 de setembre de 2009
 2. 2. UN ALTRE MODEL DE GESTIÓ AEROPORTUÀRIA PER A CATALUNYA Una oportunitat perduda <ul><li>Artur Mas, va proposar un Pacte Nacional d’Infraestructures per: </li></ul><ul><li>Consensuar les principals infraestructures necessàries per al país per garantir la seva execució independentment del govern que tingui Catalunya. </li></ul><ul><li>Establir quines són les infraestructures necessàries estructurals i estratègiques per a Catalunya a mig i llarg termini. </li></ul><ul><li>c) Fixar les característiques han de tenir les infraestructures en funció de les necessitats presents i futures del país. </li></ul><ul><li>d) Calendaritzar i prioritzar la seva execució en funció de les prioritats socials, econòmiques i de mobilitat. </li></ul><ul><li>e) Garantir un compromís pressupostari per part de les diferents administracions per al seu finançament. </li></ul>EL PACTE NACIONAL QUE CIU VA PROPOSAR :
 3. 3. UN ALTRE MODEL DE GESTIÓ AEROPORTUÀRIA PER A CATALUNYA Una oportunitat perduda <ul><li>El Govern ha aprovat un Pacte Nacional d’Infraestructures que: </li></ul><ul><li>a) NO està consensuat amb el primer partit del parlament que pot esdevenir govern de Catalunya ni està existeix cap garantia que el govern de l’Estat comparteix el seu contingut. </li></ul><ul><li>NO estableix algunes de les infraestructures necessàries estructurals i estratègiques per a Catalunya a mig i llarg termini. </li></ul><ul><li>c) NO fixa les característiques que han de tenir d’algunes infraestuctures estratègiques en funció de les necessitats presents i futures del país. </li></ul><ul><li>d) NO c alendaritza i prioritza de manera real la seva execució en funció de les prioritats socials, econòmiques i de mobilitat. </li></ul><ul><li>e) NO garanteix un compromís pressupostari real per part de les diferents administracions per al seu finançament. </li></ul>EL PACTE NACIONAL QUE EL GOVERN APROVA :
 4. 4. UN ALTRE MODEL DE GESTIÓ AEROPORTUÀRIA PER A CATALUNYA Una oportunitat perduda Què vol dir que NO existeix cap garantia que el govern de l’Estat comparteix el seu contingut? EL PACTE NACIONAL QUE EL GOVERN APROVA : Caldria que els partits signats es comprometessin a garantir la UNITAT D’ACCIÓ al Parlament, a les Corts espanyoles i al Parlament Europeu per tal de garantir que les prioritats, quantitatives i qualitatives, del Pla Catalunya d’Inversions que es recull en el PNI siguin respectades estrictament en els Pressupostos Generals de l’Estat.
 5. 5. UN ALTRE MODEL DE GESTIÓ AEROPORTUÀRIA PER A CATALUNYA Una oportunitat perduda Què vol dir que NO estableix algunes de les infraestructures necessàries estructurals i estratègiques per a Catalunya a mig i llarg termini? (1) EL PACTE NACIONAL QUE EL GOVERN APROVA : 1) QUE NO ES FA UNA APOSTA REA PEL TRANSPORT PÚBLIC FERROVIARI a) No preveu una aposta potent per quadruplicar les vies , en els accessos nord i sud de Barcelona, la qual cosa permetria millorar la velocitat comercial dels trens que accedeixen a la zona metropolitana des de més enllà de la segona corona, especialment dels Catalunya - Exprés. b) No es contempla el traspàs o la encomana de gestió, segons sigui possible en base a l’Estatut, de la xarxa ferroviària interior de Catalunya. c) No s’esmenta el traspàs de la gestió dels Servei Avant d’alta velocitat entre ciutats de Catalunya. De fet avui el servei avant es gestiona directament des de Madrid. c) No es recupera el projecte de L-12 per donar servei al Baix Llobregat.
 6. 6. UN ALTRE MODEL DE GESTIÓ AEROPORTUÀRIA PER A CATALUNYA Una oportunitat perduda Què vol dir que NO estableix algunes de les infraestructures necessàries estructurals i estratègiques per a Catalunya a mig i llarg termini? (2) EL PACTE NACIONAL QUE EL GOVERN APROVA : 2)QUE NO ES PREVEU LA SATISFACCIÓ DE LES NECESSITATS D’ABASTAMENT D’ AIGUA : a) El document no inclou cap previsió sobre un eventual transvasament d’aigua a Catalunya des del riu Roine que hauria de permetre una nova aportació de recursos i possibilitar la consegüent de la interconnexió les xarxes catalanes. b) No es preveu tampoc la reducció del transvasament de la conca interna del Ter i la derogació llei pre-democràtica de transvasament del Ter i elaboració d’una nova llei de transvasament del Ter.
 7. 7. UN ALTRE MODEL DE GESTIÓ AEROPORTUÀRIA PER A CATALUNYA Una oportunitat perduda Què vol dir que NO estableix algunes de les infraestructures necessàries estructurals i estratègiques per a Catalunya a mig i llarg termini? (3) EL PACTE NACIONAL QUE EL GOVERN APROVA : 3) MANQUEN MESURES D’EQUILIBRI TERRITORIAL : a) No hi ha un compromís ferm respecte l’Eix Occidental de Catalunya ( Tortosa – Val d’Aran) b) No es contempla un nova autovia entre Montblanc i la A-2 (entre Tàrrega i Cervera). c) No es contempla l’Eix Diagonal del Pirineus (Artesa de Segre – Pont de Suert) amb els túnels de Comiols i de Perbes. d) No es contempla desdoblament de la C-53 : Tàrrega (Vilagrassa)-Balaguer- Alfarràs.
 8. 8. UN ALTRE MODEL DE GESTIÓ AEROPORTUÀRIA PER A CATALUNYA Una oportunitat perduda Què vol dir que NO estableix algunes de les infraestructures necessàries estructurals i estratègiques per a Catalunya a mig i llarg termini? (4) EL PACTE NACIONAL QUE EL GOVERN APROVA : 4) QUE NO ES PREVEU CAP POLÍTICA CONCRETA EN RELACIÓ A LES VIES DE PEATGE : a) No hi ha cap calendarització rescat dels peatges d’aquelles vies metropolitanes que no disposin d’una alternativa competitiva lliure de pagament. Concretament, les barreres de Rubí - les Fonts a la C-16, Mollet del Vallès a la C-33 i Alella a la C-32. b) No es preveu la eliminació del pagament per als usuaris de les autopistes que realitzin trànsits de naturalesa intracomarcal, mentre no existeixi una autovia alternativa lliure de pagament. Concretament, a la C-16 Bages, C-32 Maresme, AP-7 Montsià, AP-7 Baix Ebre, AP-7 Baix Camp, AP-7 Tarragonès, AP-7 Vallès Oriental, AP-7 La Selva, AP-7 Gironès, AP-7 Alt Empordà, AP-7 / AP-2 Baix Penedès, AP-2 Les Garrigues, C-32 Garraf i C-32 Baix Penedès.
 9. 9. UN ALTRE MODEL DE GESTIÓ AEROPORTUÀRIA PER A CATALUNYA Una oportunitat perduda Que vol dir NO fixa les característiques que han de tenir d’algunes infraestructures estratègiques en funció de les necessitats presents i futures del país? (1) EL PACTE NACIONAL QUE EL GOVERN APROVA : 1) QUE NO ES PREVEU LA CONSTRUCCIÓ D’UN QUART CINTURÓ QUE SIGUI CONTINUÏTAT DEL CORREDOR MEDITERRANI: el document va enrere del que el govern ja havia acordat quan va aprovar el Pla d’Infraestructures del Transport de Catalunya vigent des del 2006. 2) No es concreta la nova connexió Barcelonès/Maresme – Vallès: B-500 Badalona – Mollet ( Túnel de la Conreria ). 3) No es contempla l’ampliació d’horaris ni la millora i modernització del material mòbil existent de Regionals .
 10. 10. UN ALTRE MODEL DE GESTIÓ AEROPORTUÀRIA PER A CATALUNYA Una oportunitat perduda Que vol dir que NO fixa les característiques que han de tenir d’algunes infraestructures estratègiques en funció de les necessitats presents i futures del país? (2) EL PACTE NACIONAL QUE EL GOVERN APROVA : 4) QUE NO PREVEU LA PARTICIPACIÓ MAJORITÀRIA DE LES INTITUCIONS CATALANES EN LA GESTIÓ DE L’AEROPORT DEL PRAT : Tripartit i de CiU, al Parlament va aprovar que l’organisme que ha de gestionar l’aeroport de Barcelona les institucions catalanes tinguessin una majoria determinant. El document final del pacte desapareix el concepte “majoria”. El text del govern va enrere respecte el que havia aprovat el Parlament, i consolida la posició del govern socialista espanyol i el seu ministre de Foment, José Blanco.
 11. 11. UN ALTRE MODEL DE GESTIÓ AEROPORTUÀRIA PER A CATALUNYA Una oportunitat perduda Què vol dir que NO c alendaritza i prioritza de manera real la seva execució en funció de les prioritats socials, econòmiques i de mobilitat? EL PACTE NACIONAL QUE EL GOVERN APROVA : 1) En els Pressupostos Generals de l’Estat 2009 aprovats pel PSC no compleixen la calendarització i priorització d’inversions prevista al Pla Catalunya inclòs al Pacte. 2) No es concreta els terminis de traspàs dels aeroports de Sabadell, Girona i Reus. 3) La situació actual és que existeix una relació de les infraestructures rellevants pel país aturades o alentides tot i està calendaritzades i el Pacte no conté cap garantia que la situació es redreci. Exemples: Desdoblament Eix Transversal, N-II, L9, TGV, Port de Barcelona, Eix Diagonal… .
 12. 12. UN ALTRE MODEL DE GESTIÓ AEROPORTUÀRIA PER A CATALUNYA Una oportunitat perduda Que vol dir que NO garanteix un compromís pressupostari real per part de les diferents administracions per al seu finançament? (1) EL PACTE NACIONAL QUE EL GOVERN APROVA : 1) QUE TOT I QUE LA INVERSIÓ PÚBLICA EN INFRAESTRUCTURES ESTÀ DISMINUINT ANY A ANY NO HI HA CAP GARANTIA DE REDREÇAR AQUESTA SITUACIÓ: Mostra d’aquesta situació és que en data 8 de setembre de 2009 la cambra de contractistes de Catalunya adverteix que: a) En les 8 primers mesos de 2009 la licitació oficial de obres a Catalunya de l’Administració General de l’ Estat retrocedeix fins un 44’2% nominal y un 42’5% real. b)Cal tenir en compte que l’octubre de 2008 l’Administració General de l’ Estat ja havia disminuït un 37’2% nominal i un 42’1% reals la seva licitació oficial, dades aquestes que fan encara més preocupant la xifra del 2009. c) Així mateix la licitació de la Generalitat aquest 2009 també retrocedeix un 46’3% nominal y un 44’6% real.
 13. 13. UN ALTRE MODEL DE GESTIÓ AEROPORTUÀRIA PER A CATALUNYA Una oportunitat perduda Que vol dir que NO garanteix un compromís pressupostari real per part de les diferents administracions per al seu finançament? (2) EL PACTE NACIONAL QUE EL GOVERN APROVA : 2) NO HI HA GARANTIA DEL COMPLIMENT DE LA DISPOSICIÓ ADICIONAL TERCERA DE L’ESTATUT: Manquen per invertir 2.700 milions del període 2007 i 2008, per part de l’Estat a Catalunya en compliment de la Disposició Addicional Tercera de l’Estatut. No existeix cap element de pressió política cap el Govern de l’Estat que el commini a complir . 3) NO ES REDUEIX EL PERCENTAGE D’OBRA PÚBLICA FINANÇADA MITJANTÇANT PAGAMENTS DIFERITS : No inclou reduir per sota del 15% el percentatge d’obra pública finançada amb finançament extrapressupostari, mitjançant, entre d’altres, el rescat de peatges a l’ombra, drets de superfície, amb una part dels 2.700 milions d’euros pendents d’invertir, durant el 2007 i 2008, per part de l’Estat a Catalunya en compliment de la Disposició Addicional Tercera de l’Estatut.
 14. 14. UN ALTRE MODEL DE GESTIÓ AEROPORTUÀRIA PER A CATALUNYA Una oportunitat perduda Que vol dir que NO garanteix un compromís pressupostari real per part de les diferents administracions per al seu finançament? (3) EL PACTE NACIONAL QUE EL GOVERN APROVA : 4) MANCA DE COMPROMÍS AMB EL FINANÇAMENT DE LA XARXA LOCAL I COMARCAL : El document aprovat pel govern és clarament insuficient en relació a infraestructures per garantir l’equilibri territorial. Així no hi ha un compromís concret de finançament per la millora de la xarxa comarcal i local per part de la Generalitat o del govern de l’Estat
 15. 15. UN ALTRE MODEL DE GESTIÓ AEROPORTUÀRIA PER A CATALUNYA Una oportunitat perduda Que significa que NO està consensuat amb el primer partit del parlament que pot esdevenir govern de Catalunya? EL PACTE NACIONAL QUE EL GOVERN APROVA : <ul><li>Un Pacte Nacional sense la participació del principal partit del Parlament no és pot qualificar de pacte nacional, sinó d’un full de ruta del Govern actual consensuat amb part de la societat civil. </li></ul><ul><li>FULL DE RUTA del govern que es tanca en fals per: </li></ul><ul><li>La feblesa del PSC davant del PSOE per condicionar l’execució per part de l’Estat de les infraestructures que li corresponen i són necessàries per a Catalunya. </li></ul><ul><li>b) La feblesa del PSC davant del PSOE per condicionar el compliment per part de l’Estat amb de la DA tercera de l’Estatut. </li></ul><ul><li>i </li></ul><ul><li>c) La feblesa del Govern de Catalunya a l’hora de dimensionar i preveure les necessitats reals de mobilitat i d’abastament necessaris del nostre país. </li></ul>

×