Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Tardor a Catalunya

2,992 views

Published on

Published in: Education
 • Be the first to like this

Tardor a Catalunya

 1. 1. Tardor a Catalunya Fotografies de Jordi Gironès El otoño en Catalunya Fotos de Jordi Gironès
 2. 2. Totes les fotografies han estat fetes per Jordi Gironès Vilardebò durant les excursions que ha realitzat durant els darrers anys. Més imatges i informació a: Blog: http://blocjordigirones.blogspot.com/ Àlbums: http://picasaweb.google.es/jordigironesvi Todas las fotografías han sido hechas por Jordi Gironès durante las excursiones que ha hecho en los últimos años.
 3. 3. Els boscos comencen a canviar a mitjans d’octubre al Pirineu i al Prepirineu Valldarques (Alt Urgell)
 4. 4. Los bosques empiezan a cambiar a mediados de octubre en el Pirineo catalán. Valldarques (Alt Urgell)
 5. 5. Els primers indrets on apareix el cromatisme tardoral els trobem a les zones més altes del Pirineu entre el 12 i el 20 d’octubre. Valls de Barrabès, Varradòs, Aiguamòg i Artiga de Lin (Vall d’Aran) Los primeros sitios donde aparece el cromatismo otoñal los encontramos en las zonas más altas del Pirineo entre el 12 y el 20 de octubre.
 6. 6. faig i avets a la Noguera Ribagorçana (vall de Barrabès)
 7. 7. Hayas y abetos en la Noguera Ribagorzana.
 8. 8. salt del torrent de Besiberri Salto de agua del torrente de Besiberri
 9. 9. riu de Varradòs amb el Montlude nevat
 10. 11. salt del Pish a Varradòs
 11. 12. presa d’Aiguamòg
 12. 13. riu d’Aiguamog bosc d’Aiguamog
 13. 14. bosc d’Aiguamog Bosque de Aiguamog
 14. 15. bosc d’Aiguamog
 15. 16. fageda a l’Artiga de Lin
 16. 17. fageda a l’Artiga de Lin Hayal en Artiga de Lin
 17. 18. coll deth Hòro fageda a l’Artiga de Lin
 18. 19. salt deth Pomèro de d’Ariga de Lin
 19. 20. Uelhs deth Joeu
 20. 21. El Pirineu gironí té uns boscos mixtos esplèndids gràcies a l’elevada pluviositat que proporciona la seva proximitat a la Mediterrània. Els trobareu en el seu millor moment entre el 15 i el 25 d’octubre. Valls de Camprodon i de Sant Joan de les Abadesses (Ripollès) El Pirineo gerundense tiene espléndidos bosques mixtos gracias a la elevada pluviosidad que le proporciona su proximidad al Mediterráneo. Los encontraréis en su mejor momento entre el 15 y el 25 de octubre.
 21. 22. collet del turó de l’Home Mort (Sant Joan de les Abadesses)
 22. 23. passeig Maristany de Camprodon Paseo Maristany de Camprodón
 23. 24. font de Sant Patllari (Camprodon) Fuente de Sant Pallarí
 24. 25. prop de la font del Boix (Camprodon)
 25. 27. fageda a can Torrents (Sant Joan de les Abadesses)
 26. 29. El Prepirineu té una menor pluviometria la qual cosa afavoreix que hi hagi boscos menys humits amb rouredes i boscos caducifolis mixtos als indrets més frescals. Els trobareu en el seu millor moment entre el 15 i el 25 d’octubre. Valldarques (Alt Urgell), Gréixer (Berguedà) i Montgrony (Ripollès) El Prepirineo tiene una pluviosidad menor, lo cual favorece que haya Bosques menos húmedos, con robledales y bosques caducifolios mixtos en los sitios más frescos. Los encontraréis en su mejor momento entre el 15 Y el 25 de octubre.
 27. 30. masia dels Solans (Valldarques)
 28. 31. rouredes amb pins i alguna blada vermellosa (Valldarques)
 29. 32. torrent del salt del Boter (Valldarques)
 30. 33. una blada vermellosa enmig dels roures i les alzines (Valldarques)
 31. 34. blades i roures a l’esquerra i magnífic exemplar de rore a la dreta (Valldarques)
 32. 36. bosc mixte a Gréixer
 33. 37. moixeres camí del coll d’Escriu
 34. 38. prop de la Pardinella (Montgrony)
 35. 39. blades prop de la Pardinella (Montgrony) Arces al lado de la Pardiella.
 36. 40. prop de la Pardinella (Montgrony)
 37. 41. vall de Grats (Montgrony)
 38. 43. La Serralada Transversal és com una pantalla orogràfica que reté els aires del llevant gironí fent que sigui una regió molt plujosa. En ella hi trobem el Collsacabra, la zona volcànica de la Garrotxa, el Cabrarès, el Puigsacalm, Falgars, El Fa i la Salut, netre d’altres. Dominen les fagedes i els boscos mixtos de caducifolis, mentre que les rouredes ocupen els indrets més secs. Els trobareu en el seu millor moment entre el 20 i el 1 de novembre (algun any pot allargar-se). Bellmunt i Siuret (Osona) Llancers, Falgars, la Salut i zona volcànica (Garrotxa) i el Far (Selva)
 39. 44. La Serralada Transversal és com una pantalla orogràfica que reté els aires del llevant gironí fent que sigui una regió molt plujosa. En ella hi trobem el Collsacabra, la zona volcànica de la Garrotxa, el Cabrarès, el Puigsacalm, Falgars, El Fa i la Salut, netre d’altres. Dominen les fagedes i els boscos mixtos de caducifolis, mentre que les rouredes ocupen els indrets més secs. Els trobareu en el seu millor moment entre el 20 i el 1 de novembre (algun any pot allargar-se). La Sierra Transversal es como una pantalla orográfica que retiene los aires d el Levante gerundense haciendo que sea una zona muy lluviosa. En ella encontramos el Collsacabra, la zona volcánica de la Garrotxa, el Cabrarès, el Puigsacalm, Falgars, el Fa i la Salut, entre otros. Dominan los hayales y los bosques mixtos de caducifolias, mientras que los robledales ocupan las zonas más secas. Los encontraréis en su mejor momento entre el 20 de octubre y el 1 de noviembre (algún año, puede alargarse).
 40. 45. vall del riu Ser amb la serra de Finestres al fons des de prop de Santa Pau
 41. 47. Siuret
 42. 48. Siuret
 43. 49. fageda a Collfred prop de Siuret
 44. 50. serra de Llancers des de Vidrà
 45. 52. salt de la Coromina (Falgars)
 46. 53. prop de La Salut
 47. 54. fageda d’en Jordà i el volcà del Cruscat des de la serra del Corb Hayal de Jordà y Volcán de la sierra del Cuervo
 48. 55. volcà de Santa Margarida Volcán de Santa Margarita / Olot
 49. 56. cingle del Far
 50. 57. El massís del Montseny és indubtablement un dels indrets més adequats per gaudir del bosc a la tardor. La seva notable altitud i la seva situació propera a la Mediterrània afavoreixen una gran diversitat en la seva vegetació amb boscos del tot mediterranis com els alzinars i les sureres i altres de submediterrània com roures i extenses fagedes. Montseny El macizo del Montseny es indudablemente uno de los sitios más adecuados para disfrutar del bosque en otoño. Su notable altitud y proximidad al Mediterráneo favorecen una gran diversidad en su vegetación, con bosques mediterráneos tales como los encinares y los alcornocales, y otros de submediterráneo tales como los robledos y extensos hayales.
 51. 58. fageda al vessant nord del Matagalls
 52. 59. la fageda té en les boires el seu principal aliat que les fa possibles fageda de les Agudes
 53. 60. fageda salt de Marianegre
 54. 61. vessant nord del Matagalls
 55. 62. bosc a Sant Marçal
 56. 63. fageda a la font Bona
 57. 64. sovint el faig ha d’estendre les arrels per terra per recollir la humitat que necessita i que donen les boires (Font Bona)
 58. 65. Torrent de Passavets
 59. 66. Blada al coll de Bordoriol
 60. 67. castanyeda prop de Sant Marçal
 61. 68. castanyer dins la fageda a Roters
 62. 69. Finalment, cal tenir present que hi ha altres indrets on la tardor també se’ns pot mostrar exhuberant Finalmente, hay que tener presente que hay otras zonas en las que el otoño también puede mostrársenos exuberante Finalmente, hay que tener presente
 63. 70. riera de Santa Coloma de Farners
 64. 71. FI Fotos de Jordi Gironès Vilardebò Blog: http://blocjordigirones.blogspot.com/

×