Rezultate chestionar freelancing in pr

672 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
672
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
275
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Rezultate chestionar freelancing in pr

  1. 1. Vârsta 21-35 ani Sex 84% femei 16% bărbați Oraș Cluj-Napoca, București, Iași, Ploiești, Pitești 1.Sunteți student sau absolvent al unei facultăți de comunicare și relații publice? Da – 87% Nu – 13% 2.Anul de studiu (dacă este cazul) Anul 1 – 13% Anul 2 – 20% Anul 3 – 53% Master – 15% 3.Atunci când ați ales specializarea Vă doreați o carieră în domeniu, visați la acest lucru din liceu – 25% Nu știați prea multe despre domeniu, dar suna de viitor și v-ați gândit să încercați - 56% A contat mai mult modalitatea de admitere – 11% Altă variantă – 7% Dintre cei care au declarat că își doreau o carieră în domeniu, 8 erau studenți în anul 1 sau absolvenți, 4 erau studenți în anul 2 sau la master, iar 3 erau studenți în anul 3.
  2. 2. 4.La începutul facultății v-ați dorit Anumite cursuri – 9% Modalități de predare moderne, adaptate mediului profesional – 18% Să găsiți oportunități de practică de orice fel – 17% Să găsiți oportunități de practică plătită – 14% Să găsiți un loc de muncă din timpul facultății – 15% Să găsiți un loc de muncă după absolvire – 26% Altă variantă 0% 5.Cum apreciați așteptările de la început în momentul de față? (scală de la 1 la 7) 1-Așteptările nu s-au adeverit nici pe departe 7-Așteptările s-au adeverit în totalitate 38% dintre respondenți au ales grade spre 1 (negativ), iar 34% grade spre 7 (pozitiv). 28% dintre respondenți au spus că așteptările s-au situat la mijloc între adeverire totală sau lipsită complet. Cele mai multe răspunsuri încadrate spre pozitiv au fost înregistrate în rândul studenților de anul 1, 2 și absolvenților. Studenții de anul 3 au fost mai degrabă nemulțumiți, marcând cele mai multe răspunsuri spre negativ. Pentru toți cei care au declarat că și-au dorit o carieră în PR de la început așteptările s-au adeverit. De partea cealaltă, pentru cei care au declarat că nu știau prea multe despre domeniu înainte de alegerea specializării sau care au ales specializarea pe baza modalității de admitere, așteptările fie nu s-au adeverit, fie au fost înregistrate la mijloc între realizare și dezamăgire.
  3. 3. 6.Apreciați că raportul dintre teorie și practică din timpul facultății a fost unul echilibrat? Da - 31% Nu – 69% Nu știu – 0% 7.Cum apreciați că veți găsi un loc de muncă în urma absolvirii? (scală de la 1 la 7) * pentru absolvenți sau persoane angajate: Cum apreciați că a fost intrarea pe piața muncii în cazul dvs? 1-Deosebit de greu / Deosebit de grea 7-Deosebit de ușor / Deosebit de ușoară 35% dintre respondenți au spus că procesul nu va fi nici greu, nici ușor. 37% au considerat că procesul va fi unul mai degrabă dificil 29% că procesul va fi mai degrabă ușor. La extreme, 4% au considerat că găsirea unui loc de muncă va fi un proces deosebit de dificil, în timp ce niciunul nu a considerat că procesul va fi deosebit de ușor. 8.Care este domeniul în care doriți să lucrați? (răspuns multiplu) * pentru persoanele care deja lucrează: Care este domeniul în care activați? PR – 30% Advertising – 23% Marketing – 25% Jurnalism – 8% Vreau să mă reprofilez – 9% Altele – 4% (management, management de proiect, comunicare integrată de marketing, vânzări, telecomunicații)
  4. 4. 9.Numiți PR-istul din țară cu cea mai mare notorietate în opinia dvs. Considerați notorietatea un aspect important în activitatea de PR-ist? Motivați pe scurt răspunsul Aproape jumătate dintre respondenți au spus că nu știu sau nu pot alege PR-istul cu cea mai mare notorietate. Dintre cei care au ales un PR-ist cu notorietate, cei mai mulți le-au menționat pe Monica Jitariuc (de 8 ori), Eliza Rogalski (de 5 ori), Hortensia Năstase (4 ori), Gabriela Lungu (de 4 ori), Imola Zoltan (2 ori), Larisa Petrini, Crenguta Rosu și Mihaela Nicola (câte o menționare), Cătălin Anchidin și Andreea Marc (câte o menționare). 10.Cu ce domenii asociați freelancerii? (răspuns multiplu) Design – 11% Web Design -15% Programare – 13% Traduceri - 11% Redactare de texte – 12% PR – 6% Marketing – 2% Juridic – 1% Advertising – 5% Fotografie – 14% Toate cele de mai sus – 11% Nu știu – 0%
  5. 5. 11.Considerați freelancing-ul o opțiune pentru dvs? Motivați răspunsul. 62% - da 38% - nu Câteva dintre cele mai repetate argumente: Pentru “da”: “Da. Bani ușori”, “Da.Pentru flexibilitatea programului de lucru”, “Da, pentru că nu îmi place monotonia”, “Da. Spre asta vreau să ma îndrept, dar știu că la început o să fiu angajată și o să lucrez pentru cineva“,“Da, dar trebuie să strâng experiență” Pentru “nu”: “Nu, vreau să lucrez în PR și cred că e dificil ca freelancer”, „Nu cred că poți să fii freelancer în PR”, „Nu, pt că vreau să am un job stabil”, “Nu. Mi se pare că sunt prea multe procese care complică plăcerea de a face PR”, ”Nu, deoarece în momentul de față un job sigur și stabil este de apreciat înaintea oricăror posibilități nesigure de câștig mai mare.”, ”Nu, prefer varianta unui job de zi cu zi, cu un program fix.” 12.Ați lucrat vreodată ca freelancer? * Dacă răspunsul este negativ puteți considera că ați terminat chestionarul.Vă mulțumesc! Da – 38% Nu – 62% Cei mai mulți dintre cei care au răspuns afirmativ sunt masteranzi sau absolvenți, existând însă și câteva răspunsuri printre studenți, inclusiv de anul 1. 13.Ați lucrat ca freelancer în comunicare şi PR? * Dacă răspunsul este negativ puteți considera că ați terminat chestionarul. Vă mulțumesc! Da – 33% Nu – 67% Cei mai mulți freelanceri în PR erau absolvenți sau masteranzi, iar 3 erau studenți de anul 2 sau 3.
  6. 6. 14.Care dintre următoarele considerați că sunt avantaje pentru activitatea de freelancer în comunicare şi PR față de un loc de muncă tradițional în domeniu? (răspuns multiplu) Programul de lucru este flexibil – 23% Sunteți propriul șef -13% Puteți alege doar anumite proiecte la care să lucrați – 25% Puteți lucra și de la distanță – 28% Aspectul financiar – 11% Nu știu – 0% Altele – 0% 15.La începerea activității de freelancer: Ați lucrat asociat unei agenții – 5% Ați avut clienți de la un fost loc de muncă – 5% Ați avut clienți complet noi – 74% Altă variantă – 16% 16.Ați folosit vreodată o platformă de freelancing pentru a găsi clienți în comunicare și PR? Da – 29% Nu – 71% 17.Ce modalități de promovare ați folosit/folosiți pentru a găsi clienți? Cei mai mulți dintre freelanceri au spus că lucrurile merg de la sine, proiectele atrăgând după ele altele. Word-of-mouth-ul, recomandările și networking-ul reprezintă astfel principalele metode de promovare. Pe locul doi ca metode de promovare se află social media, blogurile personale și portofoliile online. Doi dintre respondenți au spus că folosesc experiența de pe platformele de freelancing pentru promovare.
  7. 7. 18.În activitatea de freelancer în comunicare şi PR: Vă place să lucrați pe cont propriu – 61% Vă place sau considerați imporant să lucrați într-o echipă – 39% 19.În activitatea de freelancer în comunicare și PR ați lucrat/lucrați: Full-time – 18% Part-time, în combinație cu un alt job – 59% Part-time, doar ca freelancer – 24% 20.Care au fost ariile sau departamentele de relații publice în care ați activat ca freelanceri? Social media, promovare online și offline, marketing, organizare de evenimente, branding, redactare de materiale de comunicare, cultură, PR social, jurnalism, mass-media, fashion, sport. 21.În cazul în care ați lucrat în colaborare cu o agenție, care au fost activitățile sau departamentele în care v-ați implicat? Social media, comunicare online, cercetare, actualizare baze de date, redactare de materiale de relații publice, organizare de evenimente, relații cu presa, departamentul de creație, departamentul de advertising, 22.V-ați simțit mai mulțumit de lucrul ca freelancer decât de cel la un loc de muncă tradițional? Da – 53% Nu – 21% Nu aveți o preferință/ Le combinați pe amândouă – 26%

×