Nestemata din Romania,Conacul Bellu.

552 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
552
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Nestemata din Romania,Conacul Bellu.

 1. 1. CONACUL BELLU URLATI-jUd. PRAHOVA Este considerat cel maiamenajat in „casasecol XIX din Ţara Muzeul este frumos conac de mică” Românească. asa era denumită CASA DE OASPETI .
 2. 2. Aceasta cladire a făcut parte dintr-un complex de clădiri arhitectonic ce dateaza de la jumatatea secolului al XIX-lea si a apartinut familiei Bellu,
 3. 3. Vis-a-vis de cladirea muzeului se pot vedea fundatiile fostei case boieresti
 4. 4. Inrudit cu mari domnitori (de la Ghica la Cantacuzino), innobilat cu titlul de baron la Viena si avand proprietati in toata Europa, Alexandru Bellu s- a retras cu cei 7 copii ai sai
 5. 5. timbre si monede rare, obiecte bisericesti si costume populare, pe in conacul de la Urlati, unde si-a cheltuit uriasa sa avere, care le va dona in anul mortii, mobilier Academiei Romane. colectionand tablouri si in 1921, de mare pret,.
 6. 6. iar sotiadescendent, George Bellu,frumoasa, care abiaintinselecateva Ultimul sa Odette (o frantuzoaica va oferi conacul si vorbea mosii cuvinte romanesti) se va schimbul privilegiului de a locui in camaruta 90 statului comunist, in sinucide, in saracie si disperare, la varsta de servitorilor, pana in 1972, cand se va stinge din viata, de ani!
 7. 7. Intrarea pe domeniul Bellu de la Urlati Cuhnia, bucataria casei, seamana cu paraclisul brancovenesc de la Mogosoaia, avand turla si cruce mare pe acoperis.
 8. 8. Jur-imprejurul conacului, dosite sau puse la vedere, se mai pastreaza si astazi coloane si capiteluri, pisanii si strane, descoperite si salvate de la pieire de catre baron.
 9. 9. Drumul spre cladirea conacului, prin parcul de pe domeniu
 10. 10. La un moment dat, intr-un luminis, isi face aparitia cladirea alba a conacului
 11. 11. Iata cladirea muzeului actual-cu cerdac prelung si beci gospodaresc la temelie, cu stalpi de lemn si …
 12. 12. o superba pardoseala cu un mozaic din pietre de rau colorate
 13. 13. PRISPA
 14. 14. imaginand desene florale, simple si rafinate in egala masura.
 15. 15. Niciunde nu ai sa vezi o casa romaneasca mai frumoasa si mai bine pastrata ca cea de la Urlati. O bijuterie!
 16. 16. franceza,pastrata pana astazi Cladirea austriaca, araba, dar si romaneasca, cu mai multe este compusa din precadere brancoveneasca. cu diverse incaperi, mobilateDelimitarea unor camere s-a realizat stiluri piese vechi, reunind epoci, prin tehnica arcadelor; in camere, si origini de tot felul: italiana, plafoanele au fost realizate cu florentina, bologneza, grinzi de lemn.
 17. 17. Bogatiile obiectele: sofaleusi, sigilii si carti rare, covoaresi La fel si sunt dincolo de de colectie si un tabernacol din in camerele joase si birouri masive cu intarsii, numeroase, Xv-lea, jilturi si secolul al ce se succed din tablouri vechi, infatisand fotolii din pieleintr-un labirint. una in alta, ca de domnite",. "trecute doamne siCordoba, .
 18. 18. O biblioteca in stit Biedermaier adaposteste o colectie de carte rara, reputatului bibliofil Alexandru Bellu revenindu-i meritul de a fi achizitionat lucrari ale scriitorilor antici greci si latini si opere din secolele al XVI-lea si al XVII-lea.
 19. 19. De pe peretii holului si ai salii de primire ne “privesc” portretele Domnitorului Barbu Dimitrie Stirbei, cu doamna sa- Elisabeta,
 20. 20. Picturi apartinand unor nume celebre: Stefan Luchian, Stefan Popescu ,
 21. 21. Sever Burada si Theodor Aman
 22. 22. Stampe japoneze...
 23. 23. Dormitorul impresioneaza prin fast si solemnitate :
 24. 24. un pat cu baldachin, in stil Ludovic al XVI-lea
 25. 25. Conacul se completează cu o imensa cramă boierească, cu butoaie uriase si utilaje şi vase pentru producerea vinului, din cele mai vechi timpuri şi până azi.
 26. 26. CRAMA CONACULUI Butoiul din fundal are capacitatea de 10.000 l )
 27. 27. TAVANUL CRAMEI-bolta din caramizi, fara punct de sprijin central
 28. 28. De la bun inceput, baronul Bellu si-a gandit conacul ca pe un muzeu si, deloc intamplator, cele patru laturi ale casei au patru fatade diferite, patru stiluri arhitectonice romanesti diferite si unitare deopotriva.
 29. 29. Plimbare pe domeniul Bellu
 30. 30. Alexandru Bellu de o pestera, cu aleis-a gandit sa ofere locului margaritar si podete un nou stil magnolii de piatra, cude viata, atent la japonez, cu si liliac natura si la frumos, gradinarind un livada de ciresi si imens parc nesfarsite randuri de dendrologic, cu un bujori sau trandafiri. munte in miniatura si Un rai.
 31. 31. PESTERILE PENTRU VIZITATORII DOMENIULUI,
 32. 32. CONSTRUITE DIN INITIATIVA LUI ALEXANDRU BELLU
 33. 33. Castanul din fata conacului a inflorit pentru a doua oara in acest an
 34. 34. End March 9, 2014

×