PN aiguamolls emporda_genelva&jeni

386 views

Published on

Nom de l’espai protegit - On està situat - Quina és la seua extensió comparada amb la del delta de l’Ebre - Paisatges característics - Flora i fauna característica - Activitats que s’hi poden fer – Normes – Qui el gestiona

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
386
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
56
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

PN aiguamolls emporda_genelva&jeni

 1. 1. Genelva i Jeni Parc natural dels aiguamolls de l’ E mpordà
 2. 2. Index:-On està situat? -Extensió -Tipus de paisatges -Fauna i flora -Qui se'n ocupa? - Normes -Activitats
 3. 3. On està situat Els aiguamolls estan situats al costat de la població de: Castelló d'Empúries i el Cortalet.
 4. 4. E XT ensió El Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà (PNAE) es troba a la comarca de l’Alt Empordà, a la plana litoral regada pels rius Fluvià i Muga. Aquest espai protegit té una superfície aproximada de 4.723 ha, de les quals 825 són reserva integral.
 5. 5. Paisatge o Hàbitat Es tracta d’una zona humida formada per un conjunt d’estanys, closes i prats inundables que constitueixen un hàbitat privilegiat per a la fauna, especialment per a ocells aquàtics
 6. 6. 1.Flora i fauna Els Aiguamolls són un dels espais naturals de Catalunya en què s'observa una major varietat d'espècies animals: hi han diferents espècies de peixos, ocells aquàtics, rapinyaires, talps, musols i molts animals mès. Hi ha diferent vegetaciò en els diferents paisatges que hi ha.
 7. 7. 2.Flora i fauna L'activitat humana al Parc és força important, tant pel moviment turístic que comporta com per les activitats agropecuàries. Des que aparegueren els regadius, els conreus situats al Parc han anat canviant. S'inicià amb el cultiu de cereals d'hivern i s'ha passat al blat de moro, la melca, el gira-sol i els fruiters, que són bons llocs d'hivernada per a les aus insectívores i per als túrdids, per raó de l'elevada presència de fruita a terra. Indubtablement, els arrossars són el cultiu que més beneficia els ocells aquàtics. En l'actualitat, existeixen unes 150 hectàrees d'arrossars conreats, principalment sense pesticides i que es mantenen inundats també fora de l'època de conreu per tal d'afavorir la presència d'aus aquàtiques.
 8. 8. 1.QUI SE'N OCUPA? La Junta de Protecció dels Aiguamolls de l'Empordà és l'òrgan de gestió del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà, amb seu a Castelló d'Empúries. Membres: Un representant del Departament de Governació. Un representant del Departament de Cultura. Un representant del Departament de Política Territorial i Obres Públiques. Tres representants del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca (ara Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural). Un representant del Departament de Comerç, Consum i Turisme.
 9. 9. 2.QUI SE'N OCUPA? Un representant del Departament de Medi Ambient (ara Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural). Tres representants dels ajuntaments que tenen part del seu terme municipal inclòs al Parc Natural, designats pel Consell Comarcal de l'Alt Empordà. Dos representants de les entitats i organitzacions professionals agràries amb incidència a la zona. Un representant dels propietaris dels terrenys inclosos al Parc Natural. Dos representants de les associacions catalanes que, d'acord amb els seus estatuts, tinguin com a finalitat la protecció de la natura i estiguin vinculades a la zona. Un representant del Consell Universitari de Catalunya. Quatre tècnics designats a proposta de l'Institut d'Estudis Catalans, que s'hagin destacat en la defensa i l'estudi de la zona. El director del Parc Natural, que actuarà com a secretari de la Junta.
 10. 10. 1.NORMES Respecteu les instal·lacions, els senyals, els itineraris i les zones d’accés prohibit. Més del 80% del territori del Parc Natural és de propietat privada. Procureu que la vostra visita no destorbi la gent que hi viu .Aquesta zona és en bona part agrícola. No malmeteu els conreus. És prohibit d’encendre-hi foc.El servei de manteniment ha de fer un gran esforç per conservar nets els indrets més freqüentats. Procureu generar el mínim de residus, eviteu les llaunes, els brics, el paper d’alumini, etc. Utilitzeu les papereres situades a l’aparcament o emporteu-vos la brossa que genere. La captura i recol·lecció d’animals i plantes no són permeses al Parc.
 11. 11. 2.Normes Per observar la fauna cal actuar amb cautela i ajudar-se d’uns prismàtics (si no en teniu, en podreu llogar al centre d·informació). Com més mimètica sigui la vostra indumentària i com més silenciosos sigueu, més fàcil us serà observar-los amb comoditat. Procureu no provocar sorolls estridents o molestos; el silenci és un valor que cal conservar i tothom té dret a fruir-ne. Per treure més profit de la visita es poden concertar els serveis d’un guia. En tot cas, per a grups superiors a 15 persones i grups escolars, cal que aviseu amb antelació, i us recomanem que concerteu els serveis d'un guia, telefonant al centre d'informació del Parc. El Parc disposa d’una xarxa d’itineraris. En alguns itineraris no és permès circular amb bicicleta. La pràctica d’acampada lliure no és permesa en l’àmbit del Parc. Els gossos han d'anar lligats. No està permès l'accés amb vehicles als itineraris. Cal que deixeu els vehicles en els aparcaments previstos.
 12. 12. ACTIVITATS Es pot fer caiac,pesca, caçar amb permís, turisme....
 13. 13. Gracies per escoltar-nos!!!

×