Teaching & Learning With Internet (9B)

695 views

Published on

Published in: Technology, Business
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
695
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
373
Actions
Shares
0
Downloads
10
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Teaching & Learning With Internet (9B)

 1. 1. D E F IN IS I IN T E R N E T Kassim Abbas (2006)  1 rangkaian yang menghubungkan beberapa rangkaian computer berasaskan sistem kod @ protocol komunikasi yang sama dipanggil Protokol Kawalan Transmisi @ IP.  Br ace (1997)  Sebuah jaringan global yang menghubungkan jutaan jaringan komputer (local/wide area network) dan medan komputer peribadi (stand alone),dan membolehkan setiap computer tersebut berkomunikasi antara satu sama lain.
 2. 2. Dari perspektif pendidikan : Sebuah perpustakaan besar yang di dalamnya terdapat jutaan informasi/data yang berupa teks, grafik, audio @ animasi. Maksud penggunaan ICT dalam P & P: Menggunakan ICT secara terancang & bersesuaian untuk meningkatkan kecekapan proses dalam P & P.KONSEP INTERNETInternet atau International Networking adalah satu jaringankomunikasi yang bersifat global dan mampu menghubungkansemua computer dari seluruh dunia dengan syarat harusmenggunakan protocol piawaian yang dipersetujui bersama. 
 3. 3. SEJARAH INTERNET 1969Jabatan Pertahanan Amerika telah mewujudkan rangkaian ARPANET (Advanced Research Project Agency Networks) untuk tujuan ketenteraan 1972Roy Tomlinson menghasilkan program e-mail dan ARPANET mula dikembangkan keluar Amerika 1982Transmission Control Protocol @ TCP dan Internet Protocol (IP) dicipta 1990 Tim Berners menemukan program editor dan browser yang disebut www @ World Wide Web
 4. 4. Tujuh kemudahan aplikasi internet yang boleh digunakan dalam P&P. E-mail (Mel Eletronik) Laman Web (www) Internet Relay Chat (IRC) Telnet Kumpulan Diskusi dan Berita (News group) File Transfer Protocal (FTP) Telesidang Video (Video Conferencing)
 5. 5. 1. E-mail (Mel Eletronik) Perkhidmatan komunikasi berbentuk teks, imej grafik dan suara (voice mail) Kos amat minimum dan menjimatkan masa Pesanan dan pertanyaan boleh dihantar dimana-mana dan pada bila- bila masa Aktiviti terdiri: Guru Berkomunikasi secara dalaman dan luaran sesama guru, ibu bapa, pelajar dll Berkongsi dan bertukar pendapat berhubung dengan PnP Pelajar Berkongsi menjalankan sesuatu projek dengan rakan lain Memperolehi bahan dan teknik dalam menyelesaikan masalah secara online 
 6. 6. 2. Laman Web (www) Dikenali sebagai ‘halaman web’ Lebih 50 juta tapak halaman Terdapat kandungan teks penuh, artikel, projek-projek yang boleh dijalankan oleh pelajar. Boleh digunakan sebagai tutor, pusat sebaran dan penerbitan, medan perbincangan (forum), dan pemandu (search engine)3. Internet Relay Chat (IRC) Merujuk kepada sekumpulan orang berbual sesama sendiri dengan menggunakan papan kekunci. Komunikasi secara audio dan visual Disebut sebagai telesidang (video conferencing) Pengguna berpeluang membina ruang perbualan sendiri dan menjadikannya bilik mesyuarat siber.
 7. 7. 4. Telnet Kemudahan menggunakan komputer di benua lain Menggunakan protokol piawai Agen pertengahan di antara komputer5. Kumpulan Diskusi dan Berita (News group) Aplikasi dan lanjutan kepada penggunaan e-mail Komuniti-komuniti yang terbentuk boleh menyertai diskusi Membekalkan data-data soal-selidik, artikel-artikel, rancangan pengajaran dan ujian.
 8. 8. 6. Pemindahan fail (FTP) Mudah untuk memindahkan fail Hak cipta terpelihara Boleh dimuat turun (download) dan memuatkan kembali (upload)7. Te l e s i d a n g V i d e o Sistem penyampaian elektronik yang melibatkan komunikasi dua hala antara dua atau lebih pusat telesidang secara langsung Sesuai bagi melaksanakan Pendidikan Jarak Jauh Menyelesaikan banyak masalah pembelajaran dalam kalangan pelajar menerusi guru-guru ICT.
 9. 9.  Guru dapat meluaskan lagi konsep pembelajaran (contoh : dalam penggunaan power point dan LCD) Berupaya meningkatkan kefahaman & penguasaan murid terhadap pelajaran Meningkatkan motivasi murid Membolehkan pembelajaran sendiri (individualise learning) Membolehkan murid mengekses maklumat yang sukar diperolehi ( contoh: portal pendidikan )
 10. 10.  Mewujudkan suasana pembelajaran yang menyeronokkan & mencabar Membolehkan murid mengumpul maklumat ( contoh: pusat sumber digital) Meningkatkan daya kreativiti & imaginasi murid Memberikan peluang kepada murid belajar secara berkesan dengan bimbingan yang minimum Meningkatkan kemahiran ICT
 11. 11. ì Senang untuk mendapatkan bahan yang berunsur lucah. (Contoh: gambar & video clip lucah– mendorong kepada aktiviti maksiat. Membolehkan maklumat yang berunsur negatif melalui email @ laman web. Contoh: laman blog.l Chatting @ borak dalam internet yang lama & tidak memberi faedah - meningkatkan penggunaan bil telefon. (Contoh: talian telefon internet (IP): Menjadi punca kepada pergaduhan sesama sendiri. contoh: terpengaruh dan meniru aksi-aksi ganas seperti dalam permainan game online, - (Risk Your Life 2 Incomplete Union, FiFa Online).
 12. 12. 5. Mencetus kegiatan jenayah siber – Contoh: merompak di alam siber.6. Menyebabkan masalah kesihatan - Contoh: kelesuan dan keletihan apabila ke sekolah – tidak cukup tidur – ponteng kelas7. Dari konteks kehidupan sosial bermasyarakat : - Wujud masalah dalam perhubungan antara ahli keluarga dan ahli masyarakat lain. Contoh: terlalu asyik melayari internet hingga tidak bergaul sesama ahli keluarga dan masyarakat lain.
 13. 13. CABARAN DAN KEKANGAN DALAM PENGAPLIKASIAN ICTDi lihat dari 2 aspek penting. Guru Sekolah GURU Guru kurang kemahiran dan berpengetahuan dalam ICT – perlu diberi kursus – melibatkan masa dan kos yang tinggi. Guru sukar menyesuaikan diri dengan teknologi baru. Menurut kajian oleh Becker & Watt, 1996 menyatakan yang kebanyakan guru telah sebati dengan kaedah tradisional dan sukar untuk membuat penyesuaian dengan teknologi baru.
 14. 14. SEKOLAHTidak semua sekolah mampu menyediakan tempatyang sesuai seperti makmal ICT. Contoh: sekolah-sekolah di luar Bandar @ pedalaman.Kelemahan kepimpinan sekolah yang kurangkomited dengan penggunaan ICT dalam P & P.Kos yang tinggi untuk pembelian + penyelenggaraanperalatan ICT.
 15. 15.  Sangat wajar untuk di aplikasikan dalam proses pengajaran dan pembelajaran. Perlu mengaplikasikan ICT khususnya dalam penggunaan teknologi internet supaya sistem pendidikan tidak ketinggalan jauh berbanding dengan negara maju. Kemudahan moden yang mempunyai ciri-ciri yang membolehkan ia menjadi media pengajaran dan pembelajaran.
 16. 16.  Media untuk mengayakan lagi persekitaran pengajaran dan pembelajaran bagi hampir semua mata pelajaran. Pengaplikasian ciri-ciri ini menyumbang kepada proses pengajaran dan pembelajaran, bagi guru dan pelajar. Dianggap semakin popular dan penting untuk meningkatkan lagi tahap pencapaian seseorang pelajar di dalam pelajarannya.  Kepesatan teknologi internet ini perlu dimanfaatkan sebaik-baiknya oleh pendidik dan pelajar demi memartabatkan lagi pendidikan ke arah kecemerlangan pendidikan.
 17. 17. LEARNING MANAGEMENT SYSTEM (LMS) Merupakan projek open source Menggunakan Moodle untuk diaplikasikan Dikendalikan melalui media elektronik dan sistem rangkaian komputer Dikenali sebagai e-pembelajaran atau e-learning
 18. 18.  Memuat turun bahan pembelajaran Mengumumkan kerja kursus melalui e-mail berdaftar Memberi peluang pelajar belajar di rumah Memupuk budaya pembelajaran sepanjang hayat Menyediakan kertas edaran dan nota Menguruskan diskusi, forum dan perbincangan atas talian Menyediakan soalan-soalan latihan/ kertas tugasan/ kuiz atas talian
 19. 19.  Alternatif kepada pelajar untuk menghantar tugasan secara atas talian Menyediakan sumber rujukan Chat Menyediakan mod blended learning Kuliah secara bersemuka Mempelbagaikan pengajaran menerusi penggunaan TMK Bahan pembelajaran dapat dicapai tanpa mengira masa dan tempat
 20. 20. 1. UNIVERSITI UTARA MALAYSIA (LEARNING ZONE)2. OPEN UNIVERSITY3. UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA4. SEKOLAH KEBANGSAAN SUNGAI TONG5. SMK AMINUDDIN BAKI6. SMK SERI TITIWANGSA7. SK PUTRAJAYA PRESINT 9 (1)
 21. 21.  1. Nyatakan kebaikan dan keburukan internet dalam pengajaran dan pembelajaran ? 2. Huraikan 3 ciri-ciri aplikasi media pengajaran?

×