Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Penulisan UPSR- nilai murni

2,516 views

Published on

  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Penulisan UPSR- nilai murni

  1. 1. PAK SET A/Aras 1 TH.5/2007Tajuk : Semarak HarmoniObjektif : Pada akhir latihan ini saya akan dapat : 1. Memberi pendapat tentang watak dan perwatakan yang terdapat dalam pantun.Arahan : 1. Jalankan aktiviti ini secara individu 2. Baca dan fahami pantun dengan jelas dan teliti. 3. Senaraikan amalan baik yang terdapat dalam pantun. 4. Tulis beberapa amalan baik yang kamu peroleh daripada pantun dalam satu perenggan. 5. Semak jawapan kamu. Semarak Harmoni Pergi ke sungai membawa pukat, Pukat tercicir di tengah jalan; Hidup berjiran hendaklah muafakat, Elakkan pergaduhan dan perselisihan. Enak sungguh pisang berangan, Enak dimakan bersama keluarga; Amalkan bekerjasama sesama jiran, Supaya hidup aman sejahtera. Pagi-pagi pergi ke kebun, Pergi ke kebun memetik petola; Beramah mesra jadikan amalan, Agar hidup lebih ceria. Masak kari ikan gelama, Dimakan bersama seisi keluarga; Susah senang dikongsi bersama, Semakkan amalan bertegur. HP 11.3 Aras 1 i.Memberi pandangan tentang watak dan perwatakan yang terdapat dalam teks.
  2. 2. SET A/Aras 1 TH.5/2007Jawapan Cadangan 1. Bermuafakat 2. Bekerjasama 3. Beramah mesra 4. Semangat bermasyarakat 5. Baik hati 6. Hormat-menghormati 7. Berhemah tinggi HP 11.3 Aras 1 i.Memberi pandangan tentang watak dan perwatakan yang terdapat dalam teks.

×