BAHASA MELAYU KERTAS 1 Peperiksaan pertengahan tahun tingkatan 5 2011

18,317 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
18,317
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
137
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

BAHASA MELAYU KERTAS 1 Peperiksaan pertengahan tahun tingkatan 5 2011

 1. 1. SULIT<br />1103/1<br />Bahasa Melayu<br />Kertas 1<br />Mei<br />2011<br />2 jam 15 minit<br />SMK SULTAN ISMAIL, JOHOR BAHRU, JOHOR<br />___________________________________________________________ <br />PEPERIKSAAN PERTENGAHAN TAHUN<br />TINGKATAN 5<br />BAHASA MELAYU<br />Kertas 1<br />Dua jam 15 minit<br />2 ¼ jam<br />JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU<br /> 1.Kertas soalan ini mengandungi dua bahagian :Bahagian A dan Bahagian B<br /> 2. Jawab soalan Bahagian A dan satu soalan daripada Bahagian B<br /> 3. Jawapan hendaklah ditulis dalam kertas yang disediakan.<br /> 4. jawapan boleh ditulis dalam tulisan Jawi atau Rumi<br />Kertas soalan ini mengandungi 3 halaman bercetak _______________________________________________________________________________<br /> <br /> <br />Bahagian A<br />[ 30 markah ]<br />[ Masa dicadangkan: 45 minit ]<br />Rajah di bawah menunjukkan sebahagian daripada produk pelancongan di negara kita. Huraikan pendapat anda tentang produk-produk pelancongan yang ada di Malaysia . Panjang huraian anda hendaklah antara 200 hingga 250 patah perkataan.ProdukPelanconganMalaysiaKeindahan alam semula jadiKepelbagaian warisan budaya bangsaKraf tanganPrasarana lengkap<br />Teliti gambar-gambar di bawah dan buat satu huraian tentang produk-produk pelancongan yang ada di Malaysia. Panjangnya huraian antara 200 hingga 250 patah kata.<br />BAHAGIAN B<br />Pilih satu daripada soalan di bawah dan tulis sebuah karangan yang panjangnya lebih daripada 350 patah perkataan.<br />Sediakan payung sebelum hujan sering kali menjadi prinsip mereka yang gemar akan pelaburan. Sebagai pegawai bank, anda diminta menyampaikan ceramah tentang kepentingan pelaburan masa depan.<br />Tulis teks ceramah itu selengkapnya.<br />.<br /><ul><li>Hari keluarga merupakan acara yang diadakan bagi mengeratkan hubungan antara ahli keluarga dan saudara mara. Banyak aktiviti yang dapat dilaksanakan sempena acara tersebut.</li></ul>Sarankan bentuk aktiviti yang sesuai diadakan sempena hari keluarga.<br /><ul><li>Ceramah/ucapan
 2. 2. Persembahan
 3. 3. Pendidikan industri ialah pendidikan yang menjurus kepada bidang teknologi untuk melahirkan tenaga kerja yang mahir dalam bidang perindustrian.
 4. 4. Tulis rencana berkaitan dengan kesan pendidikan tersebut kepada masyarakat.
 5. 5. Program pertukaran pelajar antara negara merupakan salah satu program untuk memperkenalkan budaya sesebuah negara.
 6. 6. Berikan komen anda tentang pernyataan tersebut.
 7. 7. Orang Daik memacu kuda,
 8. 8. Kuda dipacu deras sekali;
 9. 9. Buat baik berpada-pada,
 10. 10. Buat jahat jangan sekali.
 11. 11. Huraikan pendapat anda tentang kepentingan nilai murni dalam masyarakat hari ini.

×