Bab 1

7,993 views

Published on

1 Comment
4 Likes
Statistics
Notes
No Downloads
Views
Total views
7,993
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
101
Actions
Shares
0
Downloads
165
Comments
1
Likes
4
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Bab 1

 1. 1. BAB 1: KEDUDUKANDISEDIAKAN OLEH:NATRAHZAHRATUL’AININORRULAIENNOR SHAKILA
 2. 2. TOPIC OUTLINE RUJUKAN GRID JENIS-JENIS RUJUKAN GRID CARA MENENTUKAN RUJUKAN GRID EMPAT ANGKA CARA MENENTUKAN RUJUKAN GRID ENAM ANGKA MENENTUKAN KETINGGIAN GARISAN KONTUR DAN KERATAN RENTAS CARA MEMBUAT KERATAN RENTAS HUBUNGKAIT GARISAN KONTUR DENGAN BENTUK MUKA BUMI.
 3. 3. RUJUKAN GRID Rujukan grid ialah cara menetukan berdasarkan garisan grid atau dikenal juga sebagai panduan grid Garisan-garisan grid di peta topografi digunakan untuk menentukan kedudukan di peta topografi. Garisan grid menegak dinamakan garisan Timuran yg bermula dari barat dan semakin ke timur apabila bacaan semakin meninggi. Garisan grid mendatar dinamakan garisan Utaraan yang bermula dari selatan dan semakin ke utara apabila bacaan semakin meninggi. Di atas peta topografi Malaysia, jarak antara dua garisan grid ialah 2cm, iaitu bersamaan dengan 1000 meter atau 1 km di muka bumi.
 4. 4.  Garisan Timuran atau Garisan Utaraan membentuk segi empat sama yang dipanggil persegi grid. Kedudukan sesuatu tempat dinyatakan oleh titik persilangan garisan Timuran dan garisan Utaraan. Kedudukan sesuatu tempat dapat dinyatakan dalam rujukan grid empat angka atau rujukan grid enam angka. Semasa menggunakan rujukan grid, angka Timuran disebut dahulu dan diikuti dengan angka Utaraan.
 5. 5. JENIS-JENIS RUJUKAN GRID RUJUKAN GRID  RUJUKAN GRID EMPAT ANGKA ENAM ANGKA Digunakan untuk  Digunakan untuk menentukan menentukan sesuatu tempat kedudukan kedudukan dalam segi empat sesuatu titik di peta grid di peta topografi. topografi.
 6. 6. CARA MENENTUKAN RUJUKAN GRIDEMPAT ANGKA UNTUK SEGI EMPAT X Tandakan sudut barat daya segi empat X. Catatkan nilai timuran yang menyentuh suddut barat daya sigi empat X,iaitu 13. Catatkan nilai garisan Utaraan yang menyentuh sudt barat daya segi empat X, iaitu 34. Rujukan grid bagi segi empat X ialah 1334. rujukan grid bagi segi empat grid Y ialah 1233 dan segi empat Z ialah 1634.
 7. 7. CARA MENENTUKAN RUJUKAN GRID ENAM ANGKA BAGI TITIK P Bahagikan garisan utaraan dan garisan timuran kepada 10 bahagian yang sama. Nomborkan bahagian- bahagian ini dari kiri ke kananbagi garisan Timuran dan dari bawah ke atas bagi garisan Utaraan. Titik P terletak lima bahagian di timur garisan Timuran dan lima bahagian ke atas garisan Utaraan 33. Oleh itu, rujukan grid enam angka titik P ialah 145335.
 8. 8. MENENTUKANKETINGGIAN Relief atau muka bumi dapat digambarkan dengan pelbagai cara di dalam peta topografi dan atlas. Cara-cara yang digunakan adalah seperti tanda tinggi, tanda aras, stesen trigonometri, warna, dan garisan kontur.
 9. 9. .  Tanda aras 33 di sepanjang Sungai Jernih menandakan ketinggian tebing sungai di tempat itu ialah 33 meter dari aras laut.  Jenis tanda tinggi ini digunakan untuk menunjukkan ketinggian di sepanjang sungai, jalan raya, dan landasan kereta api.  Stesen trigonometri di gambarkan Tanda tinggi di gambarkan dalam peta topografi sebagai satu dengan satu titik yang diikuti olah titik kecil di dalamnya, contohnya angka dip eta topografi seperti 206. 85.  Stesen trigonometri Tanda tinggi 85 menandakan digunakanuntuk menunjukkan Kg.Jernih terletak 85 meter dari ketinggian kemuncak atau gunung. aras laut.  Ketinggian Bukit Kelah adalah 206 Tanda tinggi dapat digunakan meter dari aras laut. untuk menanda kawasan tanah  Warna digunakan untuk tinggi dan tanah rendah menggambarkan ketinggian relief di Tanda aras atau batu aras dalam peta atlas, contohnya: digambarkan dengan satu titik  Hijau – tanah rendah diikuti oleh anak panah dan angka seperti 33  Coklat – tanah tinggi  Biru – air
 10. 10.  Garisan kontur  Contohnya selang adalah garisan yg kontur bagi Rajah 1.11 menyambungkan ialah 15 meter. tempat-tempat di atas peta topografi yg mempunyai ketinggian yg sama dari aras laut. Perbezaan  Setiap kontur yang ketinggian antara kelima pula ditebalkan dua garisan kontur dan dikenali sebagai dikenali sebagai indeks kontur. selang kontur.
 11. 11. GARISAN KONTUR DANKERATAN RENTAS.  Keratan rentas adalah gambaran bentuk muka bumi di sepanjang satu garisan antara dua poin di atas peta topografi.
 12. 12. CARA MEMBUAT KERATAN RENTASXY: Sambungkan poin X dan poin Y dengan garisan lurus. Letakkan satu jalur kertas pada garisan XY. Tandakan garisan- garisan kontur pada jalur kertas.  Letakkan jalur kertas XY pada Tuliskan nilai-nilai garisan kontur itu. skala mendatar dan tandakan ketinggian garisan kontur di sepanjang XY pada pemidang.  Sambungkan poin-poin yg telah ditandakan itu untuk menunjukkan keratan rentas kawasan tersebut. Tandakan juga cirri-ciri geografi yang lain,seperti sungai dan jalan raya jikaada yang menyentuh garisan Lukis satu pemidang seperti Rajah 1.13 dengan skala tegak yang mewakili 15 m. Skala mendatar ialah jarak XY sebenar.
 13. 13. HUBUNGKAIT GARISAN KONTURDENGAN BENTUK MUKA BUMI.  Pola susunan garisan kontur dapat menggambarkan bentuk muka bumi.  Pelbagai bentuk muka bumi yang dapat digambarkan melalui keratan rentas.
 14. 14.  Bukit tunggal ialah  Jarak garisan kontur tanah yang yang rapat berbentuk bulat atau menunjukkan cerun bujur dibawah yang curam. ketinggian 600 m.  Jarak garisan kontur yang jauh menunjukkan cerun yg landai.
 15. 15.  Jarak garisan kontur yang rapat di  Jarak garisan kontur atas dan jauh dibawah yang berselang jarang menunjukkan cerun cekung dan rapat menunjukkan Jarak garisan kontur yang jauh di cerun bertangga. atas dan rapat dibawah menunjukkan cerun cembung.
 16. 16.  Tebing tinggi mempunyai  Dataran tinggi ialah tanh tinggi tebing yang sangat curam yang mempunyai permukaan dan biasanya mempunyai atas yang rata atau garisan kontur yang sangat beralun, manakala bahagian rapat. tepi bercerun curam.  Garisan kontur bersusun rapat ditepi, manakala bahagian tengah tidak mempunyai garisan kontur.
 17. 17.  Lurah adalah lekuan di atas  Rabung tinggi ialah bukit yang muka bumi yang kadang kala panjang dan tirus. di rentasi oleh sungai.  Garisan kontur disusun rapat- Garisan konturnya berbentuk rapat dan memanjang. V dengan bahagian hujung V menghala ke tanah yang lebuh tinggi.
 18. 18.  Susuh bukit ialah tanah tinggi yang panjang serta sempit yang neganjur dari tanah tinggi ke kawasan tanah rendah. Garisan konturnya berbentuk V dengan bahagian hujung V menghala ke tanah yang lebih rendah. Pelana adalah lekuan cetek di antara dua puncak bukit. Kol ialah lekuan kecil yang terletak di antara hulu sungai yang bertentangan.
 19. 19.  Keratan rentas pandang darat  Keratan rentas pandang fizikal digunakan untuk darat budaya memberikan menggambarkan cirri-ciri gambaran yang lebih jelas fizikal di kawasan bentuk tentang penggunaan tanah. muka bumi dengan lebih terperinci.
 20. 20. Sekian…ada persoalan???

×