Opriti violenta! prof. ivan marius

1,945 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,945
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
918
Actions
Shares
0
Downloads
11
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Opriti violenta! prof. ivan marius

 1. 1. Opriti violenta! Eleva: Voicu Alina Clasa: a X-a C Prof. IVAN MARIUS Liceul Teoretic ,,Mihai Viteazul’’ Visina
 2. 2. Violenta umana este o tema a prezentului in multe tari, violenta sociala, ca si cea interpersonala reprezinta argumente solide pentru dezvoltarea unor programeeducationale pentru a promova constientizar ea acestui fenomen si a pleda pentru mijloace nonviolente de interactiune si de reglare a vietii sociale. Situatia generala ingrijoreaza, pentru ca violenta a devenit o tema cu care se confrunta toate societatile, necesitand o luare de pozitie la nivelul intregului corp social si dezvoltarea unor strategii de investigatie, prevenire si control
 3. 3. Violenta este de mai multe feluri: Violenta in scoli Violenta domestica Violenta in societate Violenta verbala Violenta psihica Opriti violenta asupra copiilor!
 4. 4. Violența in societate O escaladare a violentei, in societatea noastra, este mai mult decat evidenta, impresionand orice persoana de bun simt. Radacinile violentei, insa, sunt mult mai adanci decat putem banui. In primul rand, modelul de comportament de acasa, din familie, din primii ani de viata stabilesc o amprenta puternica asupra personalitatii noastre, determinand o mare parte a comportamentelor ulterioare. Mai mult decat atat, tipetele, agresivitatea, scandalurile, in prezenta unei femei gravide, au repercusiuni asupra dezvoltarii copilului, a nounascutului. Acesta va prezenta tulburari de afectivitate, anxietate, reactii distorsionate la zgomote, la scandal, la agresivitate. Deci, printre primele radacini si cele mai adanci sunt in mediul familial. Nu, rareori, vedem copii maltratati care isi pedepsesc papusile, se joaca de-a pedeapsa, isi pedepsesc fratiorii mai mici etc.
 5. 5. OPRITI VIOLENTA!
 6. 6. OPRITI VIOLENTA ! Copilul este o făptură biblică originară. Copilul este o făptură a vieții neîntinate, este o floare deschisă luminii, este un îndemn la simplitate și frumusețe. În el vorbește frântura de cer dată omului odată cu inceputul.
 7. 7. Ai dreptul să fii protejat(ă) împotriva abuzului sexual. Nimeni nu poate face cu corpul tău ceva ce provoacă neplacere si dezgust, de exemplu, să te atingă, să te sărute, să te filmeze, să te fotografieze sau să posteze imaginile tale pe internet. De asemenea, nimeni nu poate să te oblige să-ți arăți părțile intime ale corpului, să privești sau să atingi părtile intime ale corpului altei persoane, să fii martor sau să participi la un abuz sexual.
 8. 8. Violența verbală este o formă de violența Ai folosit, vreodata, santajul emotional ca sa obtii o reactie dorita din partea copilului tau? Desigur, poate nu te-ai gandit niciodata ca asa se numeste si se interpreteaza o fraza pe care si parintii tai au folosit-o cu tine, si nu pare sa te fi afectat atat de mult. Fraze ce au devenit o traditie printre familiile din Romania, ca „nici un copil nu o sa se joace cu tine daca te murdaresti”, „te pedepsesc daca nu inveti”, „vine Bau Bau si te ia daca nu esti cuminte” si multe altele sunt, in fapt, forme de santaj emotional, ce creeaza o stare de tensiune in psihicul copilului, ce va avea repercursiuni in viata sa ca adult. Mai mult, santajul emotional este o forma de violenta, de care foarte putini dintre noi sunt constienti. Nu doar tipetele si reprosurile fac parte din aceasta categorie, asa cum ar crede majoritatea dintre noi, ci si cuvintele spuse cu cea mai buna intentie sau care par, la o prima vedere, inofensive. Adevarul este ca, putem compara fiecare copil cu un burete, ce absoarbe informatiile din jurul sau, acestea jucand, la un moment dat, un rol important in viata sa. De aceea, in randurile care urmeaza, veti afla despre formele violentei verbale si consecintele sale asupra psihicului copilului tau, dar si ce putem face pentru a le preveni.
 9. 9. OPRITI VIOLENTA!
 10. 10. Violența in școli Violenţa şcolară este doar una dintre manifestările violenţei cotidiene. Dezbaterile privind relaţia între conceptul de „drept la siguranţă” şi mediul şcolar au căpătat în Europa o dezvoltare continuă şi constantă, cu diferenţe de la ţară la ţară, devenind oficial o problemă politică în urma unei întâlniri a experţilor, organizată de Comisia Europeană la Utrecht, în anul 1997. Massmedia acordă din ce în ce mai multă atenţie violenţei, contribuind la conştientizarea şi creşterea interesului public faţă de violenţa tinerilor, inclusiv faţă de violenţa şcolară. Guvernanţii şi societatea civilă au devenit sensibili la fenomenul violenţei în mediul şcolar, renunţând la stereotipul conform căruia şcoala este o entitate izolată, un spaţiu social autonom, necorelat la dinamica socială, neafectat de conflictele şi dificultăţile cu care se confruntă societatea, în general. Şcoala este o parte integrantă a comunităţii largi, iar problemele cu care se confruntă ca instituţie şi mediu de

×