Givet newsletter 4

202 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
202
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
82
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Givet newsletter 4

  1. 1. NEWSLETTER NUMĂRUL PATRU SEPTEMBER 2013 DESPRE PROIECT Acest proiect va fi o oportunitate în a ghida studenții să-și identifice capacitățile și abilitățile și va ajuta organizațiile să stabilească o metodologie a consilierii. Majoritatea studenților care se află pe cale să își aleagă drumul spre o educație viitoare sunt nesiguri și indeciși în legătură cu ocupația pe care s-o aleagă și ce școală oferă cele mai bune opțiuni. Uneori Consilierea Profesională pe care o primesc este inadecvată; prin urmare, ei nu știu ce oportunități de carieră au în fața lor. Orice decizie greșită pe care o pot lua le-ar putea afecta în mod negativ Procesul de Învățare Continuă. Pentru a evita o astfel de situație, acest proiect își propune să dezvolte o metodologie a consilierii studenților printr-o gamă largă de oportunități pentru Formarea lor Profesionala și/sau Vocațională viitoare. 1. DEFINIREA ÎNDRUMĂRII ȘI CONSILIERII 2. NOUTĂȚI DESPRE CONSILIEREA VET 3. PROIECTE DE MOBILITATE 4. REZULTATELE PROIECTULUI ȘI ACTIVITĂȚI 5. URMĂTOARELE ÎNTÂLNIRI This project has been funded with support from the European Commission. This communication reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.
  2. 2. 1-DEFINIREA ÎNDRUMĂRII ȘI CONSILIERII Îndrumarea este un grup de servicii planificate care includ consilierea; furnizează cursantului informații mixte pentru a-i îmbunătăți simțul responsabilității; încearcă să – l înțeleagă și să-i cunoască abilitățile pentru a furniza servicii de îndrumare cursantului. Consilierea¸pe de altă parte, este aspectul procedural al îndrumării și este prin urmare interacțiunea care vine ca un rezultat al relației profesionale între un consilier specializat și studenții săi, relație în care consilierul își asistă studentul în a se înțelege pe sine și totodată abilitățile și talentele sale pentru a realiza o compatibilitate cu sine și cu mediul în scopul de a atinge gradul potrivit de sănătate mentală în lumina tehnicilor și aptitudinilor specializate ale procesului de îndrumare. Diferența între îndrumare și consiliere Conceptul de îndrumare și consiliere reflectă o înțelegere comună care include conștientizarea, asistența și schimbarea comportamentului în bine, dar există totuși o diferență între cele două concepte: 1 – Îndrumarea este mai generală și mai cuprinzătoare decât consilierea și prin urmare include și consiliera. 2 - Îndrumarea precede de obicei consilierea și pavează drumul pentru aceasta. Consilierea urmează îndrumarea. 3 - Îndrumarea pune accent pe aspectul teoretic în timp ce consilierea se ocupă de aspectul practic. 4 – Consilierea este de obicei relația dintre profesor și studentul care vine pentru asistență; prin urmare este o relație individualistă. 2-NOUTĂȚI DESPRE ÎNDRUMAREA VET EACG Newsletter – Ediția numărul 5, iulie 2013 Cea de-a 4 – a conferință anuală europeană pentru îndrumarea profesională ” Cariere – UE” în timpul Congresului și Expoziției Erasmus
  3. 3. 2013/din perioada 15 – 19 mai din Poznan, Polonia/ Cea de – a 4 – a conferință anuală CARIERE – UE 2013 a Asociației Europene de Îndrumare Profesională (EAAG) a oferit consilierilor de îndrumare profesională, experților pe probleme de formare profesională precum și reprezentanților proiectelor europene pentru îndrumare profesională și ocuparea forței de muncă oportunitatea de a furniza prezentări și de a schimba păreri și idei pe probleme precum asigurarea calității pentru îndrumarea profesională, cele mai bune practici în îndrumarea profesională, bune practici pentru a obține angajarea pe timp de criză, cooperarea îndrumării companiilor, mobilitate și carieră, noi aptitudini pentru slujbe noi, precum și îndrumare pentru programul ERASMUS pentru toți 2014 – 2020. Deasupra, discuții despre activitățile proiectului la PHSEE “Marie Curie” 3- PROIECTE DE MOBILITATE A 5 – a mobilitate: SLIVEN (BULGARIA) Cea de – a 5 – a întâlnire a parteneriatului GIVET a avut loc în Sliven (Bulgaria), de pe 11până pe 15 septembrie 2013. Întâlnirea a avut loc la Liceul Profesional de Electronică și Inginerie Electrică ” Marie Curie” La întâlnire au participat 40 de persoane. Prezentarea școlii a inclus profesiile dobândite, laboratoarele renovate pentru formarea profesională și proiectele aflate sub influența diferitelor programe naționale și europene. Școala luptă împotriva lipsei de motivare în organizarea competițiilor, activităților extracuriculare, activităților sportive și vizitelor în cadrul companiilor locale. Începând cu 2012/2013 PHSEE “Marie Curie” colaborează cu succes cu Centrul pentru Îndrumare Profesională deschis în același an. Timpul petrecut pentru îndrumarea VET de grup este de 4 ore pe an pentru elevii care termină învățământul secundar/clasele a XI – a și a XII – a/. Au fost prezentate exemple de materiale de consiliere aplicate studenților de la PHSEE “Marie Curie”.
  4. 4. Vizită la Centrul de Îndrumare Profesională din Silven Centrul lucrează în cadrul unui proiect finanțat prin sprijinul Centrului pentru Dezvoltarea Resurselor Umane și Fondul Social European. Echipa Centrului de Îndrumare Profesională i-a informat pe participanții la întâlnire în legătură cu activitățile sale prin organizarea unui atelier de lucru și furnizarea materialelor folosite în consilierea studenților din Sliven. În imagine, prezentarea Centrului de Îndrumare Profesională din Sliven. Vizită la Liceul Profesional de Transporturi din Burgas. Prezentarea proiectului ” Formarea în școlile profesionale o metodă sigură spre angajarea cu succes și integrarea socială a copiilor provenind din minoritățile etnice. În acest proiect municipalitatea din Burgas lucrează în parteneriat cu două licee profesionale și patru școli secundare. În timpul vizitei participanții au făcut schimb de bune practici în domeniul educației profesionale și formării copiilor cu nevoi speciale, care prezintă risc de abandon școlar timpuriu. Vizita ar putea fi benefică viitoarelor parteneriate și noilor proiecte legate de integrarea copiilor din minoritățile etnice.
  5. 5. Prezentarea Liceului Profesional de Transporturi din Burgas. Proiect despre integrarea copiilor aparținând minorităților etnice. 4 – REZULTATELE ȘI ACTIVITĂȚILE PROIECTULUI CHESTIONAR COMUN Partenerii școlii au căzut de acord să compună un chestionar comun. Partenerul român de la Liceul Teoretic Tudor Arghezi, va compara rezultatele raporturilor naționale și va crea un raport global. E-BOOKLET Partenerul român de la Liceul Tehnologic de Transporturi Auto va fi partenerul ce va conduce și coordona E-booklet – ul de bune practici pentru Îndrumarea VET. A fost prezentat un șablon în legătură cu design-ul și conținutul. VIDEO – URILE MESERIILOR Partenerii au căzut de acord în Slovenia în privirea alegerii meseriilor ale căror video – uri vor fi realizate. Video – urile vor fi prezentate la întâlnirea din Polonia. 5-URMĂTOARELE ÎNTÂLNIRI Cea de-a 6 – a întâlnire a parteneriatului va fi ținută în Rzeszow, Polonia pe 7 și 8 noiembrie 2013. Cea de - a 7– a întâlnire a parteneriatului va avea loc în Craiova, România pe 25 și 26 Aprilie 2014 În imaginea de deasupra, fotografie de grup la cea de – a 5 – a întâlnire din Sliven, Bulgaria
  6. 6. mai multe informații sunt disponibile la adresa: leonardovocationalguide.blogspot.com

×