Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Upcoming SlideShare
Računarske mreže
Next

Share

2 racunarske mreze

Related Books

Free with a 30 day trial from Scribd

See all

Related Audiobooks

Free with a 30 day trial from Scribd

See all

2 racunarske mreze

 1. 1. Аутор: Славка Чичак
 2. 2. 1. Шта чини рачунарски систем?2. Шта је хардвер а шта софтвер? Наведи пример.3. Наведи неке ?4. У којим програмима смо цртали, писали, правили презентације?
 3. 3.  Рачунарске мреже чине рачунари који су међусобно повезани. Зашто се повезују рачунари? Постоји више разлога. Најважнији су:  заједничко коришћење ресурса (меморија, штампач, и др.),  дељење информација,  дељење програма,  комуникације и др.
 4. 4.  Да би рачунар могао да комуницира са другим рачунаром потребно је да постоји:  комуникациони (преносни) медијум,  комуникациони уређај и  комуникациони софтвер.
 5. 5. Комуникациони медијум служи за физичкоповезивање рачунара са другим рачунаром. Данассе углавном користи бежични пренос и четириврсте каблова: коаксијални, оптички, упреденапарица (UTP) и специјални каблови.
 6. 6. • Светлосни зраци: • инфрацрвени и • ласерски.• Радио таласи: • повезивање са сателитом и • Bluethooth.
 7. 7. Комуникациони уређај – картице које се уграђују урачунар и прикључују на комуникациони медијум.То су: мрежна картица, модем, свич, рутер, хаб...
 8. 8. Комуникациони софтвер – програми којиомогућавају повезивање рачунара. Ту спадајумрежни оперативни системи, драјвери иапликациони програми.
 9. 9.  Према површини коју покривају рачунарске мреже могу бити:  локалнe и  глобалне.
 10. 10.  Локалнa рачунарска мреже LAN (Local Area Network) - подразумева скуп повезаних рачунара који између себе комуницирају, али до растојања од 1000 m (једна просторија, зграда...). Рачунаре у локалним мрежама могуће је распоредити на више начина:  магистрала,  прстен,  звезда и  разграната мрежа. Распоред рачунара у мрежи назива се топологија мреже. Локална мрежа се може повезати са другом локалном мрежом.
 11. 11. магистрала престен звезда разграната мрежа
 12. 12.  Глобална рачунарска мрежа WAN (Wide Area Network) - регионална рачунарске мреже - повезује више рачунара и локалних мрежа, без обзира на географску удаљеност. Поред модема користе и уређаји за регенерисање електричних сигнала - репетитори. Најпознатија глобална мрежа је Интернет.
 13. 13.  Протоколи су скуп тачно дефинисаних правила по којима се остварује пренос података, односно пакета података, кроз одређену топологију мреже. Најпопуларнији протокол за LAN мрежу је Ethernet. На Интернету се најчешће користи TCP/IP протокол.
 14. 14.  Прама односу међу чворовима у мрежи мреже могу бити:  Клијент/сервер (client/server)  Равноправне мреже (peer-to-peer Netvorks).
 15. 15.  Клијент-сервер је архитектура где су клијент (корисник) и сервер одвојени или неравноправни. Клијент је рачунар који тражи услугу, а сервер онај који пружа услугу; Клијент је обично активан корисник, који шаље захтеве и чека док се исти не испуне, док је сервер пасиван, чека да добије захтев који испуњава и шаље кориснику. Сервери су обично веома јаке машине са добрим конфигурацијама и карактеристикама. Peer-to-Peer (равноправна мрежа) је мрежа у којој се налази мноштво клијента који су равноправни у учешћу, једино ограничење је брзина интернет везе једног клијента. Овакве мреже се највише користе за дељење докумената, видео и аудио података и сл.
 16. 16.  Електронска пошта – размена електронских порука са другим људима. Ово је погодан начин за размену идеја и тражење информација. Брзи пренос података – отклоњена употрба физичког преноса података. Видео конференције – мрежа омогућава да видимо саговорника без обзира где се налази. Дељење опреме – нпр штампача, модема и сл. Тимски рад Коршћење ресурса интернета и др.
 17. 17. Да поновимо!1. Зашто се рачунари повезују?2. Како се повезују рачунари?3. Како се деле рачунарске мреже према простору који покривају?4. Шта је топологија мреже? Које топологије познајеш?5. Која је највећа глобална рчунарска мрежа?6. Шта су протоколи у мрежи?7. Који протокол користи LAN а који WAN мрежа?8. Како ради мрежа типа клијент/сервер?9. Како ради мрежа равноправних чланова?
 • NenadDjokic1

  Nov. 19, 2020
 • IvicaBekric

  Apr. 7, 2020
 • sdmitar

  Feb. 1, 2019
 • acakololec

  Nov. 6, 2018
 • djurdjela

  Apr. 6, 2017
 • deejayspook

  Sep. 1, 2016
 • tatjanakrpovic

  Sep. 2, 2015
 • SneanaVranje

  Sep. 1, 2015
 • BiljanaKrstic

  Aug. 28, 2015

Views

Total views

54,329

On Slideshare

0

From embeds

0

Number of embeds

47,823

Actions

Downloads

0

Shares

0

Comments

0

Likes

9

×