El correu electrònic com a eina bàsica de comunicació

1,523 views

Published on

El correu electrònic és ja una eina bàsica de comunicació per les empreses i professionals. Amb aquets seminari coneixerem opcions de gestió i configuració del correu, així com elements bàsics a tenir en compte a l'hora de comunicar-nos a través d'aquest mitjà.

Published in: News & Politics
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,523
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
8
Actions
Shares
0
Downloads
15
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

El correu electrònic com a eina bàsica de comunicació

 1. 1. El correu electrònic com a eina bàsica de comunicació
 2. 2. El correu electrònic mail, e-mail, email, correu-e <ul><li>Permet enviar informació a un o diversos destinataris de qualsevol indret del món a través d’Internet.
 3. 3. El creador del correu electrònic va ser Ray Tomlinson, el 1971. </li></ul>Estructura [email_address]
 4. 4. Extret de: infografiasencastellano.com
 5. 5. Serveis de correu electrònic <ul><li>Per aconseguir una adreça de correu necessitem un proveïdor.
 6. 6. Existeixen serveis de correu gratuïts i serveis de pagament.
 7. 7. La gestió pot ser via web (webmail) o a través d'un programa client.
 8. 8. Necessitem donar-nos d'alta com a usuari al servidor seleccionat o bé adquirir un domini i un allotjament amb servei de correu electrònic. </li></ul>[email_address] [email_address] [email_address]
 9. 9. <ul><li>Permeten enviar, rebre i emmagatzemar missatges electrònics des d'una pàgina web.
 10. 10. Permet consultar el correu a qualsevol ordinador , només necessitem un dispositiu (ordinador, tablet, smartphone, ... amb connexió a Internet i un navegador).
 11. 11. Els missatges no es descarreguen a l'ordinador, sinó que necessitem estar connectats per tal de llegir i treballar amb els correus. </li></ul>Webmail Clients de correu <ul><li>Els clients de correu són programes que s’instal·len al nostre ordinador i que ens permeten gestionar el correu, contactes i agenda. Per exemple: Outlook o Thunderbird.
 12. 12. El programa busca els missatges que arriben al servidor del nostre proveïdor d’Internet i els descarrega.
 13. 13. Normalment funcionen amb el protocol POP3 .
 14. 14. En algunes ocasions també podem usar el protocol IMAP, que permet visualitzar els missatges de forma remota, sense descarregar-los, com fa POP3. </li></ul>Sistemes de gestió del correu
 15. 15. Abans d'escriure un correu hem de tenir en compte alguns elements per tal que s 'ajusti a la situació comunicativa : <ul><li>Qui és (o són) el destinatari (s)?
 16. 16. Quin és el tema del missatge?
 17. 17. Quina és la finalitat del missatge? </li></ul>Escriure un correu
 18. 18. Els elements bàsics d'un correu electrònic són: <ul><li>Destinatari/s
 19. 19. Assumpte
 20. 20. Cos del missatge </li></ul>Estructura d'un correu
 21. 21. TO / A Adreça de correu electrònic de la persona (o persones) a qui es dirigeix el missatge. CC / COPIA Adreça de correu electrònic de la persona (o persones) que volem que rebin una còpia del missatge. CCO / COPIA OCULTA Adreça de correu electrònic de la persona (o persones) que volem que rebin el missatge de forma no visible, és a dir, que els altres destinataris no visualitzin el nom ni l'adreça. Destinataris
 22. 22. <ul><li>Saludar al començament del correu.
 23. 23. Escriure els text dividit en paràgrafs breus per tal de facilitar la lectura.
 24. 24. Acomiadar-se .
 25. 25. Signar : a més a més del teu nom, pots afegir el càrrec i dades de contacte (telèfon, mail, web, etc.). Hi ha gestors de correu que ens permeten configurar signatures predefinides perquè apareguin al peu de tots els missatges).
 26. 26. En correus informals, o de resposta a un altre missatge, l’estructura pot ser més simple.
 27. 27. No escriguis tot el text en majúscules (es considera com cridar i dificulta la lectura).
 28. 28. Respectar la privacitat de terceres persones (fent ús del CCO).
 29. 29. És important captar al receptor del missatge amb la informació que veurà abans d'obrir el missatge (assumpte). Per tant, cal escriure assumptes clars, precisos i descriptius .
 30. 30. Revisa l' ortografia . </li></ul>Consells per escriure un correu
 31. 31. <ul><li>A través del correu electrònic podem enviar qualsevol tipus de document que tinguem desat (documents de text, imatges, etc.).
 32. 32. Aquesta opció la trobaràs a partir “adjuntar un fitxer” representada normalment per un clip </li></ul>Els arxius adjunts Tingues en compte <ul><li>El pes dels fitxers adjunts.
 33. 33. Que el format de l'arxiu sigui el més adient (compatibilitat, edició / visualització).
 34. 34. Si vols enviar varis arxius pots fer-ho en una carpeta comprimida. </li></ul>
 35. 35. Organitza el correu <ul><li>Organitza el correu mitjançant carpetes o etiquetes . </li></ul><ul><li>Organitza els teus contactes a la llibreta d'adreces del correu o del client de correu. </li></ul><ul><li>Crea llistes de distribució (o grups de contactes). Et facilitaran l'enviament d'informació a grups de destinataris habituals. </li></ul><ul><li>Arxiva i fes còpia de les dades més importants (llibre d'adreces, llistat de contactes, correus importants i fitxers adjunts). </li></ul><ul><li>Llegeix el correu regularment i fes ús d'elements d' organització i seguiment de correus : correus destacats, missatges no llegits, marques de seguiment, organització per converses, etc. </li></ul><ul><li>Guarda els missatges que deixis a mitges o que vulguis revisar abans d'enviar (esborranys) </li></ul>
 36. 36. Aspectes a tenir en compte <ul><li>No es pot garantir que el missatge arribi instantàniament, ni assegurar que el receptor realment llegeix el missatge, però els clients de correu i servidors de correu propis et permeten activar l'opció de “Confirmació de recepció”. </li></ul><ul><li>Revisa la carpeta SPAM (o correu brossa) de tant en tant. Els filtres automàtics poden fer que algun correu vàlid, sigui considerat com a SPAM. </li></ul><ul><li>Compte amb les opcions “Responder a todos” i “Reenviar”. Estàs segur que tots els destinataris poden rebre la resposta? Estàs segur que el correu d'origen que has rebut pot ser reenviat a terceres persones? </li></ul><ul><li>No facis SPAM: és a dir, enviar correus sense autorització del receptor. </li></ul><ul><li>Fes servir CCO (copia oculta) quan enviis un mateix missatge a diversos destinataris. Si fas servir CC (copia), qualsevol dels destinataris podrà conèixer les adreces de la resta (pensa que és una infracció de la LOPD). </li></ul>
 37. 37. Proposta d'activitat www.gencat.cat/llengua/itineraris-aprenentatge/intermedi/igt/igt5/igt5.htm
 38. 38. Recursos Servidors de correus gratuïts <ul><ul><ul><li>Gmail
 39. 39. Hotmail </li></ul></ul></ul>Clients de correu gratuïts <ul><ul><ul><li>Thunderbird </li></ul></ul></ul>Seguretat <ul><ul><ul><li>Guia d'ús del correu electrònic (CESICAT) </li></ul></ul></ul>
 40. 40. Mar Cots @ciberteka www.facebook.com/ciberteka [email_address] Gràcies

×