Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Ciuperci vindecatoare

988 views

Published on

Ciuperci medicinale...

Published in: Health & Medicine
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Ciuperci vindecatoare

 1. 1. Ciuperci vindecătoareCiuperci vindecătoare Dumnezeu nu încetează să neDumnezeu nu încetează să ne uimească!uimească!
 2. 2. Ciuperca Coadă de CurcanCiuperca Coadă de Curcan ((Trametes versicolorTrametes versicolor))
 3. 3. Există peste 100 deExistă peste 100 de specii de ciuperci dinspecii de ciuperci din acest gen în înteaga lumeacest gen în înteaga lume şi pot fi găsite în aproapeşi pot fi găsite în aproape orice anotimp al anului.orice anotimp al anului.
 4. 4. • Coriolus versicolorCoriolus versicolor sausau Trametes versicolorTrametes versicolor este folosita de populaţia Chinei caeste folosita de populaţia Chinei ca tonictonic generalgeneral de secole întregi, iar studiile derulatede secole întregi, iar studiile derulate în domeniu au demonstrat că ciuperca poateîn domeniu au demonstrat că ciuperca poate creşte şansele de supravieţuire în cazul unorcreşte şansele de supravieţuire în cazul unor boli grave şi actionează ca un modulatorboli grave şi actionează ca un modulator imun, întărind sistemul imunitar şi avândimun, întărind sistemul imunitar şi având proprietăţi antitumorale.proprietăţi antitumorale.
 5. 5. • Un japonez de rând a reuşit să-şi trateze cancerul de stomac cu Coriolus, urmând sfaturile din bătrâni. Vecinul lui era un om de ştiinţă, ce lucra pentru o mare companie japoneză de medicamente. Curios, a început să facă cercetări mai ample asupra acestei ciuperci, izolând din ea PSK (polizaharidele Krestin). A reuşit să dovedească, şi în practică, faptul că PSK a dublat (chiar triplat) rata de supravieţuire în cancerele de stomac, colon, esofag, faringe, plămâni şi în două tipuri de leucemii. În 1977, autorităţile japoneze au inclus ciuperca medicinală Coriolus versicolor în lista oficială de produse complementare antitumorale. Are meritul de a minimaliza efectele negative ale chimio şi radio-terapiei: starea de oboseală, pierderea apetitului, durerea, anxietatea, transpiraţiile nocturne. PSK şi-a dovedit nu doar efectele antitumorale, ci şi capacitatea de a lupta cu virusurile în cazul hepatitei B, a hepatitelor cronice, a HPV-ului sau al infecţiilor cu HIV (SIDA).
 6. 6. BENEFICIIBENEFICII • Conţine polizaharida-K (PSK), cu puternice proprietatăţi imunostimulatoare (activează macrofagele, celulele T şi NK,măreşte proliferarea limfocitelor, crescând producerea de interleukine şi interferon). • Este folosită in tratamentul cancerului, fiind prima polizaharida antitumorală, dar si in scop antiviral, inclusiv in tratamentul hepatitei B si al hepatitelor cronice active; - eficientă în cancerul gastric, esofagian, colorectal, de sân, de prostată şi cancerul pulmonar; - previne reapariţia cancerului, reduce metastazele; - eficientă în mielom şi carcinom ovarian; - s-a dovedit ca la unele forme de leucemie este inhibată proliferarea celulelor bolnave, fără afectarea celor sănatoase.
 7. 7. • are acţiune hepatoprotectoare - duce la scăderea transaminazelor, regenerând celulele afectate ale ficatului, normalizând functia hepatică şi diminuând simptomele hepatitelor şi ale cirozei; • folosită sub formă de sirop în traheite, tuse si alte afecţiuni ale plămânilor; • previne osteoporoza, prin mărirea absorbţiei de calciu; • are acţiune hipocolesterolemiantă - inhibă absorbţia colesterolului în intestine, reduce concentraţia colesterolului seric din ficat , previne arterioscleroza; • are efect hipoglicemiant - măreste secreţia de insulină, reface celulele beta şi inhibă eliberarea glucozei din ficat accelerând consumul periferic al acesteia; • Este un tonic al rinichilor;
 8. 8. • ameliorează sensibil sindromul oboselii cronice; • îmbunătăţeşte funcţiile cortexului cerebral; • este un miorelaxant (relaxează musculatura vaselor sanguine cu efecte asupra unei circulaţii sanguine optime); • este un detoxifiant foarte puternic; • are efect hipotensiv; • ameliorează simptomele din tulburările gastrice şi gastro-duodenale; • bun în tratamentul poliartitei reumatoide; • antinflamator, antibacterian, anticandidozic;
 9. 9. • Ciuperca Coada de Curcan poate fi consumată (nu este toxică) de pe trunchiurile copacilor, când este tânără sau sub forma de ceai cald. Formele adulte sunt tari, lemnoase, deloc comestibile. Gustul este puţin amar sau dulceag, dar acceptabil. Ceaiul este tonic şi sub aceasta stare este un uşor imunostimulator.
 10. 10. Ciuperca Chaga - Inonotus obliquus
 11. 11. • Spre deosebire de alte ciuperci, ciuperca Chaga este tare şi lemnoasă şi arată ca o bucată de cărbune crăpat. Are o formă neregulată, cu diametrul între 5 i 40 deș centimetri i o grosimeș de 10-15 centimetri. • Chaga se formează pe scoarţa mesteacănului ca rezultat al infec ieiț copacului cu ciuperca parazită Inonotus obliquus.
 12. 12. În urma cercetărilor a rezultat că în compoziţia ciupercii se găsesc acizi organici, alcaloizi, acid folic şi minerale (calciu, potasiu, magneziu, fier). Prezenţa acestor substan e determină caț ciuperca să aibă efecte biostimulatoare asupra sistemului nervos central, stimulând metabolismul şi crescând rezistenţa organismului la boli.
 13. 13. • Chaga este consumată ca un tonic pentru sănătate şi longevitate de locuitorii din Rusia, Polonia, Marea Baltică şi regiunea siberiană . • Ciuperca Chaga nu este otrăvitoare, este folosită de mult timp la prepararea unei infunzii de către vânători şi pădurari. Are miros şi gust amar. • Analizând ciuperca Chaga din punct de vedere al concentratiei de antioxidanţi, s-a stabilit că aceasta are unul dintre cele mai mari scoruri ORAC : 110.400 de unitati ORAC /100g (care depăşesc pe cele din compoziţia coacăzelor şi rodiei) .
 14. 14. Ciuperca Chaga • Chaga a fost studiata in cadrul demersurilor ştiintifice ca agent anticancerigen, întrucât conţine betulina, precursor al acidului betulinic. Acesta din urma inhibă acţiunea enzimei topoizomeraza, care participă la instalarea şi dezvoltarea celulelor canceroase. • Tot acidul betulinic protejează împotriva cancerului de piele, cancerului ovarian si cancerului cerebral, acţionând asupra apoptozei (procesul care programează moartea celulelor în organismele multicelulare).
 15. 15. • Chaga este un excelent tonic, antioxidant, imunostimulator, antiinflamator, antiseptic, anestezic, laxativ. • Chaga este bogată în antioxidanţi naturali, fenoli antiinflamatori şi conţine compuşi de betulină şi acid betulinic, derivaţi direct din arborii de mesteacăn. Atât betulina cât şi acidul betulinic au efecte antitumorale. În plus, betulina joacă un rol important în contolarea afecţiunilor metabolice precum obezitatea şi sindromul metabolic. • Un alt beneficiu surprinzător al ciupercii este combaterea psorizisului. În cadrul unui studiu din Rusia, pacienţii cu psoriazis care au folosit chaga, s-au vindecat.
 16. 16. • Ciuperca Chaga ajută la vindecarea bolilor maligne, pulmonare, cardiovasculare, în tratamentul infecţiilor virale şi afecţiunilor gastro-intestinale (colită, ulcer gastric, gastrită cu aciditate scazută, dischinezie biliară şi intestinală, ulcer duodenal). Are efect bun în reglarea metabolismului, consolidarea sistemului imunitar, prevenirea bolilor de inimă, reglarea sistemului respirator, tratarea bolilor de ficat şi splină. • Ciuperca Chaga are proprietati anticancerigene, citostatice, antiinflamatorii, de protectie a organismului, de reducere a transpiratiei, analgezice respectiv de calmare a durerilor cauzate de tumori canceroase. • Decoctul de ciuperci de mesteacan are efect hipoglicemiant. La prepararea decoctului se foloseste doar partea interioara a ciupercii. • Unguentul de ChagaUnguentul de Chaga era folosit la vindecarea rănilor, inflamaţiilor, arsurilor şi altor afecţiuni ale pielii.
 17. 17. • Ciuperca Chaga poate fi recoltată în orice anotimp al anului, însă de preferat ar fi iarna sau primăvara, folosind un cuţit (sau topor) pentru desprinderea de pe trunchiul copacului. Partea spongioasă, mai deschisă la culoare, se înlătură. Nu culege i ciupercile din partea de josț a copacului, pentru că acelea au efecte mult mai slabe. Ciuperca se poate folosi atât proaspătă, cât i uscată. Pentru conservare, se taie fâ ii deș ș câte cinci centimetri i se pun la uscat, într-unș loc bine aerisit, ferit de lumina soarelui.
 18. 18. • Consumul zilnic recomandat este: - pentru persoanele bolnave: 7-10 grame de praf de Chaga / zi - pentru persoane sanatoase : 2-3 grame de praf de Chaga / zi Acesta se va consuma amestecat în apă, ceai, suc de fructe…
 19. 19. • Infuzia de Chaga se pregateste astfel: se ţin ciupercile în apă timp de 4-5 ore, apoi se pun puţin la scurs şi se mărunţesc în maşina de tocat carne. Se pune această compoziţie în apă (încălzită la temperatura de 50 grade), astfel încât să fie o parte ciuperci şi cinci părţi apă. Se lasă să stea timp de 3 zile, apoi se fitreză şi se pune într-o sticlă în loc răcoros. Se bea câte 2 căni pe zi, cu jumătate de oră înainte de masă. • Decocult se poate realiza şi din ciuperci uscate, acestea nu se mai ţin în apă, se mărunţesc şi se depozitează în cutii de carton. Se pune o lingură de ciuperci mărunţite la o cană de apă clocotită, se fierbe timp de un sfert de oră. Se filtrează şi se bea câte o cană pe zi, cu înghiţituri mici pe tot parcursul zilei.
 20. 20. CiupercaCiuperca Pleurotus ostreatusPleurotus ostreatus
 21. 21. • Principalele substanţe bioactive din extractul de miceliul de P. ostreatus sunt polizaharidele, iar literatura de specialitate precizează că acestea au urmatoarele efecte: - imunostimulator şi imunomodulator; - moderat hipotensiv şi reduce efectele secundare ale medicamentelor antihipertensive. - tonifiant al sistemului cardiovascular; - stimulează vasodilaţia periferică; - îmbunătăţeşte funcţiile cortexului şi ale glandelor suprarenale, contribuind la menţinerea echilibrului sistemului endocrin;
 22. 22. • - regleaza echilibrul acido-bazic, fiind un bun alcalinizant; - reduce nivelul glicemiei sanguine; - hipolipemiant si hipocolesterolemiant; - stimulează funcţiile organismului la efort fizic si neuronal, fiind un bun neurotonic; - ameliorator al enterocolitelor cronice; - antibacterian şi antiviral;
 23. 23. Iasca galbenă (Laetiporus sulphureus)
 24. 24. • Ciupercile cresc pe copaci i sunt mari, unele au avut oș greutate de peste 45 kg. Cresc pe rănile de pe arbori, mai ales pe stejar, dar sunt, de asemenea, frecvent găsite pe tisa, cireş, castan dulce şi salcie. Speciile Laetiporus produc putregaiului brun pe copacii pe care cresc.
 25. 25. • Proprietăti medicinale: Sulphureus Laetiporus are o capacitatea puternică de a inhiba Staphylococcus aureus, precum şi capacitatea de a inhiba, moderat, creşterea Bacillus subtilis. • A fost folosită pentru scopuri medicinale de secole, în special în China, Japonia şi Coreea. Încă nu a fost studiată suficient, dar se tie că e activă împotriva unor boliș majore ale timpului nostru .
 26. 26. Iasca • Iasca prezintă un puternic efect antiviral, antibacterian şi imunostimulent. De asemenea poate ajuta în complicaţiile diabetice, prin scăderea glicemiei, colesterolului şi trigliceridelor din sânge.
 27. 27. Ciuperci vindecătoareCiuperci vindecătoare Dumnezeu nu încetează să neDumnezeu nu încetează să ne uimească!uimească!

×