Esports

777 views

Published on

Presentació dels esports.

Published in: Sports
0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
777
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
140
Actions
Shares
0
Downloads
8
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Esports

  1. 1. • En el seu sentit més ampli, lesport és qualsevol joc oactivitat de lleure, basada en un reglament estricte ique procura de millorar el benestar físic i mental delésser humà.• L’esport és l’exercici físic dut a terme en un marcreglamentat i competitiu. Entenem exercici físic coml’activitat física planificada, estructurada i repetitivaque té per objectiu la millora o manteniment d’un omés components de la forma física (capacitatsfísiques). I una activitat física s’entén qualsevolmoviment corporal, produït per la musculaturaesquelètica, que té com a resultat una despesaenergètica per sobre del metabolisme basal.
  2. 2. Hi ha indicis com utensilis i estructures que suggereixen que els xinesos ja practicaven activitats esportives desdel 4000 aC.[1] La gimnàstica sembla que fou un esport popular a lantiga Xina. Els monuments als faraonsindiquen que una quantitat considerable desports, com la natació i la pesca esportiva, foren dissenyats iregulats fa milers dany a lAntic Egipte.[2] Altres esports egipcis inclouen el llançament de javelina, el saltdaltura i la lluita. Alguns esport de lAntiga Pèrsia com lart marcial iranià de Zourkhaneh es troben lligats a leshabilitats en la batalla.[3] Entre daltres esports originals de Pèrsia estan el polo i la justa.Una extensa varietat desports ja estaven establert en lèpoca de lAntiga Grècia, i la cultura militar i eldesenvolpament dels esports a Grècia sinfluïren mútuament. Els esports es convertiren en una part tanimportant de la seva cultura que els grecs crearen els Jocs Olímpics que es disputaven, en temps antics, cadaquatre anys en una petita població del Peloponès anomenada Olímpia.[4]Els esports augmentaren la seva capacitat dorganització i regulació des de lantiga Grècia fins a lactualitat. Laindustrialització permeté incrementar el temps doci dels ciutadans dels països desenvolupats, conduint-los aixía un increment del temps dedicat a veure competicions esportives, una major participació en activitatsesportiives i una major accesibilitat. Aquestes pautes continuaran amb larribada dels mitjans de comunicacióde masses.La professionalitat a lesport es va convertir en un comú denominador conforme augmentava la popularitatdels esports i el nombre daficionats que seguien les fites dels atletes professionals a través dels mitjansdinformació, a la vegada que aquests podien disfrutar de lesport de forma aficionada.
  3. 3. • Els esports es poden classificar segons múltiples criteris. Un de bàsic és si es tracta desportsindividuals (com latletisme) o dequip (com lhoquei). Igualment es poden dividir segons elsaccessoris necessaris per praticar-los. Així hi ha esports on només cal el propi cos, com lalluita greco-romana, mentre que daltres necessiten una pilota (com el futbol), patins, cintesetc. Alguns fins i tot es juguen amb animals (com el polo) o amb transports (com la vela).• Un altre criteri divisori és lindret on es practiquen, si és a laire lliure, en una pistadeterminada o sobre una superfície concreta com la neu (el cas de lesquí). Això fa quetradicionalment es parli desports destiu i esports dhivern, si bé la majoria es poden dur aterme tot lany gràcies als avenços tecnològics en climatització i construcció. Segonslobjectiu de lesport, és a dir, de com sobté la victòria, es parla desports de tir o delliscament, per exemple, amb termes que descriuen lactivitat que practica la persona.• Per últim es pot classificar lesport segons el grau dimplicació dels practicants (i així hi haesportistes professionals i amateurs) o del públic (parlant desports de masses o minoritaris).A cada època hi ha certs esports que predominen, com el futbol, que comporta una majorpresència mediàtica, econòmica i dequips que hi juguen.
  4. 4. • El Jocs Olímpics és una competició internacional duna sèrie desports seleccionats. Per tant,és possible classificar els esports en base als que formen part dels programes dels JocsOlímpics, els anomenats "esports olímpics" i els que no ho són. A més, entre els que no sónolímpics hi ha alguns que són reconegudes pel Comitè Olímpic Internacional (COI).[5]• Esports olímpics destiu: Atletisme, Bàdminton, Basquetbol, Beisbol, Boxa, Ciclisme – BMX,Ciclisme de muntanya, Ciclisme en pista, Ciclisme en ruta, Esgrima, Futbol, Gimnàsticaartística, Gimnàstica rítmica, Gimnàstica – Trampolí, Halterofília, Handbol, Hípica, Hoqueiherba, Judo, Lluita, Natació, Natació sincronitzada, Pentatló modern, Piragüisme, Piragüismeen aigües braves, Rem, Salts, Softbol, Taekwondo, Tennis, Tennis taula, Tir amb arc, Tirolímpic, Triatló, Vela, Voleibol, Voleibol platja, Waterpolo• Esports olímpics dhivern: Biatló, Bobsleigh, Combinada nòrdica, Curling, Esquí acrobàtic,Esquí alpí, Esquí de fons, Hoquei gel, Luge, Patinatge artístic sobre gel, Patinatge de velocitaten pista curta, Patinatge de velocitat sobre gel, Salts desquí, Skeleton, Snowboard• Esports reconeguts pel COI (podrien esdevenir olímpics): Esports aeris, Bandy, Billar, Petanca,Bitlles, Bridge, Escacs, Ball esportiu, Golf, Karate, Corfbol, Salvament, Motociclisme,Muntanyisme i Escalada, Netball, Orientació, Joc de pilota, Polo, Motonàutica, Raquetbol,Patinatge sobre rodes, Rugbi, Esquaix, Sumo, Surf, Estira i afluixa, Submarinisme,Esquí aquàtic, Wushu
  5. 5. • La pràctica equilibrada desport ajuda a mantenir una bona salut física imental, en canvi, la manca total dexercici o la seva pràctica en excés sóndolents per la salut.• La pràctica de lesport consta de tres tipus dactivitat: lentrenament, lacompetició i la recuperació. Lentrenament té com a objectiu formar ientrenar el practicant per tal de garantir laugment del seu rendiment. Perser beneficiós, lentrenament sha de repartir en una sèrie de sessionsperiòdiques, progressives i complementàries entre si. La competició técom a objectiu comparar els esportistes i recompensar els millors, per amolts esportistes, la competició és el moment més important i el mésagradable. Finalment, la pràctica dun esport ha dincloure unes fases derecuperació i relaxació. Lobjectiu daquestes sessions és el deproporcionar al cos de lesportista el temps i el descans que necessita pertornar a estar en condicions de generar els millors esforços.
  6. 6. • Cada disciplina esportiva potencia una sèrie dhabilitats particulars en els seus practicants.• Lequilibri, la força, la motricitat, la velocitat, la resistència, la concentració, els reflexos o la destresa sónles habilitats més comunes. Algunes disciplines només aporten una única habilitat, mentre que daltresnaporten de diverses. A més de les habilitats esportives, hi ha uns condicionants físics que condicionen elrendiment esportiu, aquests factors són la força, la velocitat, la resistència, la flexibilitat i la coordinació deles unitats motores (intra i intermuscular + propiocepció).• Lèxit en la pràctica duna disciplina esportiva depèn de la capacitat de lesportista per realitzar unsmoviments específics. Alguns esports consisteixen a executar el moviment de la manera més precisapossible tot disposant de tot el temps necessari per preparar-lo. El tir amb arc és un exemple daquesttipus de disciplines. Altres, en canvi, deixen poc temps per a la preparació i lesportista ha de realitzar elsmoviments de manera espontània. El karate és un exemple daquestes disciplines.• La pràctica de lesport fa treballar el sistemes cardiovascular i respiratori i diversos músculs. Ajuda acremar greix i, per tant, a prevenir lobesitat, incita a practicar una alimentació correcta i equilibrada,facilita lalliberament de la tensió nerviosa acumulada durant el dia, permet el descobriment del cos i deles seves limitacions. Facilita ladquisició del sentit dequilibri, ja sigui en situacions previstes, com a lagimnàstica o en situacions inesperades, com en els jocs de pilota o les arts marcials. També permet alpracticant de crear una metodologia de treball reutilitzable per a daltres disciplines.• Es recomana practicar un esport dintensitat mitjana o simplement fer una activitat física durant un tempsdentre 50 minuts i 1,5 hores si es vol aconseguir un efecte sobre el manteniment o la reducció del pes,com a mínim tres vegades a la setmana. Caminar és lactivitat més popular per un gran nombre dadults iancians.
  7. 7. • La pràctica esportiva també té els seus riscos, lesportista pot lesionar-se a causa dun moviment en fals, caient (esquinç,elongació muscular, fractura, traumatisme) o rebre un cop, però també pot ser víctima dun accident cardiovascular (infart miocardíac).• La pràctica dalguns esports presenta un risc real de lesions greus, com per exemple el traumatisme cranial o lofegament, ila seva pràctica només està permesa amb lequip adequat, com les armilles salvavides en el cas del piragüisme, el casc en elcas del descens en bicicleta tot terreny, o la protecció completa en el cas dels porters dhoquei sobre gel. Alguns esports,anomenats extrems poden suposar fins i tot risc daccidents mortals i la seva pràctica pot estar prohibida.• Lactivitat esportiva intensa és una font de ferides greus que pot obligar a lesportista a deixar la pràctica i deixar-liseqüeles. La pràctica dun esport sha dadaptat a ledat del practicant i el seu estat de fatiga. Una persona pot restarmarcada durant tota la seva vida a causa dun esport massa intens practicat durant la seva infància. Un esportista pot serobligat a deixar la pràctica del seu esport després de sessions dentrenament o de competicions massa dures i massafreqüents. La gimnàstica artística és un exemple dun esport on els joves atletes són sotmesos a exercicis perillosos per a laseva salut.• La millor prevenció contra els accidents consisteix a practicar un esport seguint les regles que en siguin daplicació:daprenentatge tècnic, aprenentatge de les regles par a la seva pràctica correcta i de seguretat, lentrenament regular,lescalfament abans dels exercicis violents, lús de les proteccions recomanades, una alimentació adequada abans, durant idesprés de lexercici, respectar la recuperació entre les sessions dentrenament i entre les competicions, el compliment deles prohibicions relacionades amb la meteorologia, la pràctica en grup, etc.• Les pràctiques esportives de compensació són molt recomanades dins del concepte dergomotricitat als llocs de treball perlluitar contra els accidents. La visita mèdica anual al començament de la temporada proporciona assessoramentespecialitzat sobre la capacitat dun individu per a practicar un esport individual. La negativa a prosseguir un esforç quesembla massa difícil de suportar és un acte per a protegir la seva salut.
  8. 8. • En letapa dinfantil, lobjectiu fonamental de lesport és quèpuguin desenvolupar les seves habilitats bàsiques (saberagafar una pilota, xutar-la, córrer, saltar...). Sha deducar desde leducació i la cultura esportiva, es a dir, centrar-se en elsvalors que ha de rebre el nen i valorar les actituds positivesvers una activitat o acció.• Una bona educació i cultura esportiva a densenyar als infantsa no sentir-se superiors quan guanyen ni inferiors si perden.Daquesta manera, es podran evitar baralles, violència i veurela resta de companys com a enemics.• Els infants, juguen de forma lliure i són més feliços si juguensense la supervisió constant dun adult.
  9. 9. http://www.youtube.com/edit?video_id=r2qZpRbpuCY&ns=1Esports col·lectius : FUTBOL SALAEsports individuals de raqueta : TENIS http://www.youtube.com/watch?v=zpLaMBBWzzIEsports d´aigua : NATACIÓEsports de neu: ESQUÍEsports de motor: MOTOCICLISMEEsports individuals : ATLETISME http://www.youtube.com/watch?v=qhwxbtYnZ7Qhttp://www.youtube.com/watch?v=xTXZ81uB96Mhttp://www.youtube.com/watch?v=8NAIR6-9Phshttp://www.youtube.com/watch?v=G_SnPPkum1khttp://www.youtube.com/watch?v=5T7tg62eSrIESPORT ESCOLAR:http://www.youtube.com/watch?v=4_QGMfoNr5k

×