ETIKA PENGGUNAAN INTERNET

910 views

Published on

POWER POINT SLIDE

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
910
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
35
Actions
Shares
0
Downloads
20
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

ETIKA PENGGUNAAN INTERNET

 1. 1. GARIS PANDUAN & ETIKA PENGGUNAAN INTERNETCHE OMAR BIN MAHMUDBAHASA MELAYU 4
 2. 2. Garis Panduan & Etika Penggunaan Internet TATACARATANGGUNGJAWAB PENGGUNAAN PENGGUNA INTERNET TATACARA PENGGUNAAN E- MEL
 3. 3. TATACARAPENGGUNAANINTERNET
 4. 4. a) HAK AKSES PENGGUNA b) MEMILIH LAMAN Laman yang dilayariHak akses membantu hendaklah hanya yangmelicinkan pentadbiran @ berkaitan dengan bidangmemperbaiki perkhidmatan kerja & terhad untuk tujuanyang disediakan. Pengguna yang dibenarkan oleh Ketuaharus mengambil maklum jabatan.bahawa semua aset ICT dibawah kawalannya adalah hakmilik Kerajaan. c) PENGESAHAN MAKLUMAT Bahan yang diperolehi dari Internet perlulah ditentukan ketepatan & kesahihannya. Sebagai amalan baik, rujukan sumber Internet hendaklah juga dinyatakan.
 5. 5. d) MUAT NAIK BAHAN Bahan rasmi yang hendak e) MUAT TURUN BAHAN Hanya bahan yang sah dimuat naik ke Internet dibenarkan untuk dimuat turun hendaklah disemak & seperti perisian yang berdaftar & mendapat pengesahan di bawah hak cipta terpelihara. drpd Ketua Jabatan Bahan yang dimuat turun sebelum dimuat naik. hendaklah digunakan untuk tujuan yang dibenarkan oleh f) PERBINCANGAN AWAM Jabatan sahaja. Hanya pegawai yang mendapat kebenaran boleh melibatkan diri & menggunakan kemudahan ini. Kandungan perbincangan awam seperti newsgroup & bulletin board mestilah mendapat pengesahan daripada Ketua Jabatan tertakluk kepada dasar & tatacara yang telah ditetapkan.
 6. 6. PERKARA YANG MELANGGAR TATACARA PENGGUNAAN INTERNET :a) Memuat naik, memuat turun, menyimpan & menggunakan perisian tidak berlesen.b) Menyedia & menghantar maklumat berulang-ulang berupa gangguan.c) Menyedia, memuat naik, memuat turun & menyimpan material, teks ucapan, imej @ bahan yang mengandungi unsur-unsur lucah.d) Menyedia, memuat naik, memuat turun & menyimpan maklumat Internet yang melibatkan sebarang pernyataan fitnah @ hasutan yang boleh memburuk & menjatuhkan imej Kerajaan.
 7. 7. e) Menyalahgunakan kemudahan perbincangan awam atas talian seperti newsgroup & bulletin board.f) Memuat naik, memuat turun & menyimpan @ teks yang bercorak penentangan yang boleh membawa keadaan huru-hara & menakutkan pengguna internet yang lain.g) Memuat turun, menyimpan & menggunakan perisian berbentuk hiburan atas talian seperti permainan elektronik, video & lagu.h) Menggunakan kemudahan chatting melalui internet.i) Menggunakan kemudahan Internet untuk tujuan peribadi.j) Menjalankan aktiviti-aktiviti komersial & politik.k) Melakukan aktiviti jenayah seperti menyebarkan bahan yang membabitkan perjudian, senjata & aktiviti pengganas.l) Memuat naik, memuat turun, menghantar & menyimpan kad elektronik, video, lagu & kepilan fail melebihi saiz 2 MB yang boleh mngakibatkan kelembapan perkhidmatan & operasi sistem rangkaian komputerm) Menggunakan kemudahan modem peribadi untuk membuat capaian terus ke internet.
 8. 8. TATACARAPENGGUNAAN E-MEL
 9. 9. E-MEL E-mel merupakan aplikasi yang membolehkan pengguna berkomunikasi dalam bentuk mesej elektronik. E-mel membolehkan komunikasi dua hala dengan pantas & lebih sesuai untuk penulisan yang ringkas. Terdapat dua kategori e-mel rasmi iaitu: 1. E mel Rahsia Rasmi  E-mel yang mengandungi maklumat @ perkara rahsia rasmi yang mesti diberi perlindungan untuk kepentingan keselamatan yang dikelaskan mengikut pengelasannya sama ada Terhad, Sulit, Rahsia @ Rahsia Besar. 2. E-mel Bukan Rahsia Rasmi  E-mel yang tidak mengandungi maklumat @ perkara rahsia rasmi.
 10. 10. KAEDAH PENGGUNAAN E-MELa) PEMILIKAN AKAUN E-MEL b) FORMATPemilikan akaun e-mel bukanlah hak E-mel adalah salah satu saluranmutlak seseorang. Ia adalah rasmi kerajaan. Ini bermakna,kemudahan yang tertakluk kepada setiap e-mel mestilahperaturan jabatan & boleh ditarik balik mengandungi rujukan fail, tarikhjika penggunaannya melanggar & logo rasmi.peraturan. Alamat e-mel yang Penggunaan huruf besar tidakdiperuntukkan sahaja boleh digalakkan & dianggap tidakdigunakan. Penggunaan akaun milik beretika. Sebaik-baiknya,orang lain yang dikongsi bersama gabungan huruf kecil & hurufadalah dilarang besar digunakan c) PENGHANTARAN penghantaran e-mel rasmi hendaklah menggunakan e-mel rasmi & pastikan e-mel penerima adalah betul. Penghantar boleh menggunakan kemudahan ‘salinan kepada’ (cc) sekiranya e-mel tersebut perlu dimaklumkan kepada penerima lain. Bagaimanapun, penggunaan ‘blind cc’ (bcc) tidak digalakkan. kemudahan ‘reply’ digunakan untuk menjawab e-mel kepada penghantar asal. ‘forward’ untuk memanjangkan e-mel @ d imajukan kepada penerima lain.
 11. 11. d) PENGHANTARAN BERSAMA FAIL KEPILAN e) PENERIMAAN pengguna seharusnyapenghantar hendaklah mengelakkan dari membuka e-mengamalkan penggunaan fail mel daripada penghantar yangkepilan, misalnya mengepilkan tidak diketahui @ diragui.fail minit mesyuarat & elakkanmenghantar & menerima fail e-mel yang bersaiz melebihi 2 MB. f) MENGENAL PASTI IDENTITI PENGGUNA setiap pengguna perlu mengenal pasti & mengesahkan identiti pengguna yang berkomunikasi dengannya sebelum meneruskan komunikasi & transaksi maklumat melalui e-mel. Ini bertujuan untuk me;indungi maklumat Kerajaan daripada sebarang bentuk penyalahgunaan.
 12. 12. g) PENYIMPANAN h) PEMUSNAHAN & Setiap e-mel rasmi yang PENGHAPUSAN dihantar @ diterima e-mel yang tidak penting & hendaklah disimpan mengikut tidak mempunyai nilai arkib tatacara pengurusan sistem yang telah diambil tindakan & fail elektronik agensi masing- tidak diperlukan lagi bolehlah masing. dihapuskan. (Contoh: draf kertas kerja, draf minit, kertas Jumlah e-mel yang disimpan makluman & brosur). hendaklah tidak melebihi ruang storan yang telah diperuntukkan & mengutamakan penyimpanan e-mel yang perlu sahaja. i) TARIKH & MASA SISTEM Penyimpanan salinan e-mel KOMPUTER pada sumber storan kedua Sebelum sesuatu mesej seperti disket adalah dihanatr, perlu ditentukan digalakkan bagi tujuan tarikh & masa sistem keselamatan. komputer adalah tepat.
 13. 13. TANGGUNGJAWABPENGGUNA
 14. 14. 1. Menggunakan akaun @ alamat e-mel yang diperuntukkan oleh jabatan.2. Memaklumkan kepada pentadbir sistem ICT dengan segera sekiranya mengesyaki akaun telah disalahgunakan.3. Menggunakan kata laluan yang baik dengan ciri keselamatan yang sesuai.4. Memastikan setiap fail yang dimuat turun bebas dari virus sebelum digunakan.5. Bertanggungjawab sepenuhnya terhadap semua kandungan fail elektronik termasuk e-mel di dalam akaun sendiri.6. Berhenti & memutuskan talian dengan serta- merta sekiranya kakitangan menerima & disambungkan ke laman Internet yang mengandungi unsur-unsur tidak menyenangkan.7. Mengadakan salinan @ penduaan pada media storan kedua elektronik seperti disket bagi tujuan keselamatan.
 15. 15. LARANGAN
 16. 16.  Guna akaun milik orang lain, berkongsi / memberi akaun kepada orang lain Guna identiti palsu/ menyamar sebagai penghantar maklumat yang sah. Guna e-mel untuk tujuan komersial/ politik. Menghantar dan mememiliki bahan-bahan yang salah di sisi undang-undang. Menghantar dan melibatkan diri dalam e-mel yang berunsur hasutan, sampah, bom, spam, fitnah, ciplak. Menyebarkan kod perosak seperti virus. Menghantar e-mel yang gagal sampai ke destinasi sebelum menyiasat punca kejadian. Membenarkan pihak ketiga untuk menjawab e-mel kepada penghantar asal bagi pihaknya.
 17. 17. KAWALAN KESELAMATAN• Keselamatan fizikal: selamat daripada pencerobohan.• Keselamatan dokumen elektronik: fail yang diterima bebas daripada bentuk ancaman• Tandatangan digital: tandatangan yang dikeluarkan oleh pihak berkuasa yang ditauliahkan.

×