Successfully reported this slideshow.
Your SlideShare is downloading. ×

Hoe selecteer ik een SEO bureau

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Loading in …3
×

Check these out next

1 of 50 Ad

More Related Content

Slideshows for you (20)

Viewers also liked (20)

Advertisement

Similar to Hoe selecteer ik een SEO bureau (20)

Advertisement

Hoe selecteer ik een SEO bureau

 1. 1. Roy Huiskes - roy@chapter42.com Hoe selecteer ik een search bureau?
 2. 2. Vanwaar deze presentatie Ervaring Opgedaan bij bureau, als klant en met pitch begeleiding als zelfstandige. Lastig Zelfs met marktkennis is de markt door verschillende modellen, tarieven en werkwijzen erg lastig te doorgronden. Helpen Ik zou graag de SEO Industrie iets beter maken. SEO heeft een relatief slechte naam en helpt daardoor bedrijven nog niet optimaal.
 3. 3. Klantzijde?even tellen:
 4. 4. Bureauzijde?en:
 5. 5. Waar let je op als je een bureau selecteert?
 6. 6. Dat ze bovenin Google staan.
 7. 7. Is eenoog koning In het land der blinden
 8. 8. Google weet het ook en hebben dan ook een:
 9. 9. Deze dan?
 10. 10. Google’s advies Ongevraagde e-mail SEO aanbiedingen Positie garantie Geheimzinnige werkwijze Link toevoegen naar een SEO (of haar klanten) Geen inzicht in geldstromen Doorwaypages Bizar lange zoektermen Mijd partijen die dit aanbieden:
 11. 11. Google geeft je enkele vragen mee Kunt u voorbeelden laten zien van uw eerdere werk of enkele succesverhalen delen? Natuurlijk, hier zijn 3 schoolvoorbeelden, maar vraag niet hoe oud ze zijn of naar referenties Volgt u de richtlijnen voor webmasters van Google? Uiteraard. Wij doen link building exact volgens de richtlijnen op alleen maar kwalitatieve startpagina’s. Biedt u online marketingservices aan als aanvulling op uw organische zoekstrategieën? Adwords bedoelt u? natuurlijk. Wat voor resultaten verwacht u, en binnen welk tijdsbestek? Hoe meet u uw succes? Binnen een week, op ‘bijzonder mooie eikenhoutenfineer afgewerkte keukenstoelen’, gegarandeerd op nummer 1. Wat voor ervaring heeft u in mijn sector? Ik werk ook al voor al jullie concurrenten, dus ik ken jullie markt exact. Wat voor ervaring heeft u in mijn land/stad? Welkom in Nederland Google. Daar waar navelstaren onze nationale sport is en we een uur in de auto al ‘ver’ vinden. Wat is uw ervaring in het ontwikkelen van internationale sites? Sprechen Sie Deutsch? Wat zijn uw meest belangrijke SEO-technieken? Leg het mij eens uit. Hoe lang bent u al actief als SEO? Al 10 jaar en in die tijd heb ik al 15x een penalty gehad. Hoe kan ik met u communiceren? Worden alle wijzigingen die worden aangebracht op de site doorgegeven en wordt er gedetailleerde informatie gegeven over uw aanbevelingen en de redenen daarvoor? U ontvangt zo spoedig mogelijk van ons de factuur met de gegevens van uw persoonlijk accountmanager.
 12. 12. Zelf nadenken dus.
 13. 13. LEES JE IN.Als je er geen verstand van hebt heb ik maar 1 tip voor je:
 14. 14. SEO is niet goedkoop. Even een mythe doodmaken
 15. 15. Superman
 16. 16. Snake oil
 17. 17. Waar hebben we het over? Zoektermen Gedrag, intentie, conversie en mobiel gebruik SEA Visie, extensies, rapportages, eigenaarschap, mobiel en tools SEO Visie, technische SEO, microdata, mobiel, andere zoekmachines, rapportages en Google webmaster tools Content strategie Welke content, wanneer plaatsen, welke Tone of Voice, waar plaatsen en welk soorten content kun en wil je nuttig inzetten Populariteit link building, social media en rapportages Google+ Places, Author Rank en Authorship
 18. 18. Wat is je probleem?
 19. 19. Definieer je probleem in de briefing “Ik ben geraakt door Panda/Penguin” Nee, meestal is er iets anders misgegaan. Werk vanuit feiten, niet vanuit aannames. “Ik ben sinds 19 februari veel verkeer verloren op o.a. ‘zoekterm 1’, ‘zoekterm 2’ en ‘zoekterm 3’ maar ik weet niet precies waarom. Kunnen jullie mij helpen met zoeken naar de oorzaak?” Duidelijke probleemstelling waarbij je al niet meer af kunt met alleen een accountmanager in het algemeen. Specifieke vragen verdienen een specifiek antwoord.
 20. 20. Bepaal je scope “Ik zoek een partij die mij kan helpen met mijn link building” En vervolgens staat er in de robots.txt een disallow all. “Ik ben op zoek naar een plan van aanpak om mijn verkeer op ‘zoekterm 1’ en ‘zoekterm 2’ te vergroten” Al stukken beter, specifiek, meetbaar, het is aan de SEO om het realistisch te maken “Ik wil graag meer verkeer vanuit search en dit is mijn product en dat is mijn doelgroep” Als een ware marketeer een briefing gemaakt. Het searchbureau kan bepalen wat de mogelijkheden zijn.
 21. 21. Wat wil ik?
 22. 22. 3 Smaken
 23. 23. Hulp om het zelf te doen.
 24. 24. Bureau dat alles voor me doet.
 25. 25. Ik wil gewoon bovenaan in Google!
 26. 26. Of wil je hulp bij een deelgebied?
 27. 27. Technisch consultant
 28. 28. Handjes
 29. 29. Populariteit
 30. 30. Goed accountmanagement
 31. 31. Kortom: wat zijn mijn opties? Ik wil een gevestigd bureau Partijen die al langer dan 5 jaar bestaan, met duidelijk senior consultants. Nadeel: veelal overhead en je bent ‘maar een klant’. Voordeel: doen regelmatig ook veel aan kennisoverdracht Ik wil dat ze hard voor mij lopen Kies een bureau waar je een van de grootste klanten zult zijn. Nadeel: Overschatten zichzelf soms en professionaliteit kan achterblijven. Voordeel: Ze lopen het vuur uit de schoenen voor je met waarschijnlijk een goede ROMI Ik wil zo goedkoop mogelijk snel resultaat “If it’s to good to be true...” vraag en kijk vooral naar realisme. Of neem het risico en neem een partij die het niet zo nauw neemt met de richtlijnen van Google.
 32. 32. Opdrachtgevers
 33. 33. Wees transparant De markt is klein Wees eerlijk in wie je vraagt voor je pitch en wat je hebt gedaan in het verleden. Veel SEO’s kennen elkaar en weten wat er speelt in de markt. Geef duidelijk aan wat je beoordeelt in je vragen Is de prijs belangrijk of heb je liever heel erg creatief en duurzaam? Ga je 100% voor rendement en korte termijn? Geef dit aan. Doorvragen Je krijgt wat je vraagt; vraag je weinig, krijg je weinig. Iemand die slecht spreekt over een ander... Afijn, een concullega een slechte naam geven is voor mij al snel een reden om verder te kijken.
 34. 34. Wat moet je sowieso op orde hebben? Nulmeting & doelstelling Waar sta je nu en waar wil je naar toe? Planning van je pitch traject Duidelijk wanneer de deliverables en beslissingen zijn. Plan van aanpak Hoe gaan we dat doen. Vraag niet om volledig uitgewerkt plan, maar om duidelijke probleemstelling en oplossingsrichting. Rapportage Heb je al een rapportage systeem, communiceer dit dan.
 35. 35. Kwantificeer voor jezelf • Algemene indruk offerte • Selectie criteria - Harde eisen - Inkoopvoorwaarden, ervaring in de sector, referenties die je zelf vraagt, eigenaarschap - Plan van Aanpak - Innovatie, rapportage, strategie - Budget - Bonus/malus - Tijdspad • Selectie criteria - Wensen • Organisatie - Personeel
 36. 36. Wees redelijk Stel redelijk eisen In 3 dagen tijd een Mediaplan en Plan van Aanpak is niet redelijk. Als ze dit wel kunnen hebben ze of niet veel te doen of schuiven ze jouw project straks ook aan de kant voor een grote pitch. Stel redelijke vragen 1 Vraag niet om een hele oplossing/nulmeting/audit als bijlage van het prijskaartje om vervolgens je neefje of huidige bureau het werk te laten doen. Stel redelijke vragen 2 Zorg dat je aanvraag een evenredige verhouding met werk vertoond. Bureau’s werken graag aan een pitch als de baten ook een mooi vooruitzicht zijn. Nodig een redelijk aantal bureau’s uit 8 bureau’s uitnodigen voor 2500 EURO en een pitch van 16 uur voorbereiding is niet redelijk.
 37. 37. Vraag jezelf af Wat is het business model van het bureau? Uren maken, fixed price, performance based? Met wie ga ik precies samenwerken? Google die mensen eens, bekijk hun linkedin, reageren ze op blogs? Wil ik een partnership of een leverancier? Een kant en klaar oplossing waarbij je niets hoeft te doen of wil je juist een partnership met je interne organisatie Wat voor tools gebruiken ze? Eigen software, SEOmoz, MajesticSEO, SEOclarity, Linkdex, Onpage.org, Strucr. Met welke platformen hebben ze ervaring? Veel WordPress of Joomla ervaring helpt niet als je met Gx, Hybris, Alterian, Tridion of ATG werkt.
 38. 38. Betaal nooit voor iets dat je niet snapt.
 39. 39. Referenties Altijd. Bedenk wel: iedereen geeft altijd zijn meest positieve klanten. Hoelang werken ze al voor referentie? Als ze al lang voor bepaalde klanten werken zullen ze zeker tevreden zijn (of hele nare contracten afsluiten). Vraag en zoek zelf. In principe kun je ze zo van de site halen en nabellen. Efficiënter en netter is om de contactgegevens op te vragen bij je RFP van dat bureau.
 40. 40. Agency
 41. 41. Papieren tijgers?
 42. 42. Goed luisteren • Ik merk dat veel bedrijven vooral hun werkwijze proberen te verkopen. - Prima qua visie - Klant mist aansluiting • Vraag naar de knelpunten - Als die er niet zijn klopt er iets niet.
 43. 43. Voorbereiden Veel van de standaard RFP vragen kun je goed voorbereiden. Zodat je meer tijd en aandacht kunt besteden aan de daadwerkelijke vraag. Let wel op dat je alle vragen blijft beantwoorden. Ik heb goede partijen zien sneuvelen in dit administratieve proces. Help de klant bij het maken van de keuze Maak het dus makkelijk en beantwoord alles eens goed. Zorg dat je daadwerkelijk onderscheidend vermogen hebt. Ik merk vooral dat ‘we’ denken onderscheidend te zijn, maar dat de klanten dit veelal niet zien.
 44. 44. Dan wil ik wel eens een idee in de zaal neerleggen: Betaalde pitch: Goed of Fout?
 45. 45. iAB RFP • Het iAB heeft in het verleden ook een RFP opgesteld voor de grotere klanten. - http://www.iab.nl/data/documenten/ RFP_Zoekmachine_Marketing.doc
 46. 46. Vraag jezelf altijd af:
 47. 47. Tijd voor de vragen!
 48. 48. @chapter42 Roy.huiskes roy@chapter42.comE-mail & Gtalk: Skype: Twitter: Linkedin: http://l.chapter42.com/linkedin vCard: Bedankt voor jullie aandacht

×