Successfully reported this slideshow.
Your SlideShare is downloading. ×

Els castells medievals

Ad

  Eren les residències fortificades dels senyors
  feudals.
  Lloc de refugi dels habitants del feu.
  Construcció...

Ad

 Era el màxim responsable tècnic de la construcció.
 Elaborava els plànols.
 Havia de dirigir les obres de manera que s...

Ad

 Tenien molta mobilitat, sempre en la
  cerca de feina.
  Marcaven les pedres que treballaven
  per tal de controla...

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Upcoming SlideShare
Els castells medievals
Els castells medievals
Loading in …3
×

Check these out next

1 of 27 Ad
1 of 27 Ad
Advertisement

More Related Content

Advertisement

Els castells medievals

 1. 1.  Eren les residències fortificades dels senyors feudals.  Lloc de refugi dels habitants del feu.  Construcció en emplaçament estratègic.  Els primers eren senzills i fets de fusta.  Poques comoditats.  Habitacions compartides per diverses persones.  Ús de les llars de foc per escalfar-se.
 2. 2.  Era el màxim responsable tècnic de la construcció.  Elaborava els plànols.  Havia de dirigir les obres de manera que s’apropés el màxim possible al que havien projectat.  Era el provisor de l’obra, havia de recomanar i triar materials per l’obra.  També realitzava parts de l’obra com a paleta, escultor, ...  Normalment rebia una part del salari en espècia (menjar i beure) i allotjament per ell i la seva família.  Rebia una quantitat anual en forma de diners.
 3. 3.  Tenien molta mobilitat, sempre en la cerca de feina.  Marcaven les pedres que treballaven per tal de controlar el seu treball.  Un cas específic dels pedrers són els escultors o imatginers.  El transport de les pedres el feien els bastaixos.  La llotja era el lloc de treball.  Cobraven un jornal diari.
 4. 4.  A la pedrera: • Primer de tot s’havia d’extraure la terra fins arribar la veta de pedra. Calia observar molt bé la pedrera i cercar el sentit de les vetes, per tal d’obtenir uns blocs de qualitat. • Mitjançant regles es marcaven les divisions, s’obrien forats on s‘introduïen falques de ferro que tot seguit es colpejaven amb grans malls fins que la pedra es desprenia de la seva base. • Si era necessari es feien servir perpals per tal d’ajudar en l’operació de despreniment de la pedra. • Un cop obtingut el bloc es picava (es a dir, la preparava segons indicacions del mestre de l’obra) per a ser transportada fins a l’obra. • De vegades, segons les necessitats o els encàrrecs, per estalviar diners o temps, les pedres s’escairaven, obraven i desgastaven en la pròpia pedrera.
 5. 5.  Els Llenyataires i els Mestres d’Aixa eren els que desbastaven els arbres. Feien servir una destral (aixa).  Muntaven i desmuntaven bastides per tal de que es pogués treballar en zones enlairades.  Construïen motllos per les obres que així el requerien: arcades, voltes, finestres, cobertes...  Feien bastiments i portes, armaris i llibreries, bancs i taules.  Cobraven un jornal diari.  Tenien aprenents i oficials al seu càrrec.
 6. 6.  No és el mateix produir que treballar el ferro. El ferro es produïa a la Farga pels fargaires i era transformat pels Ferrers, Serrallers, Forjadors o Manyans. Tan mateix existien: espasers, cuirassers, canoners,...
 7. 7.  Revestien els paraments interiors  Collaven unions de poca resistència  Revestien armadures  Executaven motllures
 8. 8.  Un vitrall és un conjunt de vidres de colors, units per una xarxa metàl·lica generalment de plom anomenada vergueró.
 9. 9.  Excavació profunda al voltant del castell fortificat.  Dificultava l’ús de maquin{ria de setge com l’ariet o la torre de setge.  Podia est{ cobert d’aigua i s’hi criaven peixos.  S’unia a la resta de la fortificació pel pont llevadís.
 10. 10.  Element de defensa avançada de la port d’entrada a la fortificació.
 11. 11.  Era una construcció defensiva.
 12. 12.  És un passadís estret situat sobre la muralla.  Els soldats hi feien la guàrdia i la viglància.  Comunicava els diversos espais de defensa.  Restava protegit pels merlets.
 13. 13.  Vigilància del territori  Defensa de la fortalesa  Magatzem  Masmorres
 14. 14.  És la més alta de tot el castell.  Pot trobar-se dins un segon recinte interior.  És l’últim reducte de defensa davant l’entrada de l’enemic.  S’hi troben les dependències del senyor feudal i la seva família.
 15. 15.  La porta caladissa era l’única entrada al castell.  La raseta estava feta de fusta i barres de ferro.  Igual que el pont llevadís, pujava amb la força d’un torn.
 16. 16.  És l’espai interior de la fortificació.  S’hi localitzen totes les dependències: graner, ferreria, forn, hort, cavallerisses, pou, etc.
 17. 17.  http://www.xtec.es/~jjordan/lleida/oficis/oficis.html  http://www.slideshare.net/LIBRERUM/els-castells-medievals  http://www.vegueries.com/monografics/cast_introCAT.asp

×