Memori seorang tua

22,612 views

Published on

Published in: Education
 • camne nk download?
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here

Memori seorang tua

 1. 1. OLEH: ZAHARI AFFANDI
 2. 2. <ul><li>SINOPSIS </li></ul>
 3. 3. SAMBUNGAN SINOPSIS… -Tuk Mat banyak membantu Pak Itam dalam menyediakan keperluan untuk majlis hari jadinya yang akan diadakan esok hari. -Pak Itam akan menyambut hari lahir untuk kali pertama dan diadakan di kampungnya. -Kampung Langat agar orang kampung sama-sama meraikannya. -Perjuangan Pak Itam ialah untuk memelayukan orang Melayu supaya penduduk bumiputera mendapat tempat di negara ini. -Pak Itam kecewa dengan sikap sesetengah orang Melayu yang berpendidikan Barat kemudian pulang bersikap lebih orang Barat daripada orang Barat sendiri.
 4. 4. SAMBUNGAN SINOPSIS… -Ketika Pak Itam membaca majalah Mastika lama, terpapar kisah isterinya Siti Nurhidayah yang menuntut fasakh ketika dia dalam penjara di Singapura. -Itulah kali terakhir dia bertemu dua orang anaknya, Izwan dan Nuryani Imam. -Kemudian Tuk Mat datang memberitahunya segala persiapan untuk majlis esok hari sudah siap; makanan, peralatan, dan undangan. -Pada hari yang ditetapkan, Pak Itam lengkap berbaju Melayu menyambut tetamu. -Tetamu disajikan dengan persembahan kebudayaan. Walaupun tetamu dari kampung ramai yang hadir, tetapi tetamu dari jauh belum muncul. -Pak Itam berasa sedih kerana wartawan akhbar dan televisyen tidak muncul.
 5. 5. SAMBUNGAN SINOPSIS… -Apabila waktu zuhur, Pak Itam masuk ke rumah. Dia kemudian menunaikan solat. -Apabila Tuk Mat mendekati Pak Itam yang terbaring di atas sejadah, Pak Itam sudah meninggal dunia. -Doktor yang dipanggil tidak dapat mengembalikan nyawa Pak Itam. -Ketika itu seorang perempuan tua datang menemui Pak Itam yang sudah terbujur kaku.
 6. 6. TEMA DAN PERSOALAN
 7. 7. WATAK DAN PERWATAKAN
 8. 8. LATAR
 9. 9. NILAI MURNI
 10. 10. PENGAJARAN

×