Informàtica projecte

541 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
541
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
8
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Informàtica projecte

 1. 1. PROJECTE1. QUÈ ÉS LA INFORMÀTICA?
 2. 2. ÍNDEX: 1. Definició del terme informàtica 2. Àrees de coneixement de la informàtica: · Arquitectura d’ordinadors · Algorítmia · Llenguatges de programació · Sistemes operatius · Xarxes 3. Història de la informàtica 4. Hardware i Software
 3. 3. PROJECTE1. QUÈ ÉS LA INFORMÀTICA? 1.Definició del terme informàtica: El mot informàtica prové del de informatique, una paraula francesa, que va ser creada per l'enginyer Philippe Dreyfus als anys cinquanta, aquesta deriva de la fusió de information i automatique. Anomenem informàtica al conjunt de ciències, tècniques o activitats relaciones amb el tractament automatitzat de dades. El que avui dia coneixem com a informàtica hi influeixen moltes de les tècniques i de les màquines que l'home ha desenvolupat durant la història però donar suport i potència les seves capacitats de memòria de pensament i comunicació. Un exemple d'aquestes màquines seria l'ordinador. 2. Àrees de coneixement de la Informàtica: Arquitectura d'ordinadors Encara que les tecnologies que s'han fet servir als ordinadors han canviat molt des de que es van començar a crear el primers models a principis dels anys 40, la majoria continua utilitzant l'Arquitectura de John von Neumann, aquesta va ser publicada per ell a principis del anys 1940. Aquesta arquitectura descriu un ordinador amb 4 parts( Estan interconnectades per canals de conductors anomenats busos): 1.La unitat aritmètic lògica. 2. La unitat de control 3. La memòria central 4. Els dispositius d'entrada i sortida(E/S)
 4. 4. Algorítmia En matemàtiques, ciències de la computació i disciplines relacionades, un algoritme es un conjunt prescrit d’instruccions o regles ben definides, ordenades y fines que permet realitzar una activitat mitjançant passos successius que no generen dubtes a que ho executi. Llenguatges de programació Els primers llenguatges de programació són anteriors a l'aparició de l'ordinador modern. Un llenguatge de programació és un llenguatge informàtic que es fa servir per controlar el comportament d'una màquina, normalment es fa servir un ordinador. Cada llenguatge té una sèrie de regles sintàctiques i semàntiques estrictes que cal seguir per escriure un programa informàtic. Actualment existeixen milers de llenguatges de programació, i es van creant més contínuament. Hi ha diferents llenguatges de programació: ·Llenguatge de màquina ·Llenguatges de programació d’alt nivell ·Llenguatges de programació esotèric Sistemes operatius El sistema operatiu és el programari responsable de gestionar els recursos en un terminal(ja sigui un ordinador personal, un telèfon mòbil, etc.). Una de les seves principals funcions és gestionar els detalls de l'operació del maquinari, de manera que els diversos programes no se n'hagin d'ocupar, alleugerint i fent més fàcil així el procés de programació d'aquestes aplicacions. La majoria d'ordinadors, des de telèfons mòbils, ordinadors personals, videoconsoles,etc..fins a supercomputadors, usen algun tipus de sistema operatiu. Alguns dels sistemes operatius més comuns són Microsoft Windows, GNU/Linux, Mac OS X i Solaris. Les funcions bàsiques dels sistemes operatius són: proporcionar més comoditat en l'ús d'un computador, gestionar de manera eficient els recursos de l'equip, executant servers per als processos(programes), brindar una interfície a l'usuari, executant instruccions(comandaments) i permetre que els canvis deguts al desenvolupament del propi SOTA es puguin realitzar sense interferir amb els serveis que ja prestaven. Un sistema operatiu ocupa cinc funcions bàsiques en l'operació d'un sistema informàtic: subministrament d'interfície a l'usuari, administració de recursos, administració d'arxius, administració de tasques i servei de suport i utilitzats.
 5. 5. Xarxes Una xarxa informàtica és un grup interconnectat de computadors. Les xarxes es poden classificar segons el nivell en què es du a terme la comunicació. Hi ha dues grans maneres de classificar els nivells, el model OST i el model TCP/IP. Altres classificacions, vistes a continuació, són: · Per escala: xarxa d'àrea personal(PAN), xarxa d'àrea local(LAN), xarxa d'àrea metropolitana(MAN), xarxa d'àrea àmplia(WAN) i xarxa d'àrea virtual(VPN). · Per relació funcional: client-servidor i igual-a-igual(p2p). · Per topologia: xarxa de bus, xarxa d'estrella, xarxa d'anell, xarxa en malla, xarxa de bus- estrella, xarxa Mesh i xarxa cel·lular. La comunicació per mitjà d'una xarxa es duu a terme en dues categories diferents: la capa física i la capa lògica. Altres àrees de coneixement de la informàtica són: la programació lògica, extracció de la informació per a la inserció en bases de dades, xarxes neurals recurrents i recursives, informàtica musical: àudio digital, anàlisis i síntesis, etc.. 3. Història de la informàtica: Primera generació: Al 1938 Konrad Zuse construeix el primer dels seus ordinadors: la Z1,al 1939 George R. Stibitz comença el desenvolupament de la Complex Calculator. Els ordinadors d'aquesta generació es van caracteritzar per estar constituïs de relleus electromecànics com la MARK I o de tubs de buit com la ENIAC. Eren d'una mida tan gran que ocupaven espaiosos salons a les universitats on van ser desenvolupades. La seva capacitat d'emmagatzematge en la memòria era molt reduïda, com en el cas de la ENIAC que emmagatzemava 1KB. La quantitat de condensadors, resistències i vàlvules de buit propiciava un consum excessiu d'energia elèctrica, de manera que s'escalfaven massa. A finals d’aquesta etapa és en la dècada dels cinquanta, ja que el 1947 es descobreix el primer transistor (Transfer Resistance).
 6. 6. Segona generació: Al 1952 comença la fabricació industrial i comercialització d'ordinadors, tres anys més tard Bill Gates i Pau Allen funden Microsoft. Tercera generació: El descobriment el 1958 del primer Circuit Integrat (xip) per l'enginyer Jack S. Kilby, així com els treballs del DR. Robert Noyce de Fairchild Semiconductors, sobre els circuits integrats, van donar origen a la tercera generació. IBM marca l’inici d’aquesta generació, quan el 7 d’abril del 1964 presenta la impresionant IMB 360, amb la seva tecnologia SLT(Solid Logic Technology). Fotografia d’una IBM 360 Quarta generació: L'aparició del primer microprocessador. Al 1971, Intel Corporation, una petita companyia fabricany de semiconductors ubicada a Silicon Valley, presenta el primer microprocessador o xip de 4 bits, que en un espai aprox. 4 x 5 mm contenia 2.250 transistors, va ser batejar com a 4004. Al gener del 1975 la revista Popular Electronics fa el llançament de l’Altair 8800, el primer ordinador personal reconegut com a tal, constava de una CPU Intel de 8 bits i 256 bytes de memòria RAM. Al 1976 Steve Jobs i Steve Wozniac funden la Apple Computer, Inc. Un any després, al 1977 es presenta la Apple II, el segon ordinador personal de la història. El 12 d'agost de 1981, IBM presenta el seu primer ordinador personal, l'IBM PC, amb el sistema operatiu PC-DOS i processador Intel 8088.
 7. 7. Cinquena generació: Microsoft presenta el sistema operatiu Windows a l’any 1985, demostrant que els ordinadors compatibles amb IBM podien utilitzar també un entorn gràfic, igual que el que ja utilitzaven els ordinadors Mac d' Apple Computer. Actualment hi ha una sisena generació: està en marxa des de principis dels anys noranta. Aquesta generació té arquitectures combinades Paral·lel / Vectorial, amb cent s de microprocessadors vectorials treballant al mateix temps, s'han creat ordinadors capaços de realitzar més d'un milió de milions d'operacions aritmètiques de punt flotant per segon, les xarxes d'àrea mundial seguiran creixent desorbitada ment utilitzant mitjans de comunicació a través de fibres òptiques i satèl·lits. 4. Hardware i software: a) Esbrineu que és la CPU. Enumereu els elements que la composen i descriviu quines funcions fa. La CPU és el cervell de l’ordinador, es anomenat com a processador o la unitat central de procés. És l’encarregat l’executar els programes i les dades. Els elements més típics que componen la CPU són: La unitat de lògica/aritmètica (ALU), que realitza operacions aritmètiques i lògiques i La unitat de control (CU), que extrau instruccions de la memòria, las desxifra i executa, amb ajuda de la ALU quan es necessari.
 8. 8. b) Descobriu quins processadors s'estan instal·lant actualment en els ordinadors que es vénen a les botigues d'informàtica. Busqueu cinc fotografies de cinc processadors actuals, amb les característiques de cadascun. Intel Xeon El processador Xeon és el resultat d'una modificació que es a fet sobre altres processadors. La paraula Xeon designa els processadors preparats per funcionar en estacions de treball i servidors, amb suport multiprocessador. Es poden connectar 8 d’aquests processadors a la mateixa placa base, si aquesta ho permet. El primer que va aparèixer va ser el Pentium II Xeon, pensat per substituir el vell Pentium Pro. Podem trobar diverses versions, depenent del processador base. Intel Pentium 4 Amb aquest processador Intel s’abandona l’arquitectura P6 que començava al Pentium Pro. El Pentium 4 és el primer integrant de l'arquitectura NetBurst que donarà molt que parlar al llarg dels propers anys. La tecnologia amb què compta aquest xip és la hyper pipeline, que permet una estructuració de vint capes (enfront de les deu de l'arquitectura P6). Això fa que s'obtingui un millor rendiment. El Pentium 4 utilitza un bus de 400 MHz. Realment és un bus de 100 MHz, però que amb un sistema de funcionament semblant al del bus AGP 4x permet multiplicar la quantitat de dades que s'envien pel per 4, que permet un ample de banda de comunicació amb la pla- ca base de 3.2 Gbits / s. AMD K7 Athlon Té dos nivells de memòria cau: la L1, o de primer nivell, és de 128 Kb; 64 kb per a dades i 64 Kb per instruccions. Utilitza el Slot A o Socket A, no confondre amb el Slot 1 dels Pen- tium II i Pentium III o el Socket 370 dels Celeron / Pentium III. Es comercialitza en velocitats des 500-1200 Mhz. (La versió normal 500-1000 i la Thunder- bird 700-1200). Està preparat per instruccions de 32 bits. Utilitza un bus de 200 MHz ex-
 9. 9. cepte en les noves versions del Thundebird, que és de 266 MHz. Treballa amb un voltatge core d'entre 1,6-1,8 vi 3,3 per I / O i està construït amb 22 milions de transistors. Transmeta TM5400 Aquest processador està pensat per a ordinadors o PDA amb un pes inferior a 2 kg. Té un consum d’energia molt baix per intentar que l’ordinador pugui estar treballant fins a 8 hores seguides amb aplicacions d’oficina (processador de textos, fulls de càlcul...) o 3/4 hores amb un ús intensiu, com per exemple una reproducció de vídeo DVD i altres aplicacions multimèdia. Això s'aconsegueix amb la tecnologia Long Run que ajusta el consum i potència del processador a la necessitades per l'aplicació que està funcionant en aquell moment, aconseguint un consum de 2 watts mentre reprodueix DVD o 60 miliwatts quan no està fent cap tasca. Via Technologies Via Cyrix III El fabricant d'aquest processador és Via, encara que porti el nom de Cyrix. El processador és de setena generació i el seu nom de pila és Joshua. Mirant la fitxa tècnica, ens pot semblar que és un processador de primera, com l’ Athlon o el Pentium III, fins i tot està fabricat amb tecnologia de 0,18 micres, però no és així. Es un processador x86, que destaca per utilitzar un bus frontal de 133 MHz, encara que suporta el bus de 100 i 66 MHz. Consta de dos nivells de memòria, les dues integrades dins de la die del xip de manera que funcionen a la mateixa freqüència que aquest. Porta el clàssic grup d'instruccions MMX i les 3D Now! d'AMD. c) Expliqueu quina és la funció dels perifèrics i com els classificaríeu. La funció dels perifèrics d’entrada es proporcionar a l’ordinador informació externa per a processar-la o emmagatzemar-la, per altra banda, el perifèrics de sortida segueixen un camí contrari. Aquests permeten que la màquina es comuniqui amb l’usuari a través d’uns altres elements perifèrics.
 10. 10. Els perifèrics es podrien classificar de les següents maneres: · Els perifèrics d'emmagatzemament o perifèrics d'entrada/sortida són els que perme- ten a un sistema informàtic emmagatzemar informació per a ser recuperada posteriorment Són: CD, DVD, memòria USB, unitat de cinta, disquet, tarja perforada i disc dur. · Els perifèrics d'entrada són aquells dispositius que han estat construïts per enviar in- formació cap a l'ordinador (obviant les senyals de control), com ara imatges, moviments, etc. Són: Teclat, dispositiu assenyalador (ratolí, pantalla tàctil,etc.), comandament, micròfon, escàner, terminal ordinador, reconeixement de la parla, càmera web, tauleta digitalitzado- ra i lector de codi de barres. · Els Perifèrics de sortida són aquells dispositius que han estat construïts per enviar in- formació cap a fora de l'ordinador (obviant les senyals de control), com ara imatges, se- nyals, etc. Són: impressió ( traçador, impressora,etc.), so (targeta de so, altaveus,etc.), visual ( targe- ta gràfica, monitor,etc.) i visualitzador braille.
 11. 11. També hi ha uns altres tipus de perifèrics com ara: · De xarxa (mòdem i targeta de xarxa). · D’expansió (base de connexió). d) Com es pot classificar el software (quina classificació faries tu, p.ex. Sistema operatiu, paquets informàtics, etc.)? Quines diferències trobeu entre els diferents grups? El software es pot classificar en: software del sistema, software de programació i software d’aplicació. Les diferències entre aquests tres grups es que cadascun s’ocupa d’una part diferent. El software de sistema té com a objectiu desvincular adequadament a l’usuari i al progra- mador dels detalls de l’ordinador en particular el que es faci servir, els hi proporciona ade- quades interfícies d’alt nivell, eines i utilitats de suport que permeten el seu manteniment. El software de programació és el conjunt d’eines que permeten al programador desen- volupar programes informàtics, fent servir diferents alternatives i llenguatges de progra- mació, d’una manera practica. El software d’aplicació és el que permet al usuari portar a terme una o varies tasques específiques, en qualsevol camp d’activitat susceptible de ser automatitzat o assistit, amb especial èmfasis en els negocis.
 12. 12. Claudia Caballero 1r trimestre IES GORGS Curs 2010/2011 4rt ESO B Bibliografia: http://www.dma.eui.upm.es/historia_informatica/Doc/principal.htm http://ca.wikipedia.org/ http://www.google.es/images http://www.dlsi.ua.es/docente/doctorado/doct5099/doct_v.html http://www.youtube.com/watch?v=s7oTEMimDY8&feature=player_embedded http://www.masadelante.com/faqs/cpu http://usuarios.multimania.es/todohardware/procesadores.htm

×