Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Mali Mrav

10,882 views

Published on

Published in: Technology, Business

Mali Mrav

 1. 1. Bajka o malom mravu
 2. 2. Mali mrav dolazi svakog dana bez kašnjenja na posao i odmah navali obavljati svoje zadatke …
 3. 3. Vrlo je produktivan, motiviran i zadovoljan sa svojim svakodnevnim poslom …
 4. 4. Njegov šef, lav, je totalno iznenadjen gledajući malog mrava kako svakog dana sasvim samostalno bez ikakvog nadzora i izuzetno odgovorno obavlja sve postavljene zadatke...
 5. 5. ... I onda je došao na genijalnu ideju. Ako mali mrav bez nadzora tako dobro radi, sigurno će uz nadzor biti još produktivniji!
 6. 6. I tako je genijalni šef zaposlio žoharastog bubašvabu, koji je imao fantastične rukovodeće reference te je bio poznat po tome da zna pisati ekscelentna izvješća.
 7. 7. Prvo što je ekspresno zaključio je da pod hitno treba uve sti kontrol u radnog vremena ...
 8. 8. … te je odmah dobio jednu bombastičnu sekretaricu za ispomoć kod sastavljanja i pisanja mnogobrojnih izv j eštaja.
 9. 9. … h itno je zaposlio i jednog vrsnog pauka koji će upravljati svim elektronskim mrežnim podacima kao i vršiti kontrolu telefonskih razgovora te e-mail sadržaja.
 10. 10. Šef je bio više nego zadovoljan dokumentima koje je dobijao od žoharastog bubašvabe te ga umoljavajuće zamoli da mu pripremi i dijagramske krivulje o produktivnosti te analizu razvojnih projekata s kojima bi mogao blistati pred uprav nim odborom.
 11. 11. Za takve zadatke je žoharasti bubašvaba pod hitno nabavio jedno novo ultramoderno računalo te jedan l asersko-printerski štampač u boji…
 12. 12. ... I, naravno, odmah je za poslio jednog mušca kao šefa IT grupe.
 13. 13. Mali mrav , inače jako produktivan , počeo je polako mrzi ti sve veću birokraciju kao i brojn a sastančenja koja su mu oduzimala sve više i više njegovog dragocjenog produktivnog vremena.
 14. 14. Genijalni šef je zapazio da nešto ne štima te je pod hitno postavio jednog šefa sektor a u kome je radio mali produktivni mrav.
 15. 15. Na tu poziciju je postavljen cvrčak koji inače nije imao pojma o poslu te radne grupe , ali je kod glavnog šefa lava imao dobru žnoru (nećak od kuma) . Naravno , cvrčak je odmah naručio jedan skupi tepih te jednu odličnu ergonomsku stolicu za svoj ured.
 16. 16. Uz to je nabavio jedan odličan notebook te je dobio osobnog asistenta, koga ja naravno doveo iz bivše firme u kojoj je radio, da bi mu ovaj pomogao oko sastavljanj a optimalne strategije o radnoj i budžetskoj kontroli *) . *) to je žoharasti bubašvaba pod hitno trebao za svoje naredno poslovno izvješće!
 17. 17. Sektor u kome radi mali mrav je danas jed a n totalno bezzavidn i kutak u kome se ni t ko više ne smije i u kome su svi do daske i s frustrirani…
 18. 18. Cvrčku nije bilo teško da cvrčeći nagovori šefa lava da je pod hitno potrebna izrada elaborata užasnog stanja čime bi se našlo konačno r ij ešenje za poboljšanje radne atmosfere.
 19. 19. Nakon jedne opsežne cost-benefit (trošak-korist) analize sektora u kome je radio mali mrav, uoči šef vrlo brzo da je produktivnost strašno popustila…
 20. 20. … Tako je ovlastio međunarodno poznatu savjetodavnu sovu da analizira slučaj te predloži mjere za poboljšanje stanja.
 21. 21. Nakon puna tri mjeseca napornog i skupog rada, dostavi sova sa svojim timom izvješće u kome je na kraju pisalo: “ Odjeljenje ima višak radne snage …”
 22. 22. Naravno šef je prihvatio ovakav vrhunski stručni izveštaj te odmah otpustio nepotreban personal?
 23. 23. Naravno, malog mrava, jer više nije bio motiviran! Osim toga je u zadnje vrijeme neargumentirano i bez dokaza kritizirao firmu i rukovodeći kadar što se na kraju odrazilo kao nemir i neuroza me đ u zap oslenicima čime je direktno ut je cao na osjetni pad produktivnost i !
 24. 24. Napomena: Svi likovi u ovoj bajci su notorna izmišljotina! Svaka sličnost sa situacijom i ljudima u vašoj firmi je puka slučajnost …

×