Tutorial (manual) autocad partea 1

7,534 views

Published on

tutorial autocad gratuit (manual - partea 1). Realizat de www.cursuriploiesti.ro

Published in: Education
0 Comments
4 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
7,534
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
48
Actions
Shares
0
Downloads
192
Comments
0
Likes
4
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Tutorial (manual) autocad partea 1

 1. 1. www.cursuriploiesti.ro Cursuri autocad, web design, programare web, programare C++ SISTEME DE COORDONATE Lansati in executie Autocad-ul. Asa arata ecranul initial. Mentionez ca in orice alta versiune de Autocad, comenzile sunt aproape identice. Ceea ce difera este interfata grafica. Insa noi vom invata (in prima faza) sa introducem comenzile de la tastatura, asa cum se recomanda. Observati in coltul din stanga jos o pictograma, care arata orientarea axelor X si Y (axa X are sensul pozitiv spre dreapta, iar axa Y are sensul pozitiv in sus). Axa Z este perpendiculara pe planul x0y, cu sensul pozitiv spre noi (adica orientate dinspre ecran spre fata noastra). ECRANUL INITIAL ORIGINEA SISTEMULUI DE COORDONATE Introducerea coordonatelor unui punct se poate face, in principal, in doua moduri: - prin click (stanga) cu mouse-ul in suprafata de desen - prin introducerea coordonatelor de la tastatura, in forma x,y,z Obs. Daca nu introducem coordonata pe Z, adica introducem doar x,y, Autocad va considera implicit ca aceasta este 0. Exemple de coordonate:
 2. 2. www.cursuriploiesti.ro Cursuri autocad, web design, programare web, programare C++ 12,-3  inseamna: 12 unitati in sensul pozitiv al axei X 3 unitati in sensul negative al axei Y 0 pe axa Z 1.27, - .55, 33 - inseamna: 1,27 unitati in sens pozitiv pe axa X (virgula este specificata prin punct, virgula fiind folosita la separarea coordonatelor pe fiecare axa) 0,55 unitati in sens negativ pe axa Y 33 unitati in sens pozitiv pe axa Z MARIREA / MICSORAREA UNEI PORTIUNI DE DESEN La inceputul unei sesiuni de desenare, Autocad afiseaza o portiune de desen oarecare. Pentru a putea avea control asupra limitelor intre care desenam, este util sa afisam doar portiunea care ne intereseaza. Vom folosi comanda de marire/micsorare a unei portiuni de desen. Obs. Orice comanda se incheie prin apasarea tastei “Enter” Pe prompterul Command (aflat in stanga jos), scrieti de la tastatura: ZOOM (si apasati “Enter”) (sau prescurtat Z) Obs.: comenzile pot fi introduce cu litere mari sau mici. Dupa apasarea tastei “Enter”, se vor afisa o serie de optiuni: All / Center / Dynamic……………… Va trebui sa selectati una dintre ele. Selectarea se poate face prin apasarea literei (literelor ) mari afisate in cadrul fiecarei optiuni. De exemplu, pentru specificarea unei ferestre (Window) este suficient sa tastati “W”. Tastati “W” si apasati “Enter”. Vi se vor cere coordonatele colturilor ferestrei (trebuie ca aceste colturi sa fie diametral opuse, si nu conteaza ordinea in care le dati, important este sa fie diametral opuse). La cererea :Specify first corner” (specificati coordonatele primului colt), tastati 0,0 si apasati “Enter”.
 3. 3. www.cursuriploiesti.ro Cursuri autocad, web design, programare web, programare C++ Se vor cere coordonatele coltului diametral opus. Pentru ca dorim sa desenam pe un format A4, tastati 297,210 si apasati “Enter”. Exista doua tipuri principale de coordonate. - Coordonate rectangulare Coordonate polare Fiecare din acestea pot fi: - absolute relative COORDONATE RECTANGULARE ABSOLUTE Sa folosim prima comanda de desenare a unui obiect 2D. Sa desenam o linie. Comanda este LINE. Pe prompterul “Command” tastati LINE (si apasati tasta “Enter”). Pentru unele comenzi, este sufficient sa tastati prima litera sau primele doua ale comenzii. Este cazul comenzii LINE. In loc sa scrieti LINE, puteti scrie L si apasati “Enter”. O linie este definita prin cel putin doua puncte. Se vor cere coordonatele primului punct al liniei. (Specify first point). Tastati 10,10 si apasati “Enter”. Se vor coordonatele urmatorului punct al liniei (Specify next point). Tastati 30,10 si apasati “Enter”. Se cer in continuare coordinate de puncte, penrtu urmatoarele segmente, daca exista. Apasati “Enter”, pentru ca linia noastra este compusa dintr-un singur segment, orizontal, cu lungimea de 20 de unitati (diferenta intre coordonatele pe X ale celor doua puncte: 30 minus 10). Linia este orizontala, pentru ca avem aceeasi coordonata pe Y pentru ambele puncte (10). Stergerea unor obiecte. Comanda este ERASE.
 4. 4. www.cursuriploiesti.ro Cursuri autocad, web design, programare web, programare C++ (sau prescurtat E) Scrieti Erase si apasati “Enter”. Primiti cererea Select Object (selectati obiectele care vor fi sterse). Obieectele pot fi selectate In mai multe moduri. Unul din ele este prin puncture cu mouse-ul. Este sufficient sa dati click pe obiectul dorit. In cazul in care doriti sa stergeti toate obiectele desenate, este mai simplu sa scrieti All, sis a apasati “Enter”. Obiectele selectate vor aparea punctat. Se cer in continuare obiecte de selectat, nu mai avem, apasam tasta “Enter”. In cazul in care dorim sa refacem ultimele obiecte sterse cu cea mai recenta comanda Erase, folosim comanda OOPS (deja cred ca nu mai este cazul sa spun : urmata de apasarea tastei “Enter”). COORDONATE RECTANGULARE RELATIVE. Acestea nu mai sunt distantele pe cele 3 axe, X, Y, Z pana la originea sistemului de coordonate. Sunt coordonate fata de ultimul punct introdus de la tastatura. Sunt specificate in forma @x,y. Exemplu: Dorim sa trasam o linie care incepe in punctul de coordinate 10,10. Scriem L (si “Enter”). Specificam coordonatele primului punct : 10,10 ( sunt cate 10 unitati, in sens pozitiv , pe axele X si Y, fata de originea sistemului de coordinate). Dorim ca urmatorul punct al liniei sa fie cu 50 de unitati mai sus, in sens pozitiv pe axa Y, fata de primul.
 5. 5. www.cursuriploiesti.ro Cursuri autocad, web design, programare web, programare C++ Scriem : @0,50 si evident “Enter”. Vrem ca al treilea punct al liniei, sa fie deplasat cu 30 de unitati la dreapta, in sens pozitiv pe axa X, fata de cel de al doilea. Scriem: @30,0 si apasam “Enter”. La cererea coordonatelor urmatorului punct, apasam “Enter”. MODUL DE LUCRU ORTHOGONAL. In acest mod de lucru, putem trasa doar linii orizontale sau verticale. Pentru a intra in modul de lucru “Ortho”, este sufficient sa dati click pe pictograma cu doua linii perpendiculare din bara de jos. Veti primi mesajul “Ortho On”. Pentru a iesi din acest mod de lucru, apasati din nou tasta F8. veti primi mesajul “Ortho Off”.
 6. 6. www.cursuriploiesti.ro Cursuri autocad, web design, programare web, programare C++ Dorim sa desenam o linie, tastam L si “Enter”. La cererea coordonatelor primului punct, dam un click cu mouse-ul, in suprafata de desen. La cererea coordonatelor urmatorului punct, deplasam mouse-ul in partea dreapta (fara sa dam click, doar indicam directia), scriem 30 si apasam “Enter”. Rezulta un segment de linie orizontal, cu lungimea de 30 de unitati. La cererea coordonatelor urmatorului punct, deplasam mouse-ul in sus, fata de pozitia curenta, ca sa indicam directia, scriem 45 si apasam “Enter”. Deplasam mouse-ul la stanga, scriem 22 si apasam “Enter”. Deplasam mouse-ul in jos, scriem 60 si apasam “Enter”. Incheiem comanda Line prin apasarea tastei “Enter”. Desenul ar trebui sa arate asa:
 7. 7. www.cursuriploiesti.ro Cursuri autocad, web design, programare web, programare C++ Al doilea tip de coordonate: COORDONATE POLARE. Si coordonatele polare au doua forme: absolute si relative. ABSOLUTE: Sunt specificate in forma: Distanta<unghi (adica o valoare numerica pentru distanta, semnul de “mai mic” si o valoare numerica pentru unghi), si inseamna: Distanta- este distanta fata de originea sistemului de coordonate Unghi- este unghiul, in grade, masurat in sens trigonometric (invers acelor de ceasornic), fata de axa OX. RELATIVE: Sunt specificate in forma @distanta<unghi, si reprezinta distanta si unghiul fata de ultimul punct introdus de la tastatura. Exemplu: Dorim sa trasam o linie care pleaca din originea sistemului de coordinate, primul segment al liniei are lungimea de 30 si este inclinat la 45 de grade, fata de axa OX, masurat in sens pozitiv, iar al doilea segment are lungimea de 100 de unitati si este vertical. Vom scrie: L si apasam tasta “Enter”
 8. 8. www.cursuriploiesti.ro Cursuri autocad, web design, programare web, programare C++ Introducem coordonatele primului punct: 0,0 (adica originea sistemului de coordonate), si apasam “Enter”. Specificam al doilea punct: 30<45 si apasam “Enter” Specificam al treilea punct: @100<90 si apasam “Enter” (va fi o linie, deplasat cu 100 de unitati in sus, fata de ultimul punct introdus de la tastatura). Incheiem comanda Line prin apsarea tastei “Enter”. DESENAREA CERCURILOR CIRCLE Ca si la comanda Line, este suficient sa introducem prima litera : C. Scriem de la tastatura: C si apasam “Enter”.
 9. 9. www.cursuriploiesti.ro Cursuri autocad, web design, programare web, programare C++ Se cer coordonatele centrului cercului. Scriem : 100,100 si apasam “Enter”. Se cere raza cercului. Scriem : 30 si apasam tasta “Enter” Rezulta cercul din imagine. A doua metoda este desenarea unui cerc folosind centrul cercului si diametrul. Scriem: C si apasam tasta “Enter”. Se cer coordonatele centrului cercului. Scriem: 150,150 si apasam tasta “Enter”. Daca acum vom introduce o valoare numerica, Autocad va considera ca aceasta este raza cercului. Dorim insa, sa introducem diametrul. Scriem: D (de la Diameter) si apasam tasta “Enter” Introducem valoarea pentru diametru: 45 si apasam tasta “Enter” Rezulta cercul din imagine (cel din dreapta).
 10. 10. www.cursuriploiesti.ro Cursuri autocad, web design, programare web, programare C++ DESENAREA DREPTUNGHIURILOR (care pot fi si patrate) : RECTANGLE. Se vor cere coordonatele a doua colturi diametral opuse ale dreptunghiului. Scriem: RECTANGLE si apasam tasta “Enter”. Primul colt are coordonatele la 10,10. Scriem: 10,10 si apasam tasta “Enter” Desenam un patrat cu latura de 100. La cererea coordonatelor coltului diametral opus, scriem: @100,100 si apasam tasta “Enter”. Al doilea colt, va fi deplasat cu cate 100 de unitati, fata de primul, pe axele X si Y. Rezulta figura din imagine. COMENZI DE EDITARE ROTIREA OBIECTELOR Comanda este :
 11. 11. www.cursuriploiesti.ro Cursuri autocad, web design, programare web, programare C++ ROTATE (sau prescurtat RO) Selectam obiectul: click pe patrat. Select object: nu mai avem , apasam Enter. Punctul de baza: este punctul fata de care Autocad va roti obiectul. Selectam coltul patratului: 10,10 si apasam tasta “Enter”. Unghiul de rotatie: este unghiul in grade, masurat in sens trigonometric, cu care obiectul va fi rotit. Scriem: 45 si apasam tasta “Enter”. Sa mutam patratul desenat anterior. Comanda pentru mutarea unor obiecte este : MOVE Scriem: MOVE (sau prescurtat M) si apasam tasta “Enter”. Se cere sa selectam obiectele care vor fi mutate. Selectam patratul: dam click pe oricare din cele 4 laturi. Obiectul selectat apar punctat, si primim mesajul : 1 found. Ni se cer in continuare sa selectam obiecte (Select object). Nu mai avem , apasam”Enter”.
 12. 12. www.cursuriploiesti.ro Cursuri autocad, web design, programare web, programare C++ Ni se cere sa specificam un punct de baza. Este punctul din care Autocad va “agata” obiectul selectat. Specificam punctul de coordinate 10,10. Se cere sa specifica care este punctual in care obiectul va fi mutat. Deplasati mouse-ul undeva in suprafata de desen , si dati click.
 13. 13. www.cursuriploiesti.ro Cursuri autocad, web design, programare web, programare C++ Polilinii Ce este o polilinie? O polilinie este o inlantuire de segmente de linii si/sau arce. Care sunt diferentele dintre o polilinie si o linie: Prima diferenta este ca o polilinie poate contine si arce. A doua diferenta este ca poate avea grosime. A treia diferenta este ca o polilinie este privita ca un obiect (deci daca selectam orice segment, intreaga polilinie este selectata). Incepeti o sesiune de desen. Dati comanda Zoom W (de la window) Primul colt: 0,0 Al doilea colt: 12,9 Sa se deseneze obiectul din figura. Cele doua segmente orizontale de linii au lungimea de 5, iar arcele au raza de 2. Comanda pentru desenarea unei polilinii: PL
 14. 14. www.cursuriploiesti.ro Cursuri autocad, web design, programare web, programare C++ Specificati primul punct: 3,3 Intrati in modul de lucru orthogonal Deplasati mouse-ul in partea dreapta , scrieti 5 (distanta) si apasati Enter. Ati desenat segmentul de sus. Tastati “A” ( de la arc)- specificati ca urmeaza un arc de cerc. Deplasati mouse-ul in jos (indicate astfel directia in care va fi trasat arcul), scrieti 4 (distanta pana la punctual de sfarsit al arcului). Ati desenat arcul de cerc din partea dreapta. Urmeaza o linie. Tastati “l” . Deplasati mouse-ul in partea stanga, scrieti 5 si apasati Enter. Urmeaza un arc de cerc. Scrieti “A” si dati Enter”. Deplasati mouse-ul in sus si scrieti 4. Ati ajuns in punctul initial. Dati Enter sa iesiti din comanda Pline. Grosime O polilinie poate avea grosime. Mai mult, grosimea de inceput a segmentului poate diferi de cea de sfarsit. Sa se deseneze o polilinie cu lungimea de 10, grosime de inceput 0.5, iar cea de sfarsit de 1. Comanda este Pl (si enter). Primul punct :3,3 Cand se cer coordonatele celui de-al doilea punct, scriem W (de la width- grosime). Se cere grosimea de inceput. Scriem 0.5 si dam Enter. Se cere grosimea de sfarsit. Ni se propune sa fie egala cu cea de inceput. Daca acceptam 0.5, este sufficient sa apasam Enter. Nu vrem, asa ca scriem : 1 si dam Enter. Se cer coordonatele urmatorului punct. Suntem in F8, deplasam mouse-ul in partea dreapta, scriem 10 si dam Enter. Se cer in continuare puncte, nu mai avem, incheiem comanda prin apasarea tastei Enter.
 15. 15. www.cursuriploiesti.ro Cursuri autocad, web design, programare web, programare C++ Retezarea obiectelor Comanda este TRIM. Desenati o linie care intersecteaza un cerc. Dati comanda TRIM. Dorim sa retezam semicercul superior. Se selecteaza intai obiectele care taie. Selectam linia. Se cer in continuare obiecte care taie. Nu mai avem, dam Enter. Se cere sa selectam obiectele care vor fi retezate. Selectam cercul in partea superioara. Se cer in continuare obiecte care vor fi taiate. Nu mai avem, dam Enter. Selectati obiectul din care se reteaza. Selectati linia, in portiunea interioara cercului. Nu mai avem obiecte din care se taie, dam Enter. Racordarea obiectelor
 16. 16. www.cursuriploiesti.ro Cursuri autocad, web design, programare web, programare C++ Raza de racordare La inceputul oricarei sesiuni de desenare raza de racordare implicita este 0. Desenati doua linii in atingere certa. Comanda este Fillet. Scrieti Fillet si dati enter. Scrieti r (de la radius- raza). Se cere sa specificati raza. Scrieti 2 si dati Enter. Se cere sa specificati primul obiect. Selectati una din linii Se cere sa specificati al doilea obiect. Selectati cealalta linie. Sisteme de coordonate definite de utilizator Exista doua sisteme de coordonate in Autocad. WCS – world coordinate system (sistem de coordonate lumesc), cel implicit, folosit de Autocad la inceputul oricarei sesiuni de desenare. UCS- user coordinate system- sistem de coordonate definit de utilizator. Desenati o linie, din punctual de coordonate 2,2, pana in punctul de coordonate 10,3.
 17. 17. www.cursuriploiesti.ro Cursuri autocad, web design, programare web, programare C++ Vom muta originea sistemului de coordonate in capatul din stanga al liniei. Comanda este UCS (si enter). N- de la New- dorim sa specificam un nou UCS (si Enter). Se cere originea noului sistem de coordonate. Scriem 2,2 si dam Enter.
 18. 18. www.cursuriploiesti.ro Cursuri autocad, web design, programare web, programare C++ Din acest moment toate coordonatele se vor calcula fata de capatul din stanga al liniei. Se poate reveni la sistemul de coordonate initial oricand. UCS si Enter. W (de la World coordinate system) si Enter.
 19. 19. www.cursuriploiesti.ro Cursuri autocad, web design, programare web, programare C++ COPIEREA OBIECTELOR Comanda functioneaza identic cu comanda pentru mutarea obiectelor. Singura diferenta este ca, la mutare, obiectele dispar din pozitia initiala, iar la copiere, raman si in aceasta. Sa incepem o sesiune de editare. Afisam o portiune de ecran corespunzatoare unui format A4. ZOOM (Enter) Coordonate colt stanga jos: 0,0 (Enter) Coordonate colt dreapta sus: 297,210 (Enter) Desenam o linie orizontala cu lungimea de 25 de unitati L (Enter) Punct de start: 15,15 (Enter) Urmatorul punct: @40,10 (Enter) (Enter)- sa iesim din comanda Line Copy – sau prescurtat CO(Enter) Selectez obiecte: punctam linia Selectez obiecte: (Enter) Punct de baza: 15,15 (punctul din care Autocad va “agata” linia pentru copiere)
 20. 20. www.cursuriploiesti.ro Cursuri autocad, web design, programare web, programare C++ Punctul in care linia se va deplasa: click cu mouse-ul intr-un punct dorit PARALELE Ducem o paralela la ultima linie copiata, la o distanta de 20 de unitati. Comanda este: Offset (Enter) Introduceti distanta: 20 (Enter) Selectati obiectul: selectati linia prin punctare cu mouse-ul. Linia selectata imparte planul desenului in doua semiplane: - semiplanul superior, situate in partea de deasupra - semiplanul inferior, situat in partea de jos Trebuie sa specificati un punct, intr-unul din cele doua semiplane. Specificati un punct in semiplanul inferior, prin punctare cu mouse-ul, si dati Enter ca sa iesiti din comanda. Desenati un cerc, cu centrul in punctul 100,100 si raza de 10. Scrieti comanda Offset si Enter. Distanta: 2 si Enter
 21. 21. www.cursuriploiesti.ro Cursuri autocad, web design, programare web, programare C++ Selectati obiectul: selectati cercul Partea in care ducem o entitate paralela (cercul imparte planul in doua semiplane: semiplanul interior cercului si semiplanul exterior cercului); dati un click in semiplanul exterior si Enter ca sa iesim din comanda. Va rezulta un cerc cu raza de 12 unitati. Sa ne convingem. Comanda prin care aflam informatii despre unul sau mai multe obiecte desenate este LIST. Scrieti List si dati Enter. Selectati obiecte: selectati cercul exterior si dati Enter (nu mai avem alte obiecte de selectat). Se deschide o fereastra. Se vede ca cercul are centrul in punctul de coordonate 100,100,0 si raza (radius) de 12. Inchideti fereastra din coltul din dreapta sus (click pe X- butonul de inchidere). ALTA MODALITATE DE A MUTA OBIECTE Dorim sa mutam cercul exterior, cu 10 unitati la dreapta, in sens pozitiv al axei OX. MOVE (Enter) Selectati cercul exterior prin punctare cu mouse-ul. Nu mai avem alte obiecte de mutat, tastati Enter. La cererea de specificare a punctului de baza, scrieti 10,0 si tastati DE DOUA ORI Enter.
 22. 22. www.cursuriploiesti.ro Cursuri autocad, web design, programare web, programare C++ La fel putem copia obiecte. Dorim sa copiem cercul mic, mai jos cu 22 de unitati fata de pozitia actuala, adica cu distanta 0 pe Ox si -22 pe Oy (in sens negative al axei Oy). Scriem Copy si Enter. Selectati obiecte: selectati cercul mic. Selectati obiecte: nu mai avem, dam Enter. Specificati punctul de baza: Scriem 0,-22 si apasam de DOUA ORI tasta Enter.
 23. 23. www.cursuriploiesti.ro Cursuri autocad, web design, programare web, programare C++ Copiem cel de al treilea cerc rezultat., cel mai de jos, cu 100 de unitati mai jos pe Axa Oz. Axa Oz, este perpendicular ape planul xOy, cu sensul pozitiv spre noi. Copy si enter. Selectati obiecte: selectati cercul. Selectati obiecte: nu mai avem altele, dam enter. Scriem 0,0,-100 si dam de doua ori Enter. Evident, in acest moment nu vedem nimic. Cercurile sunt suprapuse, unul in planul xOy, iar cel de al doilea, mai jos cu 100 de unitati. Punctul din care Autocad “vede” desenul la inceputul uneui sesiuni de desenare , este punctul de coordonate 0,0,1. Ca sa vedem obiectele in 3D (chiar daca sunt obiecte bidimensionale), trebuie sa specificam alt punct. Comanda este VPOINT ( de la View Point) si enter.
 24. 24. www.cursuriploiesti.ro Cursuri autocad, web design, programare web, programare C++ Scrieti: 1,1,1 si dati Enter. Ca sa revenim la situatia anterioara, este sufficient sa scriem: VPOINT si Enter. 0,0,1
 25. 25. www.cursuriploiesti.ro Cursuri autocad, web design, programare web, programare C++ POLIGON Putem desena poligoane regulate inscrise in cerc, sau circumscrise unui cerc, cu un numar de laturi cuprins intre 3 si 1024. Comanda este Polygon, urmata evident de apasarea tastei Enter. Trasam un polygon inscris intr-un cerc. Polygon si Enter Se cere numarul de laturi: dati 6 si Enter Coordonatele centrului poligonului: 60,112 Selectati o optiune: I pentru inscris in cerc, sau C pentru circumscris cercului. Implicit, intre parantezele unghiulare (semnele < si >), se gaseste I, deci este sufficient sa dam Enter. Introduceti raza poligonului: 6 Desenam acum un polygon circumscris unui cerc. Polygon Numar de laturi: 6 Coordonate centru: 82,112 C (de la circumscris) Raza: 6 TRASAREA UNUI ARC DE CERC. Aceasta se poate realiza in mai multe moduri Metoda1: metoda celor 3 puncte ( punctul de start al arcului, un punct intermediar care apartine circumferintei, si punctul final al arcului ).
 26. 26. www.cursuriploiesti.ro Cursuri autocad, web design, programare web, programare C++ Comanda este ARC, evident si Enter Se cer coordonatele primului punct al arcului. Specificati, prin puncture cu mouse-ul, un punct ca in figura. Se cer coordonatele celui de al doilea punct al arcului. Observatie: Autocad traseaza arcele in sens trigonometric, adica invers acelor de ceasornic. Deplasati mouse-ul in partea dreapta, si dati click. Se cer coordonatele celui de al treilea punct (si ultimul). Dati un click. Cea de a doua metoda, folosind centrul arcului. ARC Se specifica primul punct. Se introduce C de la center- centru. Se specifica centrul arcului. Se specifica punctul de sfarsit.
 27. 27. www.cursuriploiesti.ro Cursuri autocad, web design, programare web, programare C++ Cea de a treia metoda: Punct de start, centru si unghi inclus. ARC Primul punct: cu mouse-ul C - de la center si enter Centrul: cu mouse-ul A de la angle-unghi si Enter 45 Obtinem arcul.
 28. 28. www.cursuriploiesti.ro Cursuri autocad, web design, programare web, programare C++ SCHIMBAREA PROPRIETATILOR UNOR OBIECTE Pe parcursul unui desen, putem schimba proprietatile unui obiect (este vorba despre culoare, elevatie- vom discuta mai tarziu despre aceasta, tip de linie, grosimea liniei). Acum ne ocupam de schimbarea culorii. Vom schimba culoarea tuturor arcelor din desen. Comanda este CHANGE (si evident Enter). Selectam, pe rand, toate cele 3 arce. Dam Enter dupa ultimul arc selectat. Suntem intrebati ce anume schimbam la obiectele selectate: tastam P- de la properties (proprietati) si Enter.
 29. 29. www.cursuriploiesti.ro Cursuri autocad, web design, programare web, programare C++ Suntem intrebati ce proprietate schimbam: tastam C- de la color- culoare Introducem numele noii culori: red (rosu) si tastam de dpua ori Enter pentru a finaliza comanda. Obiectele apar in culoarea rosie. COMANDA PENTRU TESIREA UNOR OBIECTE. Stergem tot desenul anterior. Erase si Enter All si de doua ori Enter Desenam doua segmente de linie. L si enter 0,0 30,0 @0,30 Comanda de tesire este: CHAMFER si Enter Liniile pot fi tesite cu aceeasi distanta, sau cu distante diferite. Sunteti anuntati ca distantele de tesire (dist1 si dist2) sunt zero. Trebuie sa le schimbam. Dorim tesirea cu 3 unitati linia orizontala si cu 1 unitate pe cea verticala. Introducem d- de la distance (distanta). Suntem intrebati care este prima distanta. Introducem 3 si dam Enter. Suntem intrebati care este a doua distanta de tesire, si se propune sa fie egala cu prima. Daca dam Enter, cele doua vor fi egale. Nu vrem, asa ca scriem 1 si dam Enter. Acum se cere sa selectam prima linie. Acesteia I se va asocia prima distanta.
 30. 30. www.cursuriploiesti.ro Cursuri autocad, web design, programare web, programare C++ Selectam linia orizontala. Se cere sa selectam a doua entitate. Selectam linia verticala. Desenul arata ca mai sus.

×