Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Drama | Ajdin Smajlović

1,128 views

Published on

Drama | Ajdin Smajlović

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Drama | Ajdin Smajlović

 1. 1. DRAMA BY : Ajdin Smajlović
 2. 2. DRAMA Drama je žanr u književnosti, koji je nastao za vrijeme antičke Grčke i koji se i danas razvija. Drama je književno dijelo, koje uglavnom služi javnom izvođenju u pozorištu. Tokom 18. i 19. vijeka, opera je nastala kao kombinacija drame, poezije, i muzike.
 3. 3. ZNAČENJE DRAME Prevedeno s grčkog jezika, drama znači radnja. Ona obuhvaća sve književne vrste namijenjene izvođenju na pozornici, a koje svoj pravi smisao dobivaju u kazališnoj predstavi.
 4. 4. DRAMA Osnovne podvrste drame su: tragedija, komedija i drama u užem smislu, koje se prvo pojavljuju nekoliko vijekova prije naše ere. Starogrčka drama je prema legendi nastala za vrijeme vjerskog festivala, kada se jedan pjevač odvojio od zbora i počeo pjevati sam. Grčka tragedija se u glavnom bavila poznatim historijskim i mitološkim temama. Tragedije su, slično kao i danas, radovi ozbiljnijeg i težeg karaktera i tiču su se uglavnom ljudskih tragičnih sudbina. Za razliku od njih, komedije su većinom vedrijeg karaktera i gotovo uvijek imaju sretan završetak. Grčki festivali bi obično imali tri tragedije i jednu komediju.
 5. 5. DRAMSKI TEKST Predložak po kojem je nastala drama, prilagođen je kazališnoj izvedbi. Dijeli se na : • Popisa lica ili osoba - stoji na početku dramskog teksta. • Didaskalija - kratki opisi i upute redatelju i glumcima. • Dijaloga - upravni govor dva lika koji izražava suprotnosti među likovima. • Monologa - govor jednog lika kada govori sam sa sobom; služi za prikazivanje razmišljanja i idejnih stavova likova.
 6. 6. VANJSKA KOMPOZICIJA DRAME Sastoji se od : • Čina (akta) - veća dramska cjelina. • Prizora (scene) - manji dijelovi predstave koji se izmjenjuju ulaskom ili izlaskom nekog lika na pozornicu; obično ih ima 10-15 u jednom činu, ali to nije strogo pravilo.
 7. 7. UNUTARNJA KOMPOZICIJA DRAME Sastoji se od: • Dramske radnje koja se ostvaruje izmjenom dramskih situacija. • Dramske situacije koja predstavlja odnos među likovima na sceni, najčešće je suprostavljen. • Dramskog sukoba koji se rađa iz suprostavljenih odnosa među likovima i razvija se tijekom dramske kompozicije. • Dramske kompozicije koju čine. Unutarnja kompozicija drame : - Uvod ili ekspozicija - dio u kojem se upoznaju likovi i okolnosti radnje. - Zaplet ili komplikacija - dio u kojem počinje sukob; naziva se još i točka bez povratka. - Vrhunac ili kulminacija - dio ispunjen napetošću koja proizlazi iz dramskog sukoba. - Preokret ili peripetija - trenutak kad se u radnji dogodi nešto suprotno od onoga što se očekuje. - Rasplet - završni dio.
 8. 8. RAZVOJ DRAME Grčka komedija i tragedija imale su važan utjecaj na razvoj drame u svim europskim književnostima. U srednjem vijeku razvija se poseban tip drame koji nastaje na osnovi crkvenih vjerskih obreda, nazivaju se misteriji, mirakuli i moraliteti, a u našoj književnosti su to prikazanja. U takvim djelima obrađuju se događaji iz Kristovogživota ili života pojedinih svetaca i mučenika. Renesansna komedija slijedi antičku tradiciju. Na nju se naslanja i naš najveći komediograf Marin Držić. Vrhunac dramske umjetnosti u renesansi vezan je uz stvaralaštvo Williama Shakespearea. U razdoblju klasicizma dolazi do ponovnog oživljavanja antičke drame. Razdoblje romantizma ošto se suprostavlja normama klasicističke drame. Prikazuje se najčešće motiv odmetništva i sukob pojedinca s društvom.
 9. 9. ZAVRŠETAK

×