Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Öde ö

254 views

Published on

Berätta ditt äventyr om när du strandade på en öde ö och hur du överlever.

Published in: Education
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Öde ö

  1. 1. MONTESSORI FRISKOLA GOTLAND Öde ö Tema Överlevnad – elevinstruktioner Cecilia Duckert HT 2016 Vi arbetar med Temat Överlevnad och ska bl.a. skriva en egen berättelse om att strandat på en öde ö. Vad behöver jag för att kunna överleva?
  2. 2. NYHETER Kustbevakning såg meddelandet och kunde rädda de tre barnen. Barnens båt kapsejsade redan under måndagskvällen, bara timmar efter att de startat sin färd. Barnen simmade drygt tre kilometer tills de kom fram till den öde ö som ligger norr om Papua Nya Guinea lång ut i Stilla Havet . I tre veckor var de strandsatta på ön – innan de äntligen återfanns. Hur kunde barnen klara sig så länge på egen hand? Läs berättelsen och följ med på ett riktigt äventyr!
  3. 3. Min berättelse om när jag hamnade på en öde ö och hur jag tog mig därifrån. Nu ska du berätta för dina läsare om ditt eget äventyr. Berätta från början hur det kom sig att du var ute på en båt. Vad hände på båten när du hamnade i havet? Berätta med inlevelse! Läsaren vill veta allt! Vad som hände? Hur du kände dig under hela äventyret, rädd, arg, trött. Vilka faror mötte du under ditt äventyr? Läs igenom nästa sida innan du börjar skriva. Rita gärna upp en minneskarta över allt du vill berätta innan du börjar skriva din berättelse. Lycka till och vi ser fram emot att få läsa om just DITT äventyr.
  4. 4. Vi har fem grundbehov – vatten, mat, sömn, psyke och värmebalans. DU MÅSTE FÖRST HITTA DRICKSVATTEN Prioritet nummer ett är vatten. En människa behöver ungefär två liter om dagen – tre–fyra i varmare klimat – och kan normalt sett klara sig tre dygn utan vatten innan kroppen tar skada. Utan vatten blir man svag, sömnig och får svårt att tänka klart. DU MÅSTE ÄTA RÄTT Utan kolhydrater blir man illamående, trött och får ont i huvudet. Efter två veckor kan man bli medvetslös. Det är inte bra att gå för länge utan kött. Efter två veckor har kroppen redan börjat bryta ned musklerna och då behöver man proteiner för att bygga upp dem igen. DU MÅSTE SOVA ORDENTLIGT Ett tredje viktigt grundbehov är sömn. Strandsatt på en öde ö riskerar man att plågas av oro, insekter, regn och blåst som stör sömnen. Om kroppen berövas sin djupsömn försämras sårläkningen och hela organismen blir överbelastad. Sker det under en längre period kan man drabbas av hallucinationer. INTE BLI FÖR VARM ELLER KALL Även värmebalansen är A och O för att överleva. Kroppen får varken bli för kall eller varm. För att klara kalla nätter bör man förbereda en skyddad plats som ett vindskydd eller koja. Ligg på ett torrt underlag och dra hellre jackan över dig än att ha den på dig – då skapas en bubbla med varm luft bakom ryggen. HUR MAN KAN BLI RÄDDAD Slutligen bör man fokusera på att bli räddad. Elda gärna så att fartyg och plan får syn på röken och släng på färska växtdelar som löv och grenar om en farkost närmar sig – då ökar rökutvecklingen. Det är bättre att hitta något att banka på än att skrika, eftersom rösten inte bär så långt. Slå rytmiskt. Rista även in ”SOS” i sanden med minst tre meter höga bokstäver så att de syns från luften. Lägg gärna i löv och trädgrenar i bokstäverna så att de syns tydligare. Du kan även lägga ut tre föremål på stranden eftersom siffran tre är en internationell nödsignal. – Om du ser ett plan kan du lägga dig på ryggen och sära på benen så att kroppen bildar ett X, som också är en nödsignal. Du kan även springa omkring och vifta med något eftersom rörelse fångar uppmärksamheten. 1. Var och hur hittar du dricksvatten? 2. Vad äter du? kom ihåg att vitaminer, kolhydrater och proteiner är viktigt. 3. Var sover du? 4. Hur eller vad gör du för att hålla humöret uppe och inte ge upp? 5. Hur håller du dig lagom varm på dagen och natten? 6. Hur gör du för att bli räddad? Vem räddar dig och hur blir du räddad?
  5. 5. Minneskarta

×