Mentides i veritats area publica

433 views

Published on

Defensem els nostres serveis públics. Les mentides que esn expliquen, les veritats que ens amaguen.

Published in: Real Estate
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
433
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
44
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Mentides i veritats area publica

  1. 1. LES MENTIDES QUE ENS EXPLIQUEN LES VERITATS QUE ENS AMAGUEN Defensem els nostresedició febrer 2012 SERVEIS PÚBLICS
  2. 2. LES MENTIDES QUE ENS EXPLIQUEN 1a. Mentida: El deute públic és el causant de la crisiAl contrari. El deute públic, que tampoc és tant alt si el comparemamb els dAlemanya i França, és conseqüència de la crisi. Estàmotivat, per una banda, pels diners que lEstat ha destinat a taponarels forats produïts per la banca i també dels que shan hagut dededicar a mitigar les situacions originades per lauge salvatge delatur, originat en bona part per lesclat de la bombolla immobiliària i,per laltra, per la dràstica disminució dels ingressos de lEstat, a causade la fallida en cadena de milers dempreses que no reben elspréstecs bancaris.2a. Mentida: No hi ha més opció que retallarNo és així. Es poden augmentar els ingressos, especialment si espersegueix amb eficàcia el frau fiscal. També es pot reduir la inversiómilitar, estalviar en medicaments donant prioritat als genèrics, reduirla despesa energètica i revisar els concerts amb centres educatiusdelit i les exempcions religioses. Les polítiques de retallades en elsserveis públics obeeixen a una opció ideològica, que té com aobjectiu fonamental la seva degradació, asfixienleconomia dun país i augmenten latur .
  3. 3. LES MENTIDES QUE ENS EXPLIQUEN 3a. Mentida: Sobren empleats públicsLa realitat demostra el contrari. Al nostre país, hi ha 6,5 empleatspúblics per cada 100 habitants, mentre que a la resta dEuropa hi ha15.4a. Mentida: Hi ha un excésde despesa públicaDe cap manera. Aquest argument és una generalitzacióinjustificada, que amaga el malbaratamenten què han incorregut algunes administracions, méspreocupades per lostentació que per oferir uns serveisde qualitat. Lany 2010 la despesa pública espanyolaequivalia al 45% del PIB, 5,3 punts per sota de la mitjanadels 27 països de la Unió Europea. Pel que fa al capítolde personal, la majoria dempleades i empleats públicssón mileuristes, o ni tan sols arriben a aquesta xifra afinal de mes.La despesa en educació (en % del PIB):a Catalunya: 3’2%, a Espanya: 4,5%, a Finlàndia: 6%.La mitjana a la OCDE: 5%.
  4. 4. LES MENTIDES QUE ENS EXPLIQUEN5a. Mentida:Loferta privada pot substituir la públicaEls qui defensen aquesta afirmació argumenten que el sector privatgestiona millor que el públic i resulta més barat. Res més allunyat dela realitat. La crisi ja està demostrant els perjudicis de lesprivatitzacions sobre els professionals i els usuaris. La empresaprivada mai assumeix els serveis que no generen beneficis, perquèanteposen aquests últims a la qualitat dels mateixos.
  5. 5. LES VERITATS QUE ENS AMAGUEN1a. Veritat:Hi ha altres sortides a la crisiPer descomptat. Islàndia és levidència. Fins i tot el mateix FMIdiscrepa del fonamentalisme en lausteritat imposat per la cancelleraalemanya Angela Merkel. A CCOO proposem un Pacteper a lOcupació que permeti el rellançament deleconomia, contempli també una reforma fiscali del sistema financer, un pacte de rendes iun acord per regular els preusdaliments bàsics, transport,habitatge, electricitat i gas. I,per descomptat, una fortainversió en el sector públic,justament lopció contrària a la quepostulen els governs neoliberals.
  6. 6. LES VERITATS QUE ENS AMAGUEN 2a Veritat: Es poden incrementar els ingressos de forma justa i eficaç La nostra fiscalitat és de les més regressives i ineficaces dEuropa. Hi ha molt marge de maniobra per fer una reforma fiscal més justa i que asseguri els ingressos necessaris per sostenir les despeses que demana una sortida de la crisi que consolidi lEstat de benestar. Les polítiques i inversions públiques són necessàries per sortir de la crisi; invertir en serveis públics és invertir en les persones.3a Veritat: Els serveis públics dinamitzenleconomiaProva daixò és que, en aquells països amb un Estat de benestar mésdesenvolupat, el percentatge de persones que treballen per al sectorpúblic augmenta. Aquest és el cas de Dinamarca, amb un 26%, el22% de Suècia, o el 19% de Finlàndia. Per contra, abusar de lesretallades en els serveis públics anul·la una font de creixementeconòmic, prosperitat, ocupació, equilibri i cohesió social.
  7. 7. LES VERITATS QUE ENS AMAGUEN 4a Veritat: Cal enfortir els serveis públics per disminuir la desigualtatUns serveis públics forts són lúnica garantia duns nivells mínimsdequitat social. Només uns serveis públics suficients i de qualitatpoden assegurar per a tota la ciutadania, i no només per a unaminoria, un ensenyament de qualitat, la cura de la nostra salut, lamillora de les condicions mediambientals, la seguretat ciutadana, lamobilitat, la informació, la justícia, la cultura ... i uns sistemes deprotecció social que atenguin els més desfavorits isatisfacin les seves necessitats bàsiques.5a Veritat: No hem de deixarals nostres fills una societatpitjor que la que rebemLa trajectòria lineal del progrés social està en seriósperill de trencar-se en la generació dels nostres fills i les dels seusdescendents, en negar-sels una feina estable, uns ingressos bàsicsper gaudir duna vida digna i un futur de prosperitat. Aquesta rupturaintergeneracional constitueix un vergonyós retrocés històric que nohem de consentir.

×