Transició i democràcia

487 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
487
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
117
Actions
Shares
0
Downloads
14
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Transició i democràcia

 1. 1. TRANSICIÓ I DEMOCRÀCIA
 2. 2. EL DESMANTELLAMENT DELFRANQUISMEEL PRIMER GOVERN DE LAMONARQUIA22-XI-1975,Joan Carles I ésnomenat cap de lEstat a títol derei.Nomena cap de govern a AriasNavarro, que inicia una tímidaobertura, però continua la líniarepressiva.Situació de crisi econòmica,conflictivitat social, atemptatsdETA....Creix loposició, agrupada en laPlatajunta.Destitució dArias Navarro inomenament dAdolfo Suárez.
 3. 3. LA REFORMA POLÍTICAAdolfo Suárez va presentar unprograma polític basat en:Llei de la Reforma Política.Convocatòria deleccions a CortsConstituents, per al juny de 1977.Mesures polítiques adoptades:-Amnistia política.-Dissolució del TOP.-Dret de vaga i llibertat sindical.- Llei electoral democràtica.- Supressió del Movimiento.
 4. 4. EL SISTEMA DE PARTITSPOLÍTICSLegalització del PCE, tot iloposició de sectors de dreta i delexèrcit. El seu dirigent eraSantiago Carrillo.El PSOE tenia com a dirigents aFelipe González i AlfonsoGuerra.El PSP de Tierno Galván.La UCD de Adolfo SuárezEl Equipo Demócrata Cristiano delEstado Español de Gil Robles.Alianza Popular (AP) de ManuelFraga.A Catalunya: PSC-Congrés, ElPacte per Cat., ERC, UCD i Entesadels Catalans.
 5. 5. LA CONSTITUCIÓ DE 1978Les eleccions generals de juny de 1977 van ser guanyades per la coalicióUCD de Adolfo Suárez. En segon lloc va quedar el PSOE.La Constitució de 1978 va ser redactada per una ponència de set membres isotmesa a referèndum el 6 de desembre de 1978.Hi destaca: La sobirania popular, Monarquia Parlamentària, Dret a laformació de governs autonòmics, àmplia declaració de drets, Estataconfessional, Poder legislatiu bicameral, sufragi universal, inependènciadels tres poders.
 6. 6. ETAPA DE LA UCDELS PACTES DE LAMONCLOAConsistien en un acord social entretotes les forces polítiques per talde resoldre la delicada situacióeconòmica del país.Es van adoptar les següentsmesures:-Devaluació de la pesseta per tal dereduir la inflació.-Reforma fiscal ( IRPF) i ampliació deles ajudes socials.- Reestructuració de la SeguretatSocial.
 7. 7. EL TERRORISMEHi va haver un terrorisme dultradreta que pretenia el retorn a la dictadura,en el que destaca latemptat del carrer Atocha de Madrid.Hi va haver també un terrorisme desquerra, amb les accions i atemptatsdels GRAPO i dETA.El grup més actiu seria la banda terrorista ETA, que comptava amb el suportduna coalició electoral com Herri Batasuna.
 8. 8. LES AUTONOMIESLes eleccions generals celebradesel 1979 van ser guanyades perUCD, però les municipals van serguanyades pel PSOE.La Constitució de 1978 reconeixiael dret a lautonomia.Per accedir-hi hi havia dos camins:La via ràpida i la via lenta, però esva generalitzar “ el café paratodos”.Es van constituir tres classesdiferents dautogovern i el territories va dividir en 17 comunitatsautònomes.El govern va voler frenar el procésautonòmic amb la LOAPA.
 9. 9. LA DESCOMPOSICIÓ DE LA UCDEL COP DESTAT DE 1981Alguns sectors de lexèrcit erencontraris a la democràcia.El 1978 es va desarticularlanomenada operació Galaxia.Els problemes debilitaren la UCD iSuárez va presentar la dimissió el29 de gener de 1981.El 23 de febrer de 1981 mentresal Congrés es votava la investidurade Leopoldo Calvo Sotelo, elcoronel Tejero va segrestar elCongrés.El rei va desautoritar el cop i ambel suport de bona part de lexèrcit,aquest va fracassar.
 10. 10. EL TRENCAMENT DE LA UCDA partir de 1979 la UCD es va anardescomponent: lluites internes,dimissió de Suárez..Leopoldo Calvo Sotelo no vasaber mantenir el partit unit:Va recórrer la resolució judicial del23-F.Va promoure la LOAPA i lentradadEspanya a lOTAN.La Llei del Divorci va provocarlescissió dels democristians de laUCD.Suárez funda un nou partit, elCDS.Lescàndol de loli de colza vadesprestigiar el govern i es van
 11. 11. EL TRIOMF DEL PSOELes eleccions generals del 28doctubre de 1982 van serguanyades pel PSOE amb elmissatge “Pel canvi”.El PSOE va guanyar per majoriaabsoluta i Felipe González va serelegit president del govern.La principal força de loposició vaser el PP ( antiga AP), dirigit perJosé Mª Aznar.El PCE va patir una davalladaelectoral i es transformà enIzquierda Unida dirigida per JulioAnguita.Els partits nacionalistes creixen envots , la UCD es dissol i el CDS deSuárez només obté 2 diputats.
 12. 12. POLÍTICA INTERIORReforma de les forces armades idel servei militar.Lluita contra el terrorisme, sobretotel dETA. Acords de col·laboracióambb França. Intents denegociació. Formació dels GAL.Generalització de lEstat delBenestar.En educació, aprovació de laLOGSE.Despenalització parcial delavortament.Reformes fiscals i docupació.Suport a la LOAPA.
 13. 13. POLÍTICA EXTERIOR IECONÒMICA1982, obertura de la reixa deGibraltar.Establiment de relacions ambIsrael.1986, referèndum sobre lOTAN.1 de gener de 1986, Espanya entraa la Comunitat EconòmicaEuropea.La integració es farà de maneragradual.El mateix any, la CEE passa a serla UE.Dificultats econòmiques:expropiació de RUMASA ireconversió industrial.
 14. 14. FI DE LHEGEMONIA SOCIALISTAEl PSOE perd popularitat a causade lluites internes i de diferentsescàndols:Els atemptats comesos pels GAL.Els escàndols de corrupcióeconòmica protagonitzats perdirigents del partit.El finançament irregular del partit.Les escoltes telefòniques.La crisi econòmica unida als casosde corrupció farà que elssocialistes perdin les eleccionsgenerals del 1996 a favor del PP.
 15. 15. EL GOVERN DEL PARTITPOPULAREl 1996 guanya les eleccions el PPi José Mª Aznar és elegit cap degovern. Es porta a terme:La reforma de finançament de lesautonomies.Increment dels atemptats de labanda terrorista ETA.Etapa de creixement econòmic anivell internacional i interior.El 1996, Espanya sintegra alestructura militar de lOTAN i essuprimeix el servei militar.A les eleccions del 2000 el PP obtémajoria absoluta.
 16. 16. ECONOMIA 1975-2000DEMOGRAFIAA partir de 1975, la taxa denatalitat experimenta un descensfins arribar a una de les taxes mésbaixes del món.Envelliment de la població.Increment de la immigracióprovinent dAfrica i A. Llatina.ECONOMIAAlternança de cicles expansius irecessius: crisi del petroli, pactesde la Moncloa, entrada a laCEE,guerra del Golf, JocsOlímpics, creixement a partir de1996.
 17. 17. LAUTONOMIAEL RESTABLIMENT DE LAGENERALITAT.1977 retorn de Josep Tarradellas aBarcelona.LESTATUT DAUTONOMIA1978 una comissió dexpertsreunida a Sau, elabora lEstatutdAutonomia, que seria aprovat el1979.Catalunya es definida com anacionalitat, català i castellà sónles llengües oficials, lescompetències de la Generalitatpoden ser: exclusives, compartidesi plenes.
 18. 18. EL MARC POLÍTICEls partits més importants eren:Convergència i Unió, liderada perJordi Pujol.PSC, era un partit independentperò integrat dins del PSOE.ERC, lent creixement i divisionsinternes.PCC, es transformarà en Iniciativaper Catalunya (IC).PP, forma part del PP estatal.Les eleccions autonòmiques del1980 van ser guanyades per CiU iJordi Pujol va ser nomenatpresident de la Generalitat.
 19. 19. OBRA DE LA GENERALITATLlei de Normalitzaciólingüística, desplegamentdemisores de radio encatalà i creació de TV3.Desplegament dels mossosdesquadra.Llei dOrdenació del Territori.Millores en infraestructures ixarxa viària,com larealització de lEixTransversal.
 20. 20. POBLACIÓ I ECONOMIAA partir de 1975 es produeix unestancament demogràfic.La població catalana estàdesigualment repartida.Destaca la immigració procedentdA. Llatina, Asia i Africa.La crisi econòmica dels anys 70afectà molt la indústria catalana.Els Jocs Olímpics de 1992 vanrevitalitzar econòmicament elterritori.Als anys 90 les crisis salternenamb etapes de creixement.
 21. 21. This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.IMATGES DE GOOGLE IMAGES

×