Porquejades iris i ariadna

1,945 views

Published on

Presentació de com se celebren les porquejades a Menorca.

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,945
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
855
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Porquejades iris i ariadna

 1. 1. Ariadna i Iris - 6èB
 2. 2. INDEXPRESENTACIÓPARTS DEL PORCEINES QUE SUSEN 2 3 4PROCÉS DE LA FEINA DE LES PORQUEJADESEL DIA DEL PORC 2 3 4 5 6EMBOTITS DE LES PORQUEJADES 2LES PORQUEJADES UN DIA DE FESTAGLOSSARI
 3. 3. PRESENTACIÓ ·La matança a Catalunya, matances o porquejades a les Illes Balears o mataporcs al País Valencià és l’activitat d’escorxar els porcs domèstics. En molts països europeus és una activitat econòmica important i necessària per a l’obtenció de la carn del porc així com dels embotits. ·En les zones rurals de moltes cultures la matança del porc constitueix també locasió de fer festa, acompanyada amb celebracions i danses. A Menorca les porquejades se solen celebrar entre els mesos de novembre i febrer. Consisteix en fer una gran festa on lamo i madona conviden a familiars i amics, i on els fillets juguen i canten.
 4. 4. PARTS DEL PORC V V
 5. 5. EINES QUE SSUSEN·Taula de porquejar: taula de llenyad’ullastre amb quatre potes que utilitzen eldia de les porquejades per col·locar el porcdesprés d’haver-lo matat i escaldat percomençar-lo a desxullar o tallar-lo a trossosa fi d’obtenir les diferents peces de carn iper treure i separar tots els elements ques’empraran per a l’elaboració dels diferents V Vtipus d’embotit. · Xeringa: utensili emprat per omplir els budells amb la sobrassada que es prepara els dies de les porquejades. A l’extrem, duu un petit estri de forma cònica, de llauna o d’un altre metall, anomenat embotidor.
 6. 6. Ganivet: és el tipus de ganivet que sutilitza el dia de les porquejades per matar el porc.Capoladora: emprada percapolar tot el material amb elqual somplen els diferentstipus dembotits que espreparen el dia de lesporquejades.
 7. 7. Pedra tosca: pedra volcànicarecollida a les platges de la costanord emprada per pelar el porcdesprés de matar-lo i escaldar-loamb aigua calenta el dia de lesporquejades. També rep el nom depedra surera. Caldera: recipient gran d’aram emprat en diferents feines domèstiques, com ara per bullir els cuixots en les porquejades, per formatjar, per cuinar, per coure la mantega, per escalfar aigua per fer bugada, etc. També s’anomena còssil, especialment el que s’utilitza per fer bugada.  
 8. 8. Forroll: eina de ferro amb una anella en un extrem i unganxo a laltre que serveix per arrabassar els potons oles ungles del porc durant el dia de les porquejades. Elspeus després se salen i es guarden en salseres per fergreixeres de peu de porc o altres cuinons típics.
 9. 9. PROCÉS DE LA FEINA DE LES PORQUEJADESAntigament les porquejades duraven tres dies.El primer dia els homes preparaven les eines, lesmadones i les dones preparaven el menjar, treien laroba adecuada per porquejar i copraven budells perquèno nhi faltessin.El segon dia mataven el porc i feien les porquejades.El tercer dia ho netejaven i recollien tot.
 10. 10. EL DIA DEL PORCQuan el porc pesava quinze o vint arroves, el sacrificaven. Lifermaven les potes de darrere i el duien on es feia la matança, o siguia la taula de porquejar. Després li fermaven el morro i les potes dedavant, i li clavaven el ganivet al coll. La sang la recollien en un ribellmentre la madona lanava remanant perquè no es coagulés.
 11. 11. Posaven el porc a una barrera dullastre. Tapaven lanimal ambsacs i li tiraven aigua calenta que provocava bavor.Pelaven el porc amb una pedra tosca. Si quedaven pèls elsllevaven amb un ganivet.Després el giraven i li feien el mateix procés. procés
 12. 12. Posaven el porc a la taula de porquejar i lobrien en canal. Litallaven els peus i el cap. La madona li llevava els potons dels peusamb el forroll.Tallaven totes les parts i les clasificaven. Després capolaven lacarn.
 13. 13. Separaven elsdiferents òrgans(bisbe, budells ilaveria negre deltel). Aquesta era lafeina dedesentreviar elventre .Després anaven aberenar.
 14. 14. Les dones preparaven els budells i vigilaven i remanaven laveria negredins la caldera. Agafaven el budell prim i lanaven tallant a trossos.Netejaven els budells amb suc fet de vinagre, sal i taronges agres. Acontinuació cosien un dels extrems.
 15. 15. Els homes mentrestant capolaven la carn amb la màquina de capolar carn.També coien la xulla per fer el sèu blanc, cosien els cuiros dels camots i elsomplien i emplanaven les sobrassades amb la xeringa.
 16. 16. Embotits de les porquejadesSobrassada: Embotit cru, tou, vermell, fetamb pasta de carn de porc (i eventualment deboví), cansalada i greix de porc, adobat... Carn-i-xulla: Embotit elaborat amb porc farcint un budell amb una barreja de carn magre capolada amb xulla feta bocinets, adobat tot amb sal, pebre blanc i pebre negre. És únic de Menorca. Camallot: Embotit elaborat farcint la cotna de porc i, per extensió, altres parts de lanimal (especialment, coll), amb carn magra, sang i espècies, tot cuit a la caldera.
 17. 17. El botifarró negre: és el mateix que el camot, lúnica diferència era que es cosia amb tel de ventre.El botifarró blanc: és el que es feia de lesparts més bones de laveria negre, i esrecobria del tel del ventre. Sobrassada blanca: està feta de carn capolada , orenga, vinagre i sal
 18. 18. Les porquejades, un dia de festa. eren una festa. MentreEncara que duien molta feina, les porquejadestreballaven sho passaven molt bé fent bulla, bromes, rialles i piulos.A la vetllada convidaven els veïns a sopar. A vegades hi anavendisfressats, perquè ja quasi era Carnaval. Organitzaven balls i feiengloses i els més petits jugaven i cantaven cançons com aquesta: Ja han mort es porc Gori, gori, guingui, Sa seva senyora Falderet defora, a ca senimorat gori, gori, go, és molt delicada faldaret de dins, jo qui som sal·lota bona sobrassada no pot menjar xulla ses dones de sa plaça no mhan convidat. i bon botifarró. ni cosa salada. no volen mallorquins. Si no em convida El senyor doctor En Marc i na Marca Som a porquejades ja sé que faré, és un home gros tenen questions avui i demà. quan matem es nostre va per sa teulada des por i sa truja Ses joves del dia no el convidaré. rossegant un os. han fet botifarrons. volen festejar.
 19. 19. GLOSSARIAveria negra- pulmons fetge, ganyells i cap del porc.Lamo: es la persona que regenta el llocMadona: dona del amo.Missatge: ajudant de lamo.Arrova: mesura daproximadament 10kg.Bisba: el ventrell del porc.Ganyell: papada.Cotna: pell del porc.Romana: balança per pejar i pesar el porc.Xulla: greix del porcSagí: greix dun animal.Bulla: fer festa.

×