Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
El romaní o romer (Rosmarinus
officinalis).
És un arbust  mediterrani molt 
conegut gràcies als seus usos 
culinaris i med...
FARIGOLA
• La farigola, timó, timonet o tomell (Thymus vulgaris)  És 
un dels condiments tradicionals de la cuina mediterr...
SAJOLIDA
• Són plantes aromàtiques
 abundoses a la 
regió mediterrània. És una 
petita mata de 20 a 40 cm que 
només és ll...
JULIVERT
• El julivert (Petroselinum
crispum)  És un dels 
condiments tradicionals de 
la cuina mediterrània. 
Normalment ...
SÀLVIA
• La sàlvia (Salvia officinalis) és 
nativa del Mediterrani. S' utilitzen 
les fulles grans, estretes,dentades, 
bl...
MENTA
• Són espècies herbàcies perennes i 
aromàtiques que arriben a una 
alçada màxima de 120 cm 
aproximadament. Tenen u...
ESPÍGOL
• L' espígol, és un arbust reconegut com a
planta medicinal. Popularment és coneguda
com espígol o lavanda. És una...
RUDA
• Són espècies, d' olor forta de
20 a 60 cm d' alçada, natives
de la regió mediterrània, i del
sud-est asiàtic.
És mé...
HELICRISO
• Planta herbàcia perenne, d' olor agradable i sabor amarg. Ramosa, amb tiges entre
10 i 50 cm. d' alçada i full...
SANTOLINA
• Santolina és un gènere de plantes amb
flors ,és un gènere de la regió
mediterrània. Consta d' entre 5 i 24
esp...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Plantes aromàtiques

1,438 views

Published on

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Plantes aromàtiques

 1. 1. El romaní o romer (Rosmarinus officinalis). És un arbust  mediterrani molt  conegut gràcies als seus usos  culinaris i medicinals. El romer  posseeix en les seves fulles  glàndules que contenen  olis essencials que li confereixen  una fragant, fresca i forta olor,  sobre tot quan es matxuquen les  seves fulles. És un condiment  tradicional de la cuina  mediterrània. ROMANÍ
 2. 2. FARIGOLA • La farigola, timó, timonet o tomell (Thymus vulgaris)  És  un dels condiments tradicionals de la cuina mediterrània.   S' utilitzen les summitas florides dessecades com a  remei per a la  tos, bronquitis, refredats, asma, laringitis,  gastritis, lesions cutànies...
 3. 3. SAJOLIDA • Són plantes aromàtiques  abundoses a la  regió mediterrània. És una  petita mata de 20 a 40 cm que  només és llenyosa a la base.  Les flors són blanques o  violàcies. En les seves petites  fulles hi ha glàndules amb  essència. El seu sabor és una  mica picant. Algunes espècies  de sajolida s' han utilitzat  tradicionalment per adobar  olives. 
 4. 4. JULIVERT • El julivert (Petroselinum crispum)  És un dels  condiments tradicionals de  la cuina mediterrània.  Normalment se'n  consumeixen les fulles.  S'usa per afavorir la digestió,  contribueix a eliminar les  flatulències i obre la gana.  Gràcies a la seva propietat  com a diürètic s' usa per a l'  eliminació de líquids  corporals.També s'utilitza  com a col·liri ocular per  alleujar irritacions de  • l' ull, com a relaxant en  infusions i per combatre  l’halitosi.
 5. 5. SÀLVIA • La sàlvia (Salvia officinalis) és  nativa del Mediterrani. S' utilitzen  les fulles grans, estretes,dentades,  blanquinoses i amb la vora  arrugada, que contenen un oli  coent utilitzat per aromatitzar  carns, aus i embotits; també es  consumeixen en infusió com a  planta medicinal, com a inhibidora  de la transpiració, en infusions,  per excitar les secrecions i  tonificar el sistema nerviós, en  perfumeria, cosmètica, en  preparats farmacèutics, als licors,  també per enfortir les genives i pel  tractament d’úlceres.
 6. 6. MENTA • Són espècies herbàcies perennes i  aromàtiques que arriben a una  alçada màxima de 120 cm  aproximadament. Tenen unes tiges  subterrànies que fan que sovint es  comportin com espècies que  envaeixen tot l' espai. Les fulles són  de disposició oposada i són simples  i de forma oblonga, sovint tenen el  marge serrat. Les flors tenen dos  llavis i quatre lòbuls amb colors que  van del blanc al porpra. El fruit és  una càpsula amb quatre llavors. L'  oli essencial de la menta rep el nom  de mentol. S’utilitza com  aromatitzant i com a oli medicinal.
 7. 7. ESPÍGOL • L' espígol, és un arbust reconegut com a planta medicinal. Popularment és coneguda com espígol o lavanda. És una planta perenne olorosa amb fulles lanceolades i inflorescència amb diverses flors blavoses agrupades formant una mena d' espiga laxa. Floreix a principi d' estiu i el fruit és l’aqueni. • Els seus usos són: -Medicinal: en infusió de flors com a tranquil·litzant o inductor a la son. -Perfumeria: s' obté l' oli essencial d' espígol i diversos perfums. També utilitzat per perfumar la roba fent una pinya amb les fulles agrupades. -La mel monofloral d' espígol, és molt apreciada i forma part de la mel de La Alcarria. -Repel·lent de mosquits, en canvi atrau les papallones.
 8. 8. RUDA • Són espècies, d' olor forta de 20 a 60 cm d' alçada, natives de la regió mediterrània, i del sud-est asiàtic. És més aviat llenyosa, amb flors grogues i fruits en càpsula. (No creixen mai per sobre dels 1,200 metres d' altitud). La Ruta graveolens és cultivada per les seves característiques medicinals i aromàtiques. Aquesta planta, que és emprada en infusions i medicina popular, pot produir reaccions al·lèrgiques a
 9. 9. HELICRISO • Planta herbàcia perenne, d' olor agradable i sabor amarg. Ramosa, amb tiges entre 10 i 50 cm. d' alçada i fulles molt estretes i blanquinoses. Capítols florals de color groc brillant i agrupats , amb flors tubulars també daurades al centre. Originària del sud i centre d' Europa, creix en colls i vessants de la conca mediterrània, a la Península Ibèrica sobretot en arenals marítims. Floreix a partir del mes de maig. És antiinflamatòria, antitusiva, antial·lergènica i expectorant. A més ofereix grans qualitats com a protectora dèrmica, cicatritzant, bacteriostàtica, depurativa, diürètica. Principalment indicada en al·lèrgies (cutània, digestiva i respiratòria), asma, bronquitis, mal de cap i migranyes, gota i hepatitis, afeccions renals i reumatitis, renopatia i urticària.
 10. 10. SANTOLINA • Santolina és un gènere de plantes amb flors ,és un gènere de la regió mediterrània. Consta d' entre 5 i 24 espècies segons els botànics. Són arbusts petits de fulla persistent que fan de 10 a 60 cm d' alt. Les fulles són simples i molt petites en algunes espècies o bé pinnades i finament dividides en altres espècies, sovint tenen una pilositat densa i platejada. Les flors són grogues produïdes en densos capítols globosos d'1–2 cm de diàmetre. Propietats similars a la de la resta de camamilla afavorint la digestió o en aquells casos en què hagi pesadesa, acidesa o mal de panxa. Per eliminar els cucs intestinals i usos capil·lars.

×