Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Societat atenesa

2,194 views

Published on

Published in: Education
  • Login to see the comments

  • Be the first to like this

Societat atenesa

  1. 1. Piràmide de societat CIUTADANS FAMILIARS DE CIUTADANS METECS I FAMILIARS ESCLAUS
  2. 2. CIUTADANS Eren només el 10 % de la població de la polisEren els homes nascuts de pare i mare atenesos.Els ciutadans podien ser ricso pobres però tenien un dretque els diferenciava de laresta d’habitants. DRET DE CIUTADANIA Els ciutadans podien intervenir en el govern de la polis, és a dir votar i ser votats. DEMOCRÀCIA
  3. 3. FAMILIARS DE CIUTADANS Es tracta de l’estament format per les dones i els fills i filles dels ciutadans. Les dones mai podien participar en política ni en el govern de la polis. Es dedicaven principalment a la direcció de la llar. Els déus han adaptat la naturalesa de la dona a les tasques i a la cura de la casa. Tu, que ets una dona, t’hauràs de quedar a casa i hauràs de pujar els teus fills. TIL. Segle IV a.C. (filòsof grec)Llegeix l’apartat de la família de la pàgina 185 icontesta a les preguntes següents:  Qui dominava a la dona durant la seva vida?  Què passava amb els nens i les nenes fins als 7 anys?  I a partir dels 7 anys, què diferenciava als nens de les nenes?
  4. 4. METECS I FAMILIARS Es tracta dels estrangers (homes, dones i fills) que vivien a la polis d’Atenes. Els metecs es dedicaven al comerç, a l’artesania i també formaven part de l’exèrcit atenès.Els ciutadans atenesos els permetien viure amb tranquil·litat acanvi de pagar uns impostos. Faríem bé dinteressar-nos pels metecs, perquè signifiquen per a nosaltres una de les fonts principals dingressos, salimenten ells mateixos i paguen un impost de residència.Els metecs, tot i que eren habitantlliures, no tenien el dret de ciutadania, és a XENOFONT. Segle IV a.C.(escriptor grec)dir el dret a votar i a participar en lapolítica de la polis d’Atenes.
  5. 5. ESCLAUSLa major part de la població d’Atenes era població esclava.A Atenes es podia ser esclau per...  Presoners de Guerra.  Fills d’esclaus. Venda d’esclaus a l’Àgora d’Atenes  Per haver comès algun delicte.Entre els esclaus distingirem entre els esclausdomèstics, encarregats de les feines de la llar; i els esclausque treballaven al camp i a les mines.Els esclaus no tenien cap tipus de dret. Eren propietat delsseus amos sempre. Fins i tot els grecs no els consideraven nipersones, sinó “objectes o instruments parlants”. Lesclau és un instrument viu. Son éssers inferiors i la utilització de la seva força física és la cosa millor que en podem aprofitar. Són esclaus per naturalesa. Lesclavitud és justa. TIL. Segle IV a.C.(filòsof grec)

×