Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
QUAN VA COMENÇAR?                  Catalunya, junt amb el PaísBasc, són les dues úniques zones de l’estat...
Hi ha tres energies importants  ENERGIA           Els establiments fabrils funcionaven a partir del cabal d’a...
CARBÓ             Principalment aquesta font d’energia es va utilitzar a partir(MÀQUINA DE VAPOR)       ...
Aquesta energia s’incorpora a finals del segle XIX. ENERGIA      Durant tot el segle XX anirà substituint el carbó i...
LES INDÚSTRIES A LES CIUTATS                  ELS VAPORSUn vapor industrial és un conjunt fabril que s’or...
LES INDÚSTRIES A LES CONQUES      FLUVIALS LES COLÒNIES INDUSTRIALSDegut a la dificultat d’obtenir carbó a Catalunya,...
A Catalunya es desenvolupa al costat de la indústria un conjunt d’habitatges pelstreballadors i pels propietaris, i un con...
LES COLÒNIESINDUSTRIALS    Zona   Industrial
LES COLÒNIESINDUSTRIALS   Zona  Residencial
LES COLÒNIESINDUSTRIALS   Colònia   Obrera
La Revolució industrial a catalunya
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

La Revolució industrial a catalunya

30,603 views

Published on

Published in: Education
 • Login to see the comments

 • Be the first to like this

La Revolució industrial a catalunya

 1. 1. QUAN VA COMENÇAR? Catalunya, junt amb el PaísBasc, són les dues úniques zones de l’estat espanyol que durant la segona part delsegle XVIII ja s’incorporen a la Revolució Industrial procedent del Regne Unit. Però no serà fins al segle XIX que es fa molt més evident. A Catalunya serà la indústria tèxtil (amb el cotó en primer lloc i en un segon la llana) el que prendrà més importància.
 2. 2. Hi ha tres energies importants ENERGIA Els establiments fabrils funcionaven a partir del cabal d’aigua HIDRÀULICA procedent d’un riu. Des del segle XVIII s’utilitza a Catalunya. L’aigua mou unes rodes mig submergides (un molí), les quals es tan connectades amb la fàbrica a partir d’uns embarrats. Aquesta energia té diversos inconvenients com ara la localització de la fàbrica, sempre al costat d’un riu; i també el cabal del riu, el qual ha de tenir un cabal notable i força permanent.
 3. 3. CARBÓ Principalment aquesta font d’energia es va utilitzar a partir(MÀQUINA DE VAPOR) del segle XIX. Es va imposar en zones on era difícil l’obtenció d’aigua o prop de la costa ja que era fàcil l’arribada del carbó pel mar i per terra. El carbó es transformarà en energia a partir d’una màquina de vapor. Aquesta energia tenia l’avantatge amb respecte a la hidràulica en que era constant, i es podia aplicar tant a la indústria com al transport. Explica el funcionament de la màquina de vapor a partir dels elements del dibuix: aigua, carbó, vapor, màquin a de vapor i corretja.
 4. 4. Aquesta energia s’incorpora a finals del segle XIX. ENERGIA Durant tot el segle XX anirà substituint el carbó i l’energia hidràulicaELÈCTRICA a les fàbriques a partir de les centrals hidroelèctriques, tèrmiques o nuclears.
 5. 5. LES INDÚSTRIES A LES CIUTATS ELS VAPORSUn vapor industrial és un conjunt fabril que s’organitza al’entorn d’una màquina de vapor. INDUSTRIALSEs tracta de les fàbriques característiques de les ciutatscatalanes del segle XIX.Durant el segle XX el vapor serà substituït per l’electricitat coma energia productiva. Digues quines són les parts principals d’un vapor industrial i explica la seva funcionalitat.
 6. 6. LES INDÚSTRIES A LES CONQUES FLUVIALS LES COLÒNIES INDUSTRIALSDegut a la dificultat d’obtenir carbó a Catalunya, es desenvolupà una altra indústria ruralaprofitant l’energia hidràulica que proporcionaven els rius Ter i Llobregat.L’energia del carbó s’utilitzava en èpoques de sequera dels rius.Durant el segle XX el vapor i l’aigua serà substituït per l’electricitat com a energiaproductiva. Ter Llobregat Durant el segle XX, els rius Llobregat i Ter arribaran a albergar fins a 74 colònies industrials.
 7. 7. A Catalunya es desenvolupa al costat de la indústria un conjunt d’habitatges pelstreballadors i pels propietaris, i un conjunt de serveis que serà anomenat colòniaindustrial.Estructura de la colònia en 3 parts:• Edificis industrials (relacionada amb la producció):• Zona residencial (relacionada amb el propietari):• Colònia obrera (relacionada amb els obrers i els seus serveis):
 8. 8. LES COLÒNIESINDUSTRIALS Zona Industrial
 9. 9. LES COLÒNIESINDUSTRIALS Zona Residencial
 10. 10. LES COLÒNIESINDUSTRIALS Colònia Obrera

×