Kruisweg binnentreden in het lijden

520 views

Published on

Bezinning bij een kruisweg die door een groep bewoners met een mentale handicap werd gemaakt.

Published in: Spiritual
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
520
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Kruisweg binnentreden in het lijden

 1. 1. ‘Binnentreden in het lijden’    
 2. 2. een kruisweg gemaakt door een 30-talbewoners van Kerckstede.
 3. 3. In 2002 stapten we mee in een project rond ‘kunst en geloof’. We werkten tijdens de vastenperiode aandeze kruisweg, zodat alles ook tijdsgebondenklopte en beter bespreekbaar werd met hen in die herkenbare periode.
 4. 4.   De kruisweg beeldt het lijdensverhaal van Jezus uit, maar werd tijdens het creatiefverwerken ook een beetje het lijdensverhaal van sommige bewoners. Er kwamen eigenaardige maar diepzinnigevragen en opmerkingen naar boven tijdens de afwerking van de verschillende staties.
 5. 5. De kruisweg wordt opgesteld op een halve cirkel van grijze asstenen van verschillend formaat.In de nissen van de stenen kunnen willekeurig kleine theelichtjes geplaatst worden.     De halve cirkel maakt,dat je niet gewoon ‘langs het lijden heen’ kunt gaan.Je moet gewoon letterlijk binnentreden in de kring van pijn.
 6. 6. Hoe zijn we met de kruisweg gestart?
 7. 7. Aan de hand van een kruisweg met eenvoudigetekeningen werd samen gepraat over hetlijdensverhaal.De bewoners tekenden elke statie van hetlijdensverhaal en kleurden deze in.
 8. 8. We maakten tijd om bij de tekeningen en defiguren stil te staan, zodat ieder zo goedmogelijk de inhoud kon volgen. Toen hebben we verteld dat we die kruiswegin echte beelden zouden uitwerken en datieder van hen een persoon uit de kruisweg zoumogen maken.
 9. 9. Hoe werden de beelden gemaakt?
 10. 10. We knipten blauwe electriciteitsdraad oplengte. Deze werden per 2 aan elkaarvastgeplakt met crèpeplakband, zodat armenen benen duidelijk werden.De handen en voeten werden gemaakt door delusjes op het einde van de draad.Een grote prop papier werd vastgekleefd opde plaats waar het hoofd moest komen.
 11. 11. We zaagden blokken hout om de beelden op teplaatsen en latten hout voor het kruis.We hebben WC-papier verknipt in kleine snippers– een wasmand vol.Méér dan één pot behangerslijm werd gebruikt,want alle gemaakte geraamtes werden beplaktmet die papiersnippers.We gebruikten bruin kaftpapier voor de kleren.Alles werd met zwarte en zilveren verf bespoten.
 12. 12. Welke evolutie zagen we in het uitwerken van de kruisweg?
 13. 13. In de beginfase werd het eerst technischwerken en praatten we over ‘het beeldje’, ‘hetpopje’ (volgens sommigen), ‘het figuurtje’,maar vanaf het moment dat we gekozenhadden wie we zouden afwerken, werd met denaam gesproken van die persoon uit hetlijdensverhaal.
 14. 14. Sommige bewoners kozen heel bewust en omwelbepaalde redenen bv. de Jezus- ofMariafiguur, en raar maar waar …de soldaten kenden het minst succes.Het werd echt een inleven in de rol.
 15. 15. Het plooien van de figuren in de juistehouding deden de bewoners met de grootsteprecisie.Het vastnagelen riep alvast gevoelens op.Het eindresultaat deed hen naar ademsnakken, want zo mooi hadden ze het zichniet voorgesteld: ‘En je ziet dat WC-papierniet meer? ‘En waar zijn die bruine kleren?‘Dat weegt nu zeker veel meer, nu dat zo’necht beeld geworden is?’…dat waren een paar van de verwonderdevragen.
 16. 16. Waar kwam onze kruisweg reeds terecht?   In Groenhove voor de tentoonstelling van het K-project. In de Xpohallen in Kortrijk op de bisdomdag in 2002. In de kerk te Mesen. Gedeeltelijk in de kerk te Oostnieuwkerke voor onze tv-viering. In ‘het Paterskerkje’ (De Bremstruik) in Roeselare, waar we met 2 bewoners en een begeleider een 200-tal studenten van 5° en 6° jaar secundair te woord stonden. (zie documenten in bijlage) In onze kapel tijdens de opendeurdagen in 2003. In onze zaal voor de wake op Goede Vrijdag. In de kerk te Aartrijke. …..
 17. 17. Binnentreden in het lijden.   ‘Och God’, zei de mens, ‘ze spelen alweer met papiersnippers’.       ‘Och mens’, zei God,‘ze zijn het lijdensverhaal binnengetreden’.
 18. 18. 1.  Jezus wordt ter dood veroordeeld.
 19. 19. Bij de figuur van Pilatus zien we dat hij zijn handen voor zich uit houdt en ze ons toont.Hij duidt erop dat hij zijn handen in onschuld wast.  
 20. 20. Jezus staat er bedrukt bij, helemaal alleen.
 21. 21. 2.  Jezus neemt het kruis op zijn schouders.  
 22. 22. ‘Kan Jezus dat wel dragen,zo’n zwaar kruis?’,‘Waarom helpt niemand Hem?’sprak één van de bewonerszijn bezorgdheid uit. 
 23. 23. ‘Je moet een beetje wachten’was het antwoord van een andere bewoner. ‘Dat gebeurt straks een beetje verder’…
 24. 24. 3. Jezus valt voor de eerste keer onder het kruis.
 25. 25. De last is zwaar.Jezus valt, maar kan het kruis nog op zijnschouder houden. 
 26. 26. Even wil hij het opgeven, maar aan zijn houdingzie je dat Hij weer opstaat.
 27. 27. 4. Jezus ontmoet zijn bedroefde moeder.  
 28. 28. Jezus en Maria leunen dicht naar elkaar toe. Zefluisteren elkaar precies heel voorzichtjes iets toe.  
 29. 29. Ze voelen beiden pijn en willen elkaar door nabijheid ondersteunen en troosten.
 30. 30. 5. Simon van Cyrene helpt Jezus het kruis dragen.  
 31. 31. ‘Ik wil die man zijn die Jezus helpt om zijn kruis te dragen’, zei een bewoner.
 32. 32. Prompt nam hij zo’n kruisje vast en legde het op zijn schouder. ‘ ’t Zal gaan, ’t weegt nog niet te veel’ …
 33. 33. 6.  Veronica droogt het gezicht van Jezus af.  
 34. 34. ‘Ik maak die mevrouwdie het gezicht van Jezus afveegt,want dat is mooi dat ze dat doet.Jezus kan dat niet,want Hij heeft zijn kruis vasten Hij heeft geen doek bij zich’ …
 35. 35.  ‘Ik zou dat ook doen,moest Hij hierzo bezweet langskomen’.‘En jij?’…vroeg zeaan de begeleiding?…
 36. 36. 7. Jezus valt voor de tweede keer onder het kruis.  
 37. 37. ‘Waarom maak je dat nu anders?We hebben al éénwaarbij dat Jezus valt endaar ligt Hij op zijn knieën ennu ligt Hij neer?’…
 38. 38.   ‘Natuurlijk’ antwoordt een andere bewoner … ‘moest jij voor de tweede keer vallen, dan zou jeook niet meer zo rap rechtstaan als je pijn hebt’…
 39. 39. 8. Jezus troost de wenende vrouwen.  
 40. 40. Jezus kijkt de vrouwen aan met de ogen van Zijn hart.Hij ziet hun verdriet en troost hen.
 41. 41. ‘Mijn moeder zegt,dat mannen niet zovlug wenen als vrouwen,maar als ze pijn genoeg hebben,dan denk ik wel dat er traantjes komen.Maar zij willen zich altijd sterk voordoen hé.Zij willen dat niet tonen’.
 42. 42. 9. Jezus valt voor de derde keer onder het kruis.
 43. 43. ‘En dat is dan het laatste’ zegt de bewonerdie Jezus op de plank vastkleeft. ‘Jezus valt helemaal op de gronden zal niet meer rechtstaan.Hij is moe’. 
 44. 44. En toch ...vindt Jezus de moed om nog eens op te staan en weer door te gaan.
 45. 45. 10. Jezus wordt van zijn klederen beroofd.  
 46. 46. ‘Maar wie doet er nu eigenlijk zoiets? Ik mager niet aan denken hoor. Ik zou nogalbeschaamd zijn’.
 47. 47. En ja,zo stond Jezus daar,klein,naakt en vernederd.Hij doet niets.Hij is alleen maar liefde.
 48. 48. 11. Jezus wordt aan het kruis genageld.  
 49. 49. ‘Neem maar het kruis en jouw Jezusen dan moet je Hemaan het kruis nagelen’…..een technische opdracht bij het maken ….
 50. 50. ‘Ik wil dat niet doen’, zegt de bewoner,‘want dan doe ik net hetzelfde als die soldaten en dat is niet goed. Ik wil Hem geen pijn doen’ …
 51. 51. 12. Jezus sterft aan het kruis. 
 52. 52. Jezus buigt Zijn hoofd en sterft.
 53. 53. De mensen die Hem lief hadden, staan bij Hem
 54. 54. met de handen in een houding van ‘wij staan hiermachteloos, wij kunnen niets doen, wij moetenJe zomaar uit handen geven’.
 55. 55. 13. Jezus wordt van het kruis genomen.  
 56. 56. Een bewoner(naamgenote van Maria)heeft Jezus op haar schootgenomen en in haar armengelegd met de woorden:
 57. 57. ‘Zo heeft Maria dat gedaan. Jezus was dood enze weende veel.
 58. 58. Ze zag Hem graagen ze wiegde Hemin haar armen,zoals ik nu doe’ …
 59. 59. 14. Jezus wordt in het graf gelegd.  
 60. 60. ‘Mijn papa hebben ze ook in een kist gelegd endan dichtgedaan. We kunnen hem nooit meer zien.Mama weent soms nog en ik zeg dan:‘we gaan naar het kerkhof met bloemen’.
 61. 61. Iemand achterlaten …het doet pijn, en je kan het pas als je gelooft in dat nieuwe leven waar ze mogen in binnentreden.
 62. 62. Binnentreden in het lijden.   ‘Och God’, zei de mens, ‘ze spelen alweer met papiersnippers’.       ‘Och mens’, zei God,‘ze zijn het lijdensverhaal binnengetreden’.

×