Ud 1 ed. salut

370 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
370
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Ud 1 ed. salut

 1. 1. UD 1: Educació per a la salut.
 2. 2. 1- Educació per a la salut: conceptes bàsics.• Al 1946 l’OMS defineix la salut com un estat de benestar complet, físic, mental i social, i no només l’absència d’infeccions o malalties.• El 1978 afegeix a la definició que la salut és un dret fonamental, i aconseguir el grau més alt de salut és un objectiu social summament important per a tot el món, la realització del qual exigeix la intervenció de molts de sectors social i econòmics, a més dels de la salut.
 3. 3. “Tota persona té dret a un nivell de vida que asseguri, per a ell i la seva família, la salut i el benestar, especialment quant a alimentació, vestir, habitatge, assistència mèdica i als serveis socials necessaris; també té dret a la seguretat en cas d’atur, malaltia, incapacitat, viduïtat, vellesa o altra manca de mitjans de subsistència independent de la seva voluntat”. Declaració dels drets humans. Article 25.1
 4. 4. 1.2- L’educació per a la salut.• La salut es defineix com un estat de benestar complet, físic, mental i social, tant dels individus com de les societats i de les comunitats.• El tractament ja no se centra només en el remei per a la malaltia, sinó que l’objectiu principal és la prevenció i la promoció de la salut.• L’OMS defineix l’educació per a la salut com el procés d’informació, conscienciació i capacitació del individu perquè adquireixi els coneixements, els hàbits i les actituds necessàries per defensar i promoure la salut individual i col·lectiva.
 5. 5. • Prevenció: està orientada a capacitar les persones perquè, amb el seu propi control, puguin reduir els factors de risc pels quals es pot contreure una malaltia o contrarestar-ne les possibles conseqüències.• Promoció: s’entén com el procés de capacitació de les persones perquè adoptin, de manera voluntària, estils de vida saludables (alimentar-se seguint dietes equilibrades, no fumar, practicar esport regularment, etc).L’estratègia per promoure la salut pot presentar-se de dues formes antagòniques:-a través d’una actitud positiva, en què es posa èmfasi en els beneficis de l’adopció d’hàbits saludables.-mitjançant una visió negativa, indicant els perills que comporten conductes contràries a aquests tipus d’hàbits saludables.
 6. 6. 2- Socialització i educació per a la salut en la infància.2.1- La salut com a forma de vida.La promoció de la salut està molt relacionada amb els principals factors determinants de la salut, que poden dividir-se en les categories següents:-estil de vida: consum de drogues, sedentarisme, alimentació inadequada, conducció sota els efectes de l’alcohol, etc).-factors socioeconòmics: és un factor determinant del estatus sanitari. La gent més pobra, menys instruïda o de rang laboral més baix tendeix a tenir més mala salut.
 7. 7. -medi ambient: l’entorn físic interactua constantment amb les persones que hi viuen i l’estabilitat d’aquest entorn està molt relacionat amb el benestar d’aquestes persones.-genètica: els factors genètics són elements determinants de la salut i el seu àmbit supera l’acció de la salut pública.
 8. 8. 2.2- Agents de salut en la infància.El procés de socialització és complex, dura tota la vida,i a més dels pares, que són els principals agents de transmissió de models i estils de vida saludables, hi intervenen diversos agents de salut. Són totes les persones i institucions que formen part dels diferents contextos en què interactua el fillet/a i que, a través de la seva actuació, voluntària o involuntària, incideixen en l’educació per a la salut.Els més importants són els següents: la família: és el primer grup de vida i, per tant, el primer referent afectiu. És en aquest entorn on l’adquisició d’hàbits i conductes de salut té molta importància. Per tant, la interacció escola-família és molt important; per tant, s’han de potenciar els contactes periòdics amb entrevistes, notes informatives o reunions de grup.
 9. 9.  L’escola infantil: la tasca de l’escola en l’ensenyament d’hàbits saludables és essencial,ja que la majoria s’adquireixen en aquest entorn: aprendre a menjar, a observar normes d’higiene, a compartir i relacionar-se amb els altres, etc.També pot ajudar la família a conèixer millor l’etapa evolutiva en què es troben els seus fills/es, orientar-los sobre pautes d’actuació amb relació a les seves necessitats (escoles i tallers de pares, espais familiars, conferències sobre temes d’interès, etc). Els serveis de salut: es pretén l’atenció integral de les persones, tenint en compte el medi on viuen, les seves particularitats socioculturals, la promoció de la salut com a tasca pròpia i ha reconegut la necessitat de la participació ciutadana.
 10. 10.  Els mitjans de comunicació: són un referent important per a la població, inclosa la infantil. A través de la televisió i el cinema es transmeten, sovint, conductes, actituds i mètodes no sempre convenients per a l’adquisició d’hàbits de vida saludables. Encara que també són un mecanisme excepcional per informar de campanyes sanitàries, de pautes de conductes saludables, d’ajuts socials, etc., i un dels canals més importants per a la promoció i prevenció de la salut.
 11. 11. 3- L’educació per a la salut en l’Educació Infantil.L’educació per a la salut en el centre docent.L’escola infantil és un dels escenaris principals de l’educació per a la salut en la primera infància, i ha d’operar com a promotora de salut.• L’educador/a pot actuar com a un agent important de prevenció i desenvolupament pel que fa a la salut. A través del contacte diari pot observar i detectar manifestacions de diferents alteracions físiques o psíquiques, alertar a la família i proveir-la dels ajuts necessaris. Així com detectar circumstàncies que incideixin negativament en la salut i intervenir-hi.• Per tant, un medi ambient escolar saludable incideix positivament en el procés d’aprenentatge d’hàbits i comportaments saludables.
 12. 12. • Alguns dels factors que poden incidir en el centre educatiu com a entorn saludable són:-l’edifici escolar: tenint en compte l’orientació geogràfica per aprofitar al màxim la llum natural i energia solar, i procurar-lo d’un bon aïllament acústic i tèrmic. *Veure Normativa referent dels espais a les escoles infantils a les Illes Balears.-les condicions higièniques de l’espai escolar: ventilar i desinfectar cada dia els diversos espais escolars, especialment a la cuina i en les persones que manipulen aliments. El material escolar ha de tenir una mida adequada a l’edat dels infants i no contenir cap substància tòxica.
 13. 13. -la prevenció d’accidents: el paper preventiu és fonamental, tant en relació amb les condicions dels espais i els materials, com en el desenvolupament d’habilitats i actituds en els fillets/es per fer un ús adequat de l’entorn.-la prevenció de malalties contagioses i el control epidemiològic: són les més freqüents en els centres infantils, ja que en aquesta edat el sistema immunològic no ha madurat del tot i el contagi és molt ràpid. Tant en el PEC com en el RRI han de quedar reflectits els principis pedagògics i la normativa per a prevenir-la.
 14. 14. l’àmbit psicosocial: és necessari crear un ambient relaxat, en què regnin les relacions positives de cordialitat, afecte i respecte, que propiciïn un desenvolupament harmònic i saludable dels fillets/es en tots els aspectes, que els permetran una major autonomia i adaptació a l’entorn. A més, l’escola ha de promoure la interacció amb la família fomentant la comunicació i la relació cordial i de respecte mutu.L’educació per a la salut ha de formar part del centre, per aquesta raó ha de quedar recollida en el Projecte Educatiu de Centre, en les programacions educatives de les diferents àrees i també en el Reglament de Règim Intern.

×