Successfully reported this slideshow.

Annellament d’ocells

795 views

Published on

Un power point fet per l'Adrià i per mi (l'Elsa) que vam fer dels ocells a 6é de primària (fa un any).

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Annellament d’ocells

 1. 1. Introducció:El dia 1 de Maig En Lluc, L’Elsa i la Fiona,varem anar a Manlleu, al costat del riu Ter, aveure els del club d’anellament deCalldetenes, que treballaven amb ocells.
 2. 2. Aprenem a anellar els ocells:Vàrem veure que primer de tot, per anellar elsocells, havíem de col·locar unes quantes xarxes percaçar-los. En aquest cas en varen col·locar 11.Els ocells quedaven enganxats a la xarxa,després els deslligàvem i els portàvem en unataula que allà li fèiem diverses coses:Li mesuràvem les ales, li miràvem laquantitat de greix, si era adult o jove, si portavaous dins la panxa, el P3, si era mascle o femella, elpesaven i per últim li tiraven una foto.
 3. 3. Observació dels diferents ocells:Pit Roig: Porta un ou dins la panxa se sap bufant la pell de l’ocell.Rossinyol: 69mm d’ala, 53mm de P3.Bosquerol de Canyar: 67mm d’ala, 4 de greix, pessiga molt.Tallarol de casquet: Femella, 1 de greix, 2 de múscul.Tallarol de casquet: Mascle.Blauet: 79mm d’ala, 55mm de P3, femella, menja peixos, 1 de greix i 3 demúscul.Tallarol de Casquet: Mascle, 74mm d’ala i 53mm de P3.Tallarol de Casquet: Mascle, 72mm d’ala, 54mm de P3, 2 de múscul, 1 degreix i 15’5 grams de pes.Rossinyol Bord: 61mm d’ala i 15’9 grams de pes.
 4. 4. Total d’ocells anellats:- 5 Tallarols de Casquet- 2 Tords- 4 Merles- 1 Cargolet- 3 Rossinyols- 2 Rossinyols Bords- 1 Cuareta Torrentera- 1 Blauet- 2 Pit Roig- 1 Mallerenga Cuallarga- 1 Bosquerol de Canyar
 5. 5. Imatges:
 6. 6. Imatges:
 7. 7. Nius d’aus al Poble: Ous de la Mallerenga Blava. Mare ànega.Aquests ous no sabíem de què eren, els hi vàrem Aquests ous són d’ànecdemanar els del club d’anellament i ens van dir salvatge. El niu està fetque podien ser de Merla. amb plomes i fulles.
 8. 8. El dia 5 de Maig.....El dia 5 de maig l’Adrià i l’Elsa, vàrem decidir d’anar a veureels 3 diferents nius, per veure si havien nascut els pollets,primer vàrem anar a veure el niu de Merla amb els tres ousverds amb pics marrons i varem veure que els pollets haviennascut i vàrem estar molt contents, desprès varem anar aveure el niu de la Mallerenga Blava i els sis ous no hi eren, hihavien els 6 pollets!!!! Vàrem pensar que potser també haviennascut els 12 ous d’ànec.Ens vàrem anar acostant lentament per veure si hi havia lamare ànega perquè no sespantés, quan ja ens hi havíemacostat una mica vàrem veure que la mare ànega no hi era i jaens hi vàrem acostar el màxim i vàrem veure que si que hihavia pollets!!!! Hi havia 12 pollets molt juntets ( per no tenirfred ), els polls eren negres, amb parts i línies grogues.
 9. 9. Neixen les cries de la Mallerenga Blava!!!Aquestes són les cries de la Mallerenga Blava se’ls hi veuen les ales, elpèl, els ulls, que encara estan tancats..... A la que senten un xic desoroll piulen i obren el bec esperant el menjar. (Com es pot veure moltbé a la foto esquerra) Hi havia 6 ous però només hi ha 5 ocells petits.
 10. 10. Neixen les cries de la Merla!!!Aquestes són les cries de la Merla també se’ls hi veien els ulls, queencara estan tancats i el pèl, però no se’ls hi veien les ales. Aquestsocells petits també obrien el bec esperant menjar. En aquest niu hihavia 3 ous i han nascut tres cries, per tant han nascut tots.
 11. 11. Neixen les cries d’ànec salvatge!!!Aquestes són les cries d’ànec salvatge. Quan neixen, ja tenen els ullsoberts i també tenen molt pèl, són de color negre amb zonesgrogoses.En aquest niu hi havia 12 ous, però com que tots els d’ànecs estaventant junts ( per no tenir fred i estar més calentons ), no hem pogutcomptar quants ànecs petits havien nascut i quants no havien nascut.
 12. 12. Les cries de la Mallerenga Blava compleixen 15 dies de vida:Les cries de la mallerenga blava ja tenen 15 dies de vida, tenen el pelbastant llarg i els ulls oberts. Les mallerengues quan entres dins elquarto (on estaven) ja no obren el bec com quan eren petites perquècom que ja tenen els ulls oberts ja veuen que no ets la seva mare.
 13. 13. Aquí teniu les cries de Merla:Les cries de merla també deuen tenir aproximadament 15 dies de vida,com podem veure a diferència de les mallerengues blaves les merlessón de mida més gran tant quan són adultes com quan són joves, perquèla merla és un ocell de mida més aviat gran.
 14. 14. Les cries d’ànec.....Un dia vam anar al niu d’ànec a veure com estaven elsaneguets petits, però de sobte... Vam veure que no hi erenels varem buscar per tot el tros de riu amunt i avall però...Res de res. Després vam decidir d’anar a demanar a un parellde pagesos que tenien l’hort allà a tocar i coneixien el niud’ànecs, i vam anar i els i vam demanar: sabeu on es podenhaver ficat aquella colla daneguets petits? I els dos pagesosens van respondre: hem vist que un gos del poble va baixarper allà baix i va veure 12 aneguets amb fila i la mare ànegaal davant, el gos s’hi va apropar i els va ven espantar i totsels ànecs es van ven escampar per tot el tros de riu, uns perdalt uns per baix.... La mare ànec va marxar volant i quandevia tornar jo no va trobar ni rastre dels ànecs petits, i elsànecs petits sense alimentació i escalfor de la mare es vanmorir.
 15. 15. Què hem après: - Hem après que el Pit Roig no es pot saber si és mascle o femella -Si bufes la panxa de qualsevol ocell pots saber la quantitat de greix que té, els músculs que té i si té ous dins la panxa o no. - Sabem que normalment els ocells migradors tenen les ales més punxegudes. - També hem après a anellar ocells. -Saber què és el P3, el P3 és la llargada de la tercera ploma de l’ala de l’ocell. - També hem aprés que es pot saber si un ocell és adult o jove, si mires una de les dues ales de l’ocell i quantes plomes del començament de l’ala són de color groc clar i les altres del color de la resta del cos de l’ocell vol dir que l’ocell és jove i si totes les plomes del començament de l’ala, són del mateix color, vol dir que l’ocell és adult.Elsa Camprubí Travieso, Adrià Barbero Prat i Lluc ParramónPuigdessens.
 16. 16. Fi

×