Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Eiffel tower, france

682 views

Published on

Published in: Travel
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Eiffel tower, france

  1. 1. Айфеловата кула е метална решетъчна кула, разположена наМарсово поле в Париж, превърнала се в един от най-популярните символи на Париж и Франция и една от най-известните конструкции в целия свят. Най-високотосъоръжение в Париж, кулата е и най-посещаваният срещузаплащане паметник в света, изкачвана ежегодно отмилиони посетители. Наречена по името на своя създателГустав Айфел, тя е построена като входна арка наСветовното изложение в Париж от 1889 г.Айфеловата кула е с височина 324 m, приблизително колкото81-етажна сграда. Тя е най-високата конструкция в света отсвоето построяване до 1930 година, когато е изместена оттази позиция от Крайслер Билдинг в Ню Йорк. Ако не сеотчитат поставените върху конструкциите антени,Айфеловата кула и днес е втора по височина във Францияслед завършения през 2004 година Виадукт Мийо.Кулата има три нива, достъпни за посетители. Изкачванетодо първите две нива става по стълбище или с асансьор.Стълбището до първото ниво, както и това от първото довторото ниво, има над 300 стъпала. До най-високото нивоможе да се стигне само с асансьор. На долните две нива саразположени и ресторанти.
  2. 2. Интересни дати: На 4 юли 1902 година в 21:20 ч. мълния удря Айфеловата кула На 12 януари 1908 година от Айфеловата кула е излъчено първото радиосъобщение на голямо разстояние. През 1910 година отец Теодор Улф наблюдава радиацията на върха и в основата на Айфеловата кула. Установявайки по-голямо лъчение на върха, той открива космичните лъчи. През 1925 година мошеникът Виктор Ластиг на два пъти продава Айфеловата кула за скрап. Айфеловата кула загубва прозвището си на „най-висока конструкция на света“ след издигането на Крайслер Билдинг през 1930 година в Ню Йорк. Когато Адолф Хитлер посещава Париж по време на Окупацията през 1940 година, кабелите на асансьора били разсечени от французите, за да бъде принуден Хитлер да се катери по 1792-те стъпала на стълбището до върха, но той така и не го прави. На 3 януари 1956 година пожар опустошава върха на кулата. През 1959 година към върха на кулата е прибавена сегашната радиоантена.
  3. 3. Интересни дати: През осемдесетте години на миналия век стар ресторант и поддържащото го желязно скеле са демонтирани от кулата; след продажбата му той е възстановен в Ню Орлиънс, Луизиана. В началото е наричан Ресторантът на Айфеловата кула, сега е известен като Червената стая. На 31 март 1984 година Робърт Мориарти успява да премине през кулата със самолет. Айфеловата кула е изкачена от 150-милионния си посетител на 30 август 1993 г. През 2000 година по цялата повърхност на кулата е разположен механизъм с лампи, които светят за 10 минути на всеки кръгъл час от 17 до 01 часа през нощта, като от 1 часа през нощта основното осветление на кулата е изключено. Поставена отново на 21 юни 2003 година за период от десет години, системата съдържа 20 000 премигващи лампи. Айфеловата кула посреща своя 200 000 000 посетител на 28 ноември 2002 година. На 22 юли 2003 година, около 19:20 часа се разгаря лек пожар на върха на кулата, но пострадали няма. За една седмица през януари 2004 година Айфеловата кула е накичена в червено по повод празненствата, свързани с годината на Китай и китайската Нова година. За началото на френското председателство на Европейския съюз през 2008 година кулата е украсена с цветовете и звездите на европейското знаме.
  4. 4. Айфеловата кула в строеж; юли 1888
  5. 5. Мълния удря Айфеловата кула Поглед през металната конструкция

×