Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Biography of Vanga

487 views

Published on

  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Biography of Vanga

  1. 1. Ванга Вангелия Пандева Гущерова (известна като Ванга, Петричката врачка, Българска пророчица, Ванга гледачката, Баба Ванга или Леля Ванга) е българска ясновидка, на която приживе е приписвана способността да вижда съдбата на всеки човек, който я посещава. Някои хора вярват, че тя е притежавала дарба да предсказва бъдещето, да посещава духом различни места и да говори с цветя.
  2. 2. Детски годиниРодена е в 1911 година в Струмица в семейството на Пандо Сурчев.Майка ѝ умира докато тя е невръстно дете, а баща ѝ е мобилизиранв българската армия през Първата световна война. През тозипериод живее под надзора на съседите си. В детството си Вангабила обикновено момиче и не проявявала никакви особености.Обичала да си играе на лечение и предписвала на приятелите сиразни „лечебни“ треви. Бащата се жени повторно, а дъщерятапомага в домакинската работа.СлепотаВ 1923 година бащата на Ванга се мести да живее в родното си Новосело. Там на 12-годишна възраст Ванга загубва зрението си вследствие на внезапна буря, при която е грабната от силен вятър ипо-късно, след дълго търсене бива открита затрупана с камъни ипръст в една нива. От 1925 г. живее в дом за слепи, къдетопрекарва три години. След смъртта на втората си майка Ванга сеприбира вкъщи, за да се грижи за по-малките си братя и сестри.
  3. 3. ПророчицаПостепенно започват да ѝ приписват пророчески способности. Твърди се, чепомогнала на баща си да намери овца, открадната от стадото, което тойпасял, като точно описва двора, в който била скрита. Ванга казала, чевидяла всичко насън. Става известна през годините на Втората световнавойна. Отчаяни хора, загубили връзка с близките си, отивали при Ванга снадеждата да ги успокои или да им каже къде се намират лобните им места.Приписваните ѝ необичайни способности Ванга обяснява с присъствиетооколо нея на особени невидими същества, чийто произход не може даобясни. Споделя и за съществуването на извънземни раси, които билинаселявали и Земята.През последните години от живота си тя инвестира построяването напараклиса „Св. Петка Българска“ в местността Рупите, Петричко.Конкретният проект и изографисването (недовършено) са дело на СветлинРусев. Поради неканоничност параклисът не е осветен от БПЦ, затова занего се говори просто като за „храм“, без да се уточнява на коя религия. Ванга умира на 11 август 1996 г.
  4. 4. Музейна експозиция "Ванга"На 5 май 2008 година в град Петрич тържествено е открит запосетители домът-музей на Ванга. Така се изпълнява нейната воля,отразена в завещание от 1984 година, открито след кончината ѝпрез 1996 година. Около 3000 са запазените лични вещи наясновидката. Сред тях са снимки, дрехи, подаръци от хора, на коитое помагала, документи, предмети, служили ѝ приживе.На откриването на музея са сепротивопоставяли недоволнироднини на Гущерова, неуспешнооспорили нейното завещание, вкоето тя е оставила имота си надържавата. Ръководителят на музеяуверява, че всички приходи щеотидат в държавната хазна.Адрес на музея: ул. "Ванга" № 10,гр. Петрич Къщата на Ванга в Петрич
  5. 5. Храм „Св. Петка Българска“, издигнат със средства на Ванга край нейния дом в РупитеГробът на Ванга
  6. 6. РезюмеБългарската пророчица Ванга е станала по-известна и хората вярват в предсказанията й повече, отколкотона Нострадамус, става ясно от написаното в повечето водещи вестници в Русия по повод рождения й ден на31 януари. Тогава Ванга щеше да навърши 95 години.Повече от десет години след смъртта й обаче анализатори и изследователи на феноменалните й способностисъбират и проверяват как се сбъдват нейните облечени в символи предсказания.Ванга стана пророчица номер 1 в Русия с предсказанието си за потъването на "Курск". 20 години преди дасе случи трагедията с подводницата, българката предупредила, че в края на века, през август 1999 -а или2000-та година година Курск ще потъне и целият свят ще го оплаква. Видението й обаче било забравено,защото всички помислили, че се отнася за крада Курск.Баба Ванга предупреди и за терористичната атака на кулите близнаци в Ню Йорк. "Страх, страх! Братяамериканци ще гинат, покосени от железни птици. Вълци ще завият и ще се лее невинна кръв", казалаВанга още през 1989 година, наричайки кулите близнаци братя.През септември 2001-а, когато нея вече я нямаше, светът се убеди във верността на феноменалните йпрозрения.Последното доказателство за истинността на нейните видения се появило съвсем наскоро. Информацията,че към 2018-а година се проектира добив на енергия гелий - 3 в Космоса, е още топла новина в наши дни,отбелязват анализаторите. Която обаче била известна на Ванга още през 1960-а година. " През 2018 годинавлаковете ще полетят, задвижвани от слънцето. Добивът на нефт ще се прекрати и Земята ще почива",заявила тя преди 46 години. А 10 години по-късно обещала човечеството да намери своите братя по разум вКосмоса и да научи истината за това как се е появил животът на Земята. Само че това ще се случи след още2 века.

×