Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Angkor wat, Cambodia

966 views

Published on

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Angkor wat, Cambodia

 1. 1. Ангкор Ват, Камбоджа Има два големи антични, храмови комплекса в Югоизточна Азия -един в Баган в Бирма и другият вАнгкор в Камбоджа. Храмовете в Ангкор, построени отцивилизацията на кхмерите , се нареждат сред едни от най-удивителните световни архитектурни шедьоври. От Ангкор кхмерските крале някога управлявалиобширни земи, простиращи се от Виетнам до Китай идо Бенгалския залив. Това, което е останало от Ангкор днес -над 100 каменни храма- са руините от огроменрелигиозен, социален и административен метрополис, чиито останали сгради като дворци, публични постройки и къщи са били направени от дърво и отдавна са се разпаднали.
 2. 2. Ангкор Ват, Камбоджа
 3. 3. Ангкор Ват, Камбоджа Според много от теориите, земите на Ангкор сабили избрани заради стратегическото им от военна гледна точка местоположение и заради плодородието им. По-нетрадиционните научни хипотези изтъкват, че този избор е направен възоснова на картата на небесните тела. С помощта на симулации, направени на компютър се вижда, че конфигурацията на храмовете в Ангкор еогледален образ на съзвездието Дракон по времето на пролетното равноденствие 10 500 г. преди Хр.
 4. 4. Ангкор Ват, Камбоджа
 5. 5. Ангкор Ват, Камбоджа Докато датата на звездната конфигурация е доста по-ранна от възрастта, на която и да е постройка в Ангкор,някои смятат, че целта на кхмерите била архитектурата на храмовия комплекс да бъде огледало на небесната подредба на звездите, така че да подпомогне хармонизацията на земята и небесния свят. Разположението на храмовете и иконографския характер на повечето от скулпторите, особено асурас (демоните) и девас (божествата) съвместно подсилватусещането за преход от една астрологическа епоха към друга.
 6. 6. Ангкор Ват, Камбоджа
 7. 7. Ангкор Ват, Камбоджа
 8. 8. Ангкор Ват, Камбоджа
 9. 9. Ангкор Ват, Камбоджа
 10. 10. Ангкор Ват, КамбоджаВ храма на Пним Бакхенг има 108 кули. Числото108 се смята за свещено както в будизма, така и виндуизма, тъй като то е сумата от 72 и 36(от своя страна 36 е ½ от 72). 72 е и първото число в поредицата от числа, свързани с движението на земната ос, което е причината за измененията вразположението на съзвездията за период от 25, 920 г или с един градус всеки 72 години.
 11. 11. Ангкор Ват, Камбоджа
 12. 12. Ангкор Ват, Камбоджа Друг мистериозен факт около храмовете на Ангкор е разположението му на 72 градуса географска ширина от пирамидите в Гиза. Храмовете Баконг, Прах Ко и Прей Монли в Ролуос, южно от храмовете в Ангкор са разположени в конфигурация, която отразява разположението на звездите в Корона Бореалис, такова каквото е то при пролетното равноденствие от 10, 500 пр. Хр. Интересно е да се спомене, четова съзвездие не е можело да се види от тези храмове през 10 и 11 век, когато те са били построени. Ангкор Ват е построен през първите години на 12 век от Суряварман II в чест на бог Вишну ие символична репрезентация на индуистката космология. Състои се от огромен храм, който изобразява митичния връх Меру. Стените му, които очертават петгнезден правоъгълник, заедно срововете към тях изобразяват планинската верига и космическия океан.
 13. 13. Ангкор Ват, Камбоджа
 14. 14. Ангкор Ват, КамбоджаПо време на половин хилядолетие на кхмерско владение, Ангкор става важно място за поклонение в югоизточна Азия. Разграбен от тайландците през 1431 г. и изоставен през 1432 г. Ангкор Ват е бил забравен за няколко века. Скитащи из джунглата будистки монаси откриват ненадейно величествените руини. Осъзнавайки светостта на гледката, която се разкрива пред очите им, те по- късно разпространяват схващането за мистичното светилище, издигнато в древността от самите богове, а не от хората.Вековете минавали, тези разкази се превърнали в легенди и поклоннициот всички краища на Азия се отправяли на път към свещения град на боговете. Няколко европейски пътешественици също били чували за мистериозния град, изгубен в джунглата. Повечето отхората обаче смятали тези истории за митове, докато през 1860 г. френският изследовател Анри Муо не повдига завесата на джунглата, за да покаже на целия свят едно от най-величавите творение на човечеството.
 15. 15. Ангкор Ват, Камбоджа
 16. 16. Ангкор Ват,КамбоджаФранцузите биватнаистина очаровани отантичния град иорганизират множествопроекти пореконструкцията напостройките.Ортодоксалнитеархеолози смятат, чеАнгкор е бил замисленкато грандиознагробница от кралемегаломани, макар чеповечето отпроучванията данавеждат на мисълта,че храмовият комплексе бил издигнат въввъзхвала на боговетеили по-точно с идеятаза разгръщането набожественото в човека.
 17. 17. cybalkan © 2012CYBALKAN.BLOGSPOT.COM

×