Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

10 любопитни факта за Световното първенство по футбол в Бразилия' 2014

281 views

Published on

Published in: Sports
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

10 любопитни факта за Световното първенство по футбол в Бразилия' 2014

  1. 1. 1 Ето и 10 любопитни факта за Световното първенство по футбол в Бразилия 2014 г. 1. Goal-Line технологията на Световното Технологията за проследяване на движението на топката около гол-линиите на вратите (goal-line technology - GLT), която ФИФА одобри преди време, ще бъде използва за първи на световно първенство. Доставчик на тази системата за Мондиал 2014 е германската компания ''GoalControl''. По време на първенството в Бразилия, на всеки стадион домакин на шампионата, 14 камери, разпределение по седем на врата, ще следят движението на топката около головата линия. По време на мача, рефера носи часовник, който му осигурява постоянна връзка със системата ''GoalControl'' и ако топката премине отвъд гол линията, той усеща вибрация и получава оптичен сигнал от китката си, за да потвърди гола. 2. Мондиалът в Бразилия 2014 - най-скъпото Световно първенство по футбол долара. Това се дължи на инвестицията на бразилското правителство в инфраструктура и мерки за намаляване на престъпността. Парите покриват и реновиране и строеж на нови стадиони, осигуряване на транспорт и добра сигурност на Мондиала. През 2013 г. в страната бяха организирани множество протести срещу големите разходи, които бяха направени от Бразилия. Мондиалът в Бразилия 2014 е най-скъпото Световно първенство по футбол провеждано някога. Организацията му струва около 14-16 милиарда долара. За сравнение последните три първенства с стрували доста по-малко: в Япония Южна Корея 2002 г. - 5 милиарда долара, в Германия 2006 г. - 6 милиарда долара и в Южна Африка през 2010 г. - 4 милиарда
  2. 2. 2 3. Бразилия за 20-ти път на световно Бразилският национален тим е единственият национален отбор, който е участвал на всичките 19 проведени досега световни първенства. От тях 5 са спечелени от настоящия домакин на мондиала. 4. Испанският национален отбор най-скъп Бразилският икономически вестник ''Валор'' с помощта на спортната аналитична компания ''Плури Консултория'' класира отборите участници на Световното по футбол 2014, според тяхната стойност в евро. Най-скъпите национални отбори на първенството принадлежат на Испания (486,9 млн. евро), Аржентина (474,1 млн. евро) и Бразилия (470,2 млн. евро).
  3. 3. 3 5. 35 милиона долара за Купата 6. Босна и Херцеговина на Световно Националният отбор на Босна и Херцеговина ще участват за първи път на Световно първенство по футбол като самостоятелна държава. Те са и единственият отбор на първенството в това му издание, който се класира за първи път. Това се случи след като те успяха да оглавят квалификационната си група. 7. Германия с мач №100 Победителят на световните финали по футбол ще взе сумата от 35 милиона американски долара. Другият отбор финалист пък ще се сдобие със 25 милиона долара. Третите в стълбицата ще приберат 22 милиона, а четвъртите 20 милиона долара. Германският национален отбор ще изиграе своя мач номер 100 на световни първенства този юни в Бразилия. Това ще се случи още с първата им поява на зеления терен на мондиала. В първата си среща в групата те срещат отбора на Португалия.
  4. 4. 4 8. Бразилия е домакин на световните финали за втори път След 64 годишна пауза световните футболни финали се завръщат в Бразилия. Страната е била домакин на 4-тите световни футболни финали през 1950 г., а стадион ''Маракана'' в Рио де Жанейро е специално построен за първенството. Той е обновен и ще бъде използван и за настоящите финали, като на него ще бъде изигран финалният за турнира двубой на 13 юли 2014 г. 9. Талисманът на Мондиала Всяка година първенствата имат свой талисман. Този път това броненосецът (Фулеко) Fuleco. В ролята си на талисман животното носи цветовете на бразилското знаме и фланелка с надпис "Бразилия 2014". Талисманите на предишните две световни първенства също бяха животни - леопардът Закуми в Южна Африка и лъвът Голео в Германия.
  5. 5. 5 10.Топката на Мондиала Официалната футболна топка на Световните футболни финали 2014 аdidas brazuca бе представена през декември миналата година, а от adidas предостави топки от модела на отборите на всички страни, които ще участват в турнира в Бразилия за да имат достатъчно време да ги тестват. Наскоро от спортният гигант представиха и официалната топка за финала на първенството на 13 юли - brazuca Final Rio. Дизайнът на топката е вдъхновен от зелено-златните цветове на трофея на първенството и е разновидност на adidas brazuca. Уебсайт: 10te.bg

×