Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Reportazh gazetaresk-shkencor për
parkuna kombëtar të Qafë Shtamës
Parku Kombëtar i Qafë-Shtamës, ndodhet rreth 25
km në veri-lindje të Krujës. Kjo zonë është e
njohur në vendin tonë për bu...
Territori është formuar në një zonë të shkatërrimit
tektonik. Shkëmbinjtë magmatikë të zonës
mirëdita dhe ato flishorë e t...
 Kjo hapësirë gjeografike nuk mund të
nënkuptohet pa bimësinë e saj natyrore, e cila
përfaqësohet nga pyje shumë të mëdha...
Ahishtet është kati i bimësisë i cili dominon pjesët e
poshme të këtij parku. Drurët që gjenden në këtë pjesë
janë ahu, de...
Një problem madhor që e shqëron këtë park është
mungesa e informacionit. Ky informacion
mungon jo vetëm në lobimin që duhe...
Reportazh per parkun kombetar te Qafe Shtamaes
Reportazh per parkun kombetar te Qafe Shtamaes
Reportazh per parkun kombetar te Qafe Shtamaes
Reportazh per parkun kombetar te Qafe Shtamaes
Reportazh per parkun kombetar te Qafe Shtamaes
Reportazh per parkun kombetar te Qafe Shtamaes
Reportazh per parkun kombetar te Qafe Shtamaes
Reportazh per parkun kombetar te Qafe Shtamaes
Reportazh per parkun kombetar te Qafe Shtamaes
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Reportazh per parkun kombetar te Qafe Shtamaes

249 views

Published on

Reportazh gazetaresk-shkencor për parkuna kombëtar të Qafë Shtamës

Published in: Education
  • Be the first to comment

Reportazh per parkun kombetar te Qafe Shtamaes

  1. 1. Reportazh gazetaresk-shkencor për parkuna kombëtar të Qafë Shtamës
  2. 2. Parku Kombëtar i Qafë-Shtamës, ndodhet rreth 25 km në veri-lindje të Krujës. Kjo zonë është e njohur në vendin tonë për burimet e ujit, ajrin e pastër dhe pishat e saj qindravjeçare. Vendndodhja e këtij parku pranë kryeqytetit, ka bërë që kjo zonë të ketë të gjithë potencialin e mundshëm për t’u shfrytëzuar për turizëm.
  3. 3. Territori është formuar në një zonë të shkatërrimit tektonik. Shkëmbinjtë magmatikë të zonës mirëdita dhe ato flishorë e terrigjenë të krasta- cukalit e kanë zhvilluar erozionin selektiv, e cila ka ndikuar edhe në pamjen që ka vetë qafa.
  4. 4.  Kjo hapësirë gjeografike nuk mund të nënkuptohet pa bimësinë e saj natyrore, e cila përfaqësohet nga pyje shumë të mëdha. Bimësia që dominon në këtë park janë halorët, si pisha e zezë dhe bredhi.
  5. 5. Ahishtet është kati i bimësisë i cili dominon pjesët e poshme të këtij parku. Drurët që gjenden në këtë pjesë janë ahu, dellenja, frashëri, dhe një bimë endemike që nga banorët e kësaj zone njihet si bima e “bushit”. Livadhet e cila përfaqësohen nga një bimësi e pasur barishtore shtrihen në lartësitë maksimale te parkut.
  6. 6. Një problem madhor që e shqëron këtë park është mungesa e informacionit. Ky informacion mungon jo vetëm në lobimin që duhet ti bëhët kësaj zone por edhe në vetë parkun. Në park mungojnë tabelat orientuese, ku e vetmja tabelë është kjo që shihet në foto, ku dallohet qartë vjetërsia e saj.

×