Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
UNIVERSITETI I TIRANES
FAKULTETI I HISTORISE-FILOLOGJISE
DEGA: GJEOGRAFI
DETYRE KURSI
TEMA:Hapsira gjeografike e bashkise ...
-Klima ………………………………………………………………………………………..faqe
-Hidrografia…………………………………………………………………………………..faqe
KAPITULLI I DYTË: Zhvilli...
aktivitetet ekonomike dhe buqesore sesa ne pjesen tjeter te rrethit te Pogradecit, mundesite qe oftohen
per kultivimin e k...
Pogradecit dhe bukurive te tije. Atraksioni kryesor eshte plazhi i Pogradecit qe ndodhet brenda në qytet
përgjatë shetitor...
Historiku I Popullsise.
Enkelejtë kanë qenë fis që kanë jetuar brenda mureve të kalasë së ndërtuar në majë të kodrës pranë...
meshkuj
50%
Femra
50%
POPULLSIA
meshkuj Femra
Ne bashkine pogradec ka 2900 ndertesa dhe 9 096 banesa. Njesi Ekonomike fami...
Struktura Moshore
Bashkia Pogradec
Popullsia sipas Gjendjes civile
Page 7 of 11
Popullsia e qytetit ne vitin 2001 ka qene 23762. Ne vitin 2011 popullsia ka qene 20848 Ndryshimi I
popullsise 2001-2011 -1...
Dinamika e Popullsis sipas Gjinise
Viet re nje ulie e popullsise per shkak te emigrimit pas renies se regjimit Komunist te...
Pasojat migratore
Positive
 Rritet nevoja per mbledhje te dhenash, kerkime dhe analiza
 Rendesi Sociale: adresohen nevoj...
Perfundimet
Ne bashkin pogradec pas viteve 90 ka pasur nje renie te numrit te popullsise per shkak te emigrimit
jashte ven...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Projekti i regjonales

1,150 views

Published on

nje studim i shkurter per pogradecin. nga Fatjon Cane Hyrja
Zgjedhe te studioj ne detyren time dinamiken e popullsise se Qarkut Pogradec. Per faktin se eshte dhe vendilindja ime dhe per disa karakteristika te vecanta qe paraqet kjo zone. Ne kete detyre synojme te kuptojme sa me mire si kane ndikuar kushtet natyrore klimatike ekonomike dhe sociale ne popullsi. Me anen e shifrve dhe grafikeve ne do veme ne dukje evulucioni e popullsise te bashkinse Pogradec.
KAPITULLI I PARË : Vecorite Fiziko Gjeografike
-Relievi
-Klima
-Hidrografia
KAPITULLI I DYTË: Zhvillimet sociale dhe Denografike
-Historiku I Popullsise
-Intepretimi I Faktorve ndikues
KAPITULI I TRETW: Sektori I sherbimeve,
-Zhvillimi Ekonomik
-Deget kryesore ekonomike
-Problemet Mjedisore
KAPITULLI I PESTW
-Perfundimetfaqe
-Rekomandimet
-Literatura
-Relievi dhe ndikimi I tij.
Pozita gjeografike Pogradeci gjendet në zonën lindore të vendit dhe në pjesën jugperëndimore të Liqenit të Ohrit. Ai shtrihet në 20 38’48” gjatësi gjeografike lindore, 40 54’05” gjerësi gjeografike veriore dhe në kuotën 696 m mbi nivelin e detit. Kufizohet në veri dhe verilindje me Liqenin e Ohrit, në jug dhe perëndim e rrethojnë, si kurorë, kodra dhe male të lartë, mbuluar me gështenja, ahe dhe dushk, që janë vazhdim i maleve të Mokrës. Në lindje, 5 km larg ndodhet Driloni. Në juglindje kufizohet nga komuna e Buçimasit dhe në veriperëndim nga komuna e Hudënishtit.

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Projekti i regjonales

 1. 1. UNIVERSITETI I TIRANES FAKULTETI I HISTORISE-FILOLOGJISE DEGA: GJEOGRAFI DETYRE KURSI TEMA:Hapsira gjeografike e bashkise Pogradeci Punoj:Fatjon Cane Pranoj:Prof.Dr.ASC. Ana Kosovrasti Hyrja………………………………………………………………………………………………….faqe 2 KAPITULLI I PARË : Vecorite Fiziko Gjeografike ………………………………………...…….faqe 3 -Relievi ………………………………………………………………………………………faqe Page 1 of 11
 2. 2. -Klima ………………………………………………………………………………………..faqe -Hidrografia…………………………………………………………………………………..faqe KAPITULLI I DYTË: Zhvillimet sociale dhe Denografike ………………………………………..faeq -Historiku I Popullsise ………………………………………………………………………..faqe -Intepretimi I Faktorve ndikues ………………………………………………………………faqe KAPITULI I TRETW: Sektori I sherbimeve,……………………………………………………...faqe -Zhvillimi Ekonomik………………………………………………………………………….faqe -Deget kryesore ekonomike…………………………………………………………………...faqe -Problemet Mjedisore…………………………………………………………………………faqe KAPITULLI I PESTW……………………………………………………………………………...faqe -Perfundimet…………………………………………………………………………………..faqe -Rekomandimet……………………………………………………………………………….faqe -Literatura……………………………………………………………………………………..faqe Hyrja Zgjedhe te studioj ne detyren time dinamiken e popullsise se Qarkut Pogradec. Per faktin se eshte dhe vendilindja ime dhe per disa karakteristika te vecanta qe paraqet kjo zone. Ne kete detyre synojme te kuptojme sa me mire si kane ndikuar kushtet natyrore klimatike ekonomike dhe sociale ne popullsi. Me anen e shifrve dhe grafikeve ne do veme ne dukje evulucioni e popullsise te bashkinse Pogradec. -Relievi dhe ndikimi I tij. Pozita gjeografike Pogradeci gjendet në zonën lindore të vendit dhe në pjesën jugperëndimore të Liqenit të Ohrit. Ai shtrihet në 20 38’48” gjatësi gjeografike lindore, 40 54’05” gjerësi gjeografike veriore dhe në kuotën 696 m mbi nivelin e detit. Kufizohet në veri dhe verilindje me Liqenin e Ohrit, në jug dhe perëndim e rrethojnë, si kurorë, kodra dhe male të lartë, mbuluar me gështenja, ahe dhe dushk, që janë vazhdim i maleve të Mokrës. Në lindje, 5 km larg ndodhet Driloni. Në juglindje kufizohet nga komuna e Buçimasit dhe në veriperëndim nga komuna e Hudënishtit. Qyteti, duke përjashtuar zonën ekonomike, ndërtimet e parregullta në fushën e Buçimasit dhe ato të zonës periferike përgjatë rrugës kombëtare Pogradec-Korçë, shtrihet në një sipërfaqe të përgjithshme rreth 233,4 ha. Qyteti I Pogradecit shtrihet ne Fushen me te njejtin emer. Ketu vendbanimet sic e permendem me larte ka nje vazhdueshmeri te popullimit te kesaj zone. Ne kete teritor relieve eshte I favorshem per vendosjen e popullsie. Relieve fushor mundeson perqendrimin e popullsise ne kete zone per shkak te letesise per te ndertuar vendbanime vlera e elementeve klimatik jane te favorshme per shkak te ndikimit zbutes te liqenit dhe te lartesise te ulet te nivelit te detit.Ne kete fushe ka me shume mundesi per te organizuar Page 2 of 11
 3. 3. aktivitetet ekonomike dhe buqesore sesa ne pjesen tjeter te rrethit te Pogradecit, mundesite qe oftohen per kultivimin e kulturave te ndryshme buqesore jane te medha. Per sa I perket karakterit te trasportit te mallrave dhe njerezve deri para disa viteve ka qene disi I veshtire per shkak te relievit te thyer malor qe rrethon fushgropen e Pogradecit, por me ndertimin e rrugve te reja ky problem eshte zgjidhur. Nuk mund te themi qe ka kushte te favorshme pjesa tjeter e rrethit te Pogradecit sepse 80% e siperfaqes se rrethit ndodhet ne lartesite mbi 2000 m mbi nivelin e detit. -Klima dhe ndikimi I saj ne popullsi Kushtet klimaterike Rajoni i Liqenit të Ohrit ka klimë lokale kontinentale. Temperatura mesatare është 11,4 C, me temparatura mujore maksimale mesatare, në korrik-gusht, prej 21,2 - 34,4 C, temperatura minimale mesatare mujore, në janar, 1,5 C. Minimumi absolut ka arritur në –17,2 C. Reshjet mesatare vjetore janë regjistruar 734 mm në Pogradec dhe 759 mm përreth liqenit. Përsa i përket erërave, drejtimi më i shpeshtë i tyre është nga ana e veriut, sidomos gjatë periudhës së vjeshtës dhe dimrit. Në pranverë dhe verë mbizotërojnë erërat e jugut dhe jugperëndimit. Erërat e lindjes dhe të juglindjes janë të papërfillshme (4-5% e shpeshtësisë së përgjithshme të erës). Shpejtësia mesatare e erës, në rajonin e Liqenit të Ohrit, është 3,4 m/sek. Nga pilpamja klimatike rrethi I pogradecit ben pjese ne zonen me klime mesdhetare malore dhe para malore ku dallohen te katra stinet e vitit. Pranvera dhe vjeshta jane te bollshme me reshje shiu, dimri eshte I ftohte me reshie debore dhe ngrica ndersa vera e nxete dhe e thate. Pozita gjeografike dhe klima e rrethit te Pogradecit ka ndikuar ne zhvillimin e turizmit blu (bregliqenor) qe shfrytezon veren e gjate e me shkelqim te madh te diellit. Gjitjasht edhe reshjet e bollshme si te shihut edhe te bores krijojne rezerva te medha, ujore te nevojshme per funizimin e qendrave te banuara me uje, per ujitje, per industry etj. Kjo klime mundeson kushte te mira per jetese eshte nje klime e pershtatshme per shendetin e njeriut dhe per te kultivuar kulturate ndryshme buqesore . -Hidrografia Hidrografia e rrethit te Pogradecit eshte e varfer kryesisht nga perrenj dhe rrjedhia e siperme e lumit Shkumbin. Rolin me te madh ne zhvillimin e popullsise ne kete zone e ka luajtur liqeni I Ohrit I cili eshte nje burim jetese per banoret e kesaj zone. Banoret e perdorin liqeni per plazh per pershkim etj Liqeni ka qene faktori kryesor qe ka beret e mundur vendosjes e popullsise ne kete zone. Ekonomia dhe Popullsia Pogradeci në të kaluarën ka qenë një qendër e rëndësishme industriale në Shqipëri. Për tu përmendur në atë kohë janë industria e kromit, e hekurit, e nikelit, e qymyrit, epeshkimit, e përpunim drurit dhe etj. Gjate komunizmit u bene hapa te medha per zhvillimin e qytetit ekonomikisht u haper ndisa sektor te industris se lete dhe me pas ne Gur Kuq filloj pune nxjerria dhe perpunimi I mineraleve. Kjo beri qe ne kete zone te perqendrohej nje numer me I madh i popullsie per te permbushur nevojat e industries per krahe pune. Pas renies se regjimit komunist qyteti u shkalterrua ekonomikisht ai nuk kishte me ne gjendje pune asnje sektor te industries per vec disa aktiviteteve familiar qe u hapen rishtas. Ne kete periudhe te fillimit te demokracise peshen me te madhe e zuri buqesia, shume qytetare u larguan ne emigracion te perkoshem ose te perhershem drejt Greqise dhe vendeve te tjera te europes. Kjo coji ne ulien e numrit te popullsise por ne shifra te vogla pasi popullsia qelargohej kompesohej me popullsi te re qe vendosej ne kete zone. Keta ishin kryesishte fshatare te zonave malore te cilet vini ne Pogradec per kushte me te mira jetese. Vitet e fundit ka marr nje hov te madh sektori I trete ai I sherbimeve per shkat te potencialeve turistike te Page 3 of 11
 4. 4. Pogradecit dhe bukurive te tije. Atraksioni kryesor eshte plazhi i Pogradecit qe ndodhet brenda në qytet përgjatë shetitores "1 Maji". Është një plazh më rërë, ujë të pastër dhe mundësi për argetim. Në Pogradec ka edhe disa plazhe të tjerë private e publike, me rërë e guralece të vegjël. Jashtë qytetit janë plazhet me ujë të kristaltë të Linit dhe Tushëmishtit. Ekonomia tashme kafilluar tee ci serisht me balance pozitiv cka ka bere qe pogradeci te kete nje popullsi stable e te qendrueshme te ikurit kompesohen me e banore te ardhur. Lindjet, Vdekjet, Shtesa natyrore e popullsis variabli sipas viteve Vitet Lindje Vdekje Shtesa natyrore 1990 82,125 18,193 63,932 1991 77,361 17,743 59,618 1992 75,425 18,026 57,399 1993 67,730 17,920 49,810 1994 72,179 18,342 53,837 1995 72,081 18,060 54,021 1996 68,358 17,600 50,758 1997 61,739 18,237 43,502 1998 60,139 18,250 41,889 1999 57,948 16,720 41,228 2000 51,242 16,421 34,821 2001 53,205 19,013 34,192 2002 42,527 19,187 23,340 2003 45,313 21,294 24,019 2004 40,989 20,269 20,720 2005 38,898 20,430 18,468 2006 35,891 20,852 15,039 2007 34,448 20,886 13,562 2008 33,445 20,749 12,696 2009 34,114 20,428 13,686 2010 34,061 20,107 13,954 2011 34,285 20,012 14,273 2012 35,473 20,870 14,603 2013 35,750 20,442 15,308 2014 35760 20656 15,104 Page 4 of 11
 5. 5. Historiku I Popullsise. Enkelejtë kanë qenë fis që kanë jetuar brenda mureve të kalasë së ndërtuar në majë të kodrës pranë qytetit, në pjesën veri-perëndimore të qytetit. Dikur qyteti kishte dimensionet e kalasë, ku momentalisht gjenden vetëm rrënojat. Me rritjen e popullsisë dhe mbarimit të luftërave lindi nevoja e zgjerimit. Fillimisht rrëzë kodrës e më vonë deri në atë skaj saqë kalaja e vjetër nuk përbënte më qendrën e qytetit. Pogradeci ka një histori të lashtë dhe dokumenta të shumta kulturore, gjeologjike dhe natyrore. Gërmimet arkeologjike në kodrën mbi qytet kanë zbuluar një vendbanim ilir të shekullit V para Krishtit, që i përket fiseve të lashta Desaret dhe mbase Enkelejve. Gjatë shekujve në vazhdim njerëzit e fshatit zbritën poshtë në rrëzë të kodrës dhe krijuan qytetin e Pogradecit, përgjatë bregut të Liqenit të Ohrit. Zbulimet arkeologjike, që konfirmojnë popullimin në këtë rajon, datojnë nga Periudha Neolitike (6000 vjet para Krishtit), me popullsi dhe ndërtime në rritje gjatë periudhave të Bakrit, Broncit dhe Hekurit. 24 monumente natyre dhe 36 monumente të kulturës janë zyrtarisht të dokumentuara. Disa nga monumentet më interesante janë:  Rrënojat e një vendbanimi ilir dhe një kishë Kristiane me mozaikë shumëngjyrësh janë gjetur në fshatin piktoresk të Linit i cili ndodhet në brigjet e Liqenit të Ohrit.  Fshati i Selcës së sipërme i populluar që nga shekulli VI para Krishtit, kërkonte të bashkohej në betejat e Alexandrit të Madh. Pesë varre të lashtë monumentalë me hyrje të gdhendura tregojnë famën e qytetit të fuqishëm antik të Pelionit, ku ka jetuar mbreti ilir, Klit.  Rruga Romake Via Egnatia kalon përmes rajonit, nga Ohri, përgjatë fshatrave të Mokrës dhe mbaron në detin Adriatik në Durrës. Ura e Golikut (shek. XVII) ndërtuar mbi Lumin Shkumbin është gjurmë e kësaj rruge të vjetër romake.  Burime të shumta ujore përfshi Burimet e Drilonit ku uji i pastër dhe i kristaltë rrjedh në Lumin Drilon dhe më pas në liqen.  Shpella të shenjta dhe një kishë ndodhen pranë Qafë-Thanës dhe kufirit me Maqedoninë. Pikturat e bëra nga heremitët në mesjetë mund të shihen në kishë dhe në muret e shpellës. Në gadishullin e Linit mozaikët që datojnë shekullin e VI – VII të magjepsin me bukurinë e tyre, por gojëdhëna për perandorin Justinian të bizantit të shekullit të VI është shumë joshëse. Gojëdhëna thotë: Justiniani, perandori me origjinë ilire, në një moment kritik ka fshehur në brigjet e liqenit të Ohrit në afërsi me gadishullin e Linit një pjesë të rëndësishme të thesarit të perandorisë bizantine. Kjo gojëdhënë ka katërmbëdhjetë shekuj që vjen deri në ditët e sotme. POPULLSIA Pogradeci ka 20 912 banore sipas censusit te 2011 nga ku 10 484 jane Meshkuj ndersa 10 428 Femra Page 5 of 11
 6. 6. meshkuj 50% Femra 50% POPULLSIA meshkuj Femra Ne bashkine pogradec ka 2900 ndertesa dhe 9 096 banesa. Njesi Ekonomike familiar jane 6 098. Numri I Popullsise ndryshon ne sarsi te  Lindeve  Vdekjeve  Emigrimeve  Imigrimeve • Diferenca midis lindjeve dhe vdekjeve shpreh rritjen natyrore. Popullsia ne komunat e rrethit te Pogradecit Page 6 of 11 meshkuj 50% Femra 50% POPULLSIA meshkuj Femra
 7. 7. Struktura Moshore Bashkia Pogradec Popullsia sipas Gjendjes civile Page 7 of 11
 8. 8. Popullsia e qytetit ne vitin 2001 ka qene 23762. Ne vitin 2011 popullsia ka qene 20848 Ndryshimi I popullsise 2001-2011 -1,3 Personat aktive ne industry 737 ne sherbime 3983 kjo tregon qe bashkia Pogradec ka si sector primar sektorin e sherbimeve dhe turizmin. Page 8 of 11
 9. 9. Dinamika e Popullsis sipas Gjinise Viet re nje ulie e popullsise per shkak te emigrimit pas renies se regjimit Komunist te cilet kan emigruar per disa arsyete ndryshme. Me pas pper shkak te zhvillimit te sektorit te turizmit sherbimeve shum familie te larguara jan kethyer serisht. Po pse ka ndodhur kjo? Shkaqet e emigrimit masiv te shqiptareve jashte vendit pas vitit 1990 jane nga me te ndryshmet. I nisur si nje proteste kunder regjmit komunist dhe izolimit total shumevjecar te vendit nga e gjithe bota. Ne thellesi te emigracionit te jashtem te shqiptareve qendrojne aktualisht motivet ekonomike. Por, jo pa rendesi jane edhe ato per arsye arsimimi, jete me e mire, stabilitet politik etj. MOTIVET E EMIGRIMIT Page 9 of 11
 10. 10. Pasojat migratore Positive  Rritet nevoja per mbledhje te dhenash, kerkime dhe analiza  Rendesi Sociale: adresohen nevojat dhe problemet e migranteve, komuniteteve pritese, shoqerive derguese  Studimet mbi migrimn kane rendesi ne politike-berje ne nivel kombetar dhe nderkombetar Negative  Kerkimi shkencor eshte shpesh i ndikuar nga politike-berja  Fokusohet ne nevojat politike afatshkurtra te qeverive apo agjencive nderkombetare.  Financuesit e projekteve vendosin mbi fushat, pyetjet, metodat dhe madje dhe rezultatet e kerkime shkencore Page 10 of 11
 11. 11. Perfundimet Ne bashkin pogradec pas viteve 90 ka pasur nje renie te numrit te popullsise per shkak te emigrimit jashte vendit dhe brenda vendit. Gjinia dominuese jane femrat per shkak se meshkujt emigrojne qe tju sigurojne te ardhura families. Por ne vitet e fundit emgrimi eshte ne shifra minimale. Popullsi po vin ne rritje ne shifra minimale per shkak te kushteve te favorshme dhe zhvillimit turistik qe ka marre pogradeci. Tashme popullsia ne emigrim po kethehet lidhur kjo edhe me krizen ekonomike qe kane pasur vendet ku ata jetonin duke u kthyer ne vendlindje ata kan hapur biznese te reja ne sektorin e sherbimeve. Ne te ardhmen parashikohet qe popullsia do vazhdoj te rritet duke perfshir Brenda vetes te tije disa fshatra te afert me te te cilet jane rriur shum ne numrin e popullsise dhe ne siperfaqe duke I bere si lagje te jashtme te ketij qyteti. Gjith ky shvillim I detikohet pozites te mire qe ka qyteti I Pogradecit. Literature Arben Belbaj “GJEOGRAFIA E SEKTORIT TERCIAR NË RAJONIN E KORÇËS” -ëëë.ëikipedia.com/pogradeci Bashkia Pogradec Instat(Instituti I Statistikave te Shqiperise). Sokol Axhemi (Shkrimi Akademik) Sokol Axhemi (Gjeografia e popullsise dhe vendbanimeve) Page 11 of 11

×