SlideShare a Scribd company logo

Pogradeci : Vlersimi i potencialit turistik

nje studim i shkurter per permbushien e detyrave akademike.

1 of 32
Download to read offline
Pogradeci : Vlersimi i potencialit turistik
Objektivat
Njerria ne pah e faktoreve gjeografike, te cilet
percaktojne qe nje hapsire e caktuar gjeografike
te cilesohet edhe si hapsire turistike.
Percaktimi I raporteve midis faktoreve natyrore
dhe atyre Historik-Kulturore.
Anzliza ne vecanti e faktoreve e faktoreve
gjeografiko- natyrore dhe gjeogragiko-kulturore
qe ndikojne ne zhvillimin turistik te hapsirave
gjeografike.
Një përshkrim i shkurtër
Pogradeci në Shqipëri është një nga vend turistik i shkëlqyer, një qytet
kufitar, një pikë takimi mes Lindjes dhe Perëndimit, i cili ndodhet në
brigjet e liqenit të mrekullueshëm të Ohrit; hotelet e Pogradecit janë në
gjendje të ofrojnë shërbime me standarde ndërkombëtare, aty mund të
gjeni edhe hotele të vogla të administruara nga familje.
Nëse doni t’i shpëtoni vapës që iu zë frymën në qytetet e zhurmëshme,
nëse jeni në kërkim të freskisë dhe të qetësisë, nëse doni të shijoni
freskinë që vjen nga kontinenti, nëse doni të jetoni në një atmosferë
liqenore pranë mërmëritjes së butë të dallgëve të liqenit më të thellë në
Ballkan dhe nëse doni të ushqeheni me produkte që kanë mbetur ende
krejt natyrale, atëherë zgjidhja ka vetëm një emër: Pogradeci dhe liqeni i
tij.
Pozita Gjeografike
Rrethi i Pogradecit shtrihet në juglindje të Shqipërisë, në anë të bregut
jugperëndimor të liqenit të Ohrit apo të Pogradecit (695 metra mbi nivelin
e detit), që është jo vetëm më i thelli, por edhe nga më të frekuentuarit në
gjithe Ballkanin. Ai kufizohet në veri me rrethin e Librazhdit (60.8 km), në
lindje me FYROM (Maqedoninë), në jug me rrethin e Korçës (50.7 km), dhe
në perëndim me rrethin e Gramshit (98.5 km).
Relievi
• Qyteti I Pogradecit shtrihet ne gropen me te njejtin
emer. Relievi I Saj dallohet per larmine morfologjike e
morfogjenetike: tipi I relievit strukturor, liqenor, lumor,
erozivo-denudues etj. Relievi Liqenor lidhet me
veprimtarine e liqenit te Ohrit pasi siperfaqia e tij ka
qene disa here me e madhe se sot duke krijuar fusha
ne forme tarracash ne kohet e qetesise si fusha e
Bucimasit, fusha e Linit, fusha e Struges. Pogradeci ne
lartesine qe ka afersisht 700 m mbi nivelin e detit dhe
me kodrat qe e rrethojne me lartesi 1000 m. Pogradeci
me relievin e tij eshte I vetmi qytet ne shqiperi qe
mund te behet turizem per sporte dimerore ne Malin e
Thate, ka relievin kodrinor I cili mundeson turizmin per
qellime klimaterike dhe kuronjese, Ndersa ne pjesen
fushore ushtrohet turizmi balnear etj.
Klima

Recommended

Historia e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikesHistoria e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikesXhuliana Haxhiu
 
Huazimet ne gjuhen shqipe
Huazimet ne gjuhen shqipeHuazimet ne gjuhen shqipe
Huazimet ne gjuhen shqipebusinessforlife
 
Komunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne ShqiperiKomunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne ShqiperiDenis Lezo
 
Pasurite natyrore te trevave shqiptare
Pasurite natyrore te trevave shqiptarePasurite natyrore te trevave shqiptare
Pasurite natyrore te trevave shqiptareDarla Evangjeli
 
Trashegimia natyrore e shqiperise
Trashegimia natyrore e shqiperiseTrashegimia natyrore e shqiperise
Trashegimia natyrore e shqiperisemelissa cani
 
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareTrashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareKe Keiss
 

More Related Content

What's hot

Duhani,Droga,Alkoli
Duhani,Droga,AlkoliDuhani,Droga,Alkoli
Duhani,Droga,AlkoliAba Abush
 
Projekt ne guide turistike
Projekt ne guide turistikeProjekt ne guide turistike
Projekt ne guide turistikeAnisa 19
 
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyreHumanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyreExhitah Vasija
 
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutmikaela basha
 
Tregu i punes ne Shqiperi
Tregu i punes ne Shqiperi Tregu i punes ne Shqiperi
Tregu i punes ne Shqiperi Darla Evangjeli
 
Gazeta e shkolles A.Z.CAJUPI
Gazeta e shkolles A.Z.CAJUPIGazeta e shkolles A.Z.CAJUPI
Gazeta e shkolles A.Z.CAJUPIMirsad
 
Guida turistike e vlores letersi
Guida turistike e vlores letersiGuida turistike e vlores letersi
Guida turistike e vlores letersiXhesika Merko
 
Pasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperiPasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperiMerkur Sinani
 
Shnderrimet Gjeometrike
Shnderrimet GjeometrikeShnderrimet Gjeometrike
Shnderrimet GjeometrikeErgi Nushi
 
Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...
Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...
Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...Liil Otr
 
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiFacebook
 
Rajonet e Europes
Rajonet e EuropesRajonet e Europes
Rajonet e EuropesKejti Cela
 
turizmi ne shqiperi
 turizmi ne shqiperi turizmi ne shqiperi
turizmi ne shqiperi manomano46
 
Figurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtareFigurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtareolinuhi
 
Filozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVIIFilozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVIIDenisa Caushi
 
DESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNIST
DESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNISTDESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNIST
DESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNISTelvakastrati
 
traditat dhe zakonet shkodrane
traditat dhe zakonet shkodranetraditat dhe zakonet shkodrane
traditat dhe zakonet shkodraneEva Kajushi
 

What's hot (20)

Duhani,Droga,Alkoli
Duhani,Droga,AlkoliDuhani,Droga,Alkoli
Duhani,Droga,Alkoli
 
Projekt ne guide turistike
Projekt ne guide turistikeProjekt ne guide turistike
Projekt ne guide turistike
 
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyreHumanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
 
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
 
Ndotja e ujit
Ndotja e ujitNdotja e ujit
Ndotja e ujit
 
Tregu i punes ne Shqiperi
Tregu i punes ne Shqiperi Tregu i punes ne Shqiperi
Tregu i punes ne Shqiperi
 
Gazeta e shkolles A.Z.CAJUPI
Gazeta e shkolles A.Z.CAJUPIGazeta e shkolles A.Z.CAJUPI
Gazeta e shkolles A.Z.CAJUPI
 
Guida turistike e vlores letersi
Guida turistike e vlores letersiGuida turistike e vlores letersi
Guida turistike e vlores letersi
 
Pasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperiPasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperi
 
Shnderrimet Gjeometrike
Shnderrimet GjeometrikeShnderrimet Gjeometrike
Shnderrimet Gjeometrike
 
Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...
Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...
Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...
 
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
 
ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "
ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "
ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "
 
Rajonet e Europes
Rajonet e EuropesRajonet e Europes
Rajonet e Europes
 
turizmi ne shqiperi
 turizmi ne shqiperi turizmi ne shqiperi
turizmi ne shqiperi
 
Figurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtareFigurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtare
 
Filozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVIIFilozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVII
 
DESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNIST
DESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNISTDESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNIST
DESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNIST
 
Rrethi i korçës
Rrethi i korçësRrethi i korçës
Rrethi i korçës
 
traditat dhe zakonet shkodrane
traditat dhe zakonet shkodranetraditat dhe zakonet shkodrane
traditat dhe zakonet shkodrane
 

Viewers also liked

PROJEKT ...Pogradeci, vendlindja ime
PROJEKT ...Pogradeci, vendlindja imePROJEKT ...Pogradeci, vendlindja ime
PROJEKT ...Pogradeci, vendlindja ime#MesueseAurela Elezaj
 
Pogradeci
Pogradeci Pogradeci
Pogradeci Ke Keiss
 
Guide turistike
Guide turistikeGuide turistike
Guide turistikesara7991
 
Itinerar turistik
Itinerar turistik Itinerar turistik
Itinerar turistik sara7991
 
Guide Turistike TROPOJA
Guide Turistike TROPOJAGuide Turistike TROPOJA
Guide Turistike TROPOJAJurgen Baçi
 
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te ShqiperisProjekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te ShqiperisMarinela Abedini
 
Shqiperia -slide
Shqiperia -slideShqiperia -slide
Shqiperia -slideFre Nkly
 
Projekt 011
Projekt 011Projekt 011
Projekt 011aabbiiaa
 
Projekti i regjonales
Projekti i regjonalesProjekti i regjonales
Projekti i regjonalesFatjon Cane
 
Projekt Elbasani
Projekt ElbasaniProjekt Elbasani
Projekt ElbasaniAnisa Kreka
 
pershkrimi i vendit te origjines (elbasani)
pershkrimi i vendit te origjines (elbasani)pershkrimi i vendit te origjines (elbasani)
pershkrimi i vendit te origjines (elbasani)Dajana Gjini
 
Guide turistike kukes
Guide turistike kukesGuide turistike kukes
Guide turistike kukesGenti Germizi
 
DISA PREJ VENDEVE QE JA VLENË TË VIZITOHËN NË SHQIPËRI
DISA PREJ VENDEVE QE JA VLENË TË VIZITOHËN NË SHQIPËRIDISA PREJ VENDEVE QE JA VLENË TË VIZITOHËN NË SHQIPËRI
DISA PREJ VENDEVE QE JA VLENË TË VIZITOHËN NË SHQIPËRIMarjan DODAJ
 

Viewers also liked (18)

Pogradeci
PogradeciPogradeci
Pogradeci
 
Tourism in Albanian
Tourism in AlbanianTourism in Albanian
Tourism in Albanian
 
PROJEKT ...Pogradeci, vendlindja ime
PROJEKT ...Pogradeci, vendlindja imePROJEKT ...Pogradeci, vendlindja ime
PROJEKT ...Pogradeci, vendlindja ime
 
Riviera Shqiptare
Riviera ShqiptareRiviera Shqiptare
Riviera Shqiptare
 
Pogradeci
Pogradeci Pogradeci
Pogradeci
 
Guide turistike
Guide turistikeGuide turistike
Guide turistike
 
Itinerar turistik
Itinerar turistik Itinerar turistik
Itinerar turistik
 
Guide Turistike TROPOJA
Guide Turistike TROPOJAGuide Turistike TROPOJA
Guide Turistike TROPOJA
 
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te ShqiperisProjekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
 
Shqiperia -slide
Shqiperia -slideShqiperia -slide
Shqiperia -slide
 
Projekt gjeografie
Projekt gjeografieProjekt gjeografie
Projekt gjeografie
 
Projekt 011
Projekt 011Projekt 011
Projekt 011
 
Projekti i regjonales
Projekti i regjonalesProjekti i regjonales
Projekti i regjonales
 
Projekt Elbasani
Projekt ElbasaniProjekt Elbasani
Projekt Elbasani
 
pershkrimi i vendit te origjines (elbasani)
pershkrimi i vendit te origjines (elbasani)pershkrimi i vendit te origjines (elbasani)
pershkrimi i vendit te origjines (elbasani)
 
Berati, Albania
Berati, AlbaniaBerati, Albania
Berati, Albania
 
Guide turistike kukes
Guide turistike kukesGuide turistike kukes
Guide turistike kukes
 
DISA PREJ VENDEVE QE JA VLENË TË VIZITOHËN NË SHQIPËRI
DISA PREJ VENDEVE QE JA VLENË TË VIZITOHËN NË SHQIPËRIDISA PREJ VENDEVE QE JA VLENË TË VIZITOHËN NË SHQIPËRI
DISA PREJ VENDEVE QE JA VLENË TË VIZITOHËN NË SHQIPËRI
 

Similar to Pogradeci : Vlersimi i potencialit turistik

Projekt ne informatik regis a" power point"
Projekt ne informatik regis a" power point"Projekt ne informatik regis a" power point"
Projekt ne informatik regis a" power point"NA XXXXXXXXXXXXX
 
Bukurite e natyres shqiptare
Bukurite e natyres shqiptareBukurite e natyres shqiptare
Bukurite e natyres shqiptareMegi Braka
 
Ujerat e kripera dhe te embla
Ujerat e kripera dhe te emblaUjerat e kripera dhe te embla
Ujerat e kripera dhe te emblaSaimir Dine
 
Pasuritë natyrore të trevave shqiptare-Projekt në Gjeografi.pptx
Pasuritë natyrore të trevave shqiptare-Projekt në Gjeografi.pptxPasuritë natyrore të trevave shqiptare-Projekt në Gjeografi.pptx
Pasuritë natyrore të trevave shqiptare-Projekt në Gjeografi.pptxfixbios2016
 
Pasuritë natyrore të trevave Shqiptare
Pasuritë natyrore të trevave ShqiptarePasuritë natyrore të trevave Shqiptare
Pasuritë natyrore të trevave ShqiptareArdit Nexhipi
 
40 HANET E SHQIPERISE
40 HANET E SHQIPERISE40 HANET E SHQIPERISE
40 HANET E SHQIPERISEMarjan DODAJ
 
Guide turistike
Guide turistikeGuide turistike
Guide turistikesara7991
 
Shqiperia Turistike
Shqiperia TuristikeShqiperia Turistike
Shqiperia Turistikeolinuhi
 
Projekt gjeografie klasa 9
Projekt gjeografie klasa 9Projekt gjeografie klasa 9
Projekt gjeografie klasa 9S Gashi
 
Natyra shqiptare
Natyra shqiptareNatyra shqiptare
Natyra shqiptareMegi Braka
 
Kulturat ne shqiperi, prepared by ornela spiropali, xhuia limani, kejsi ruci
Kulturat ne shqiperi, prepared by ornela spiropali, xhuia limani, kejsi ruci Kulturat ne shqiperi, prepared by ornela spiropali, xhuia limani, kejsi ruci
Kulturat ne shqiperi, prepared by ornela spiropali, xhuia limani, kejsi ruci Georgina Dimova
 
Projekt shqiperipart1
Projekt shqiperipart1Projekt shqiperipart1
Projekt shqiperipart1res1ck
 
Studim I gjendjes te ujerave te rrethit te Korces
Studim I gjendjes te ujerave te rrethit te KorcesStudim I gjendjes te ujerave te rrethit te Korces
Studim I gjendjes te ujerave te rrethit te KorcesChriss Kocibelli
 
Albanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJ
Albanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJAlbanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJ
Albanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJSadiona Abazaj
 

Similar to Pogradeci : Vlersimi i potencialit turistik (20)

Projekt ne informatik regis a" power point"
Projekt ne informatik regis a" power point"Projekt ne informatik regis a" power point"
Projekt ne informatik regis a" power point"
 
Ingridi
IngridiIngridi
Ingridi
 
Bukurite e natyres shqiptare
Bukurite e natyres shqiptareBukurite e natyres shqiptare
Bukurite e natyres shqiptare
 
Shkodra
ShkodraShkodra
Shkodra
 
Saranda
Saranda Saranda
Saranda
 
Ujerat e kripera dhe te embla
Ujerat e kripera dhe te emblaUjerat e kripera dhe te embla
Ujerat e kripera dhe te embla
 
Rezi
ReziRezi
Rezi
 
Pasuritë natyrore të trevave shqiptare-Projekt në Gjeografi.pptx
Pasuritë natyrore të trevave shqiptare-Projekt në Gjeografi.pptxPasuritë natyrore të trevave shqiptare-Projekt në Gjeografi.pptx
Pasuritë natyrore të trevave shqiptare-Projekt në Gjeografi.pptx
 
Pasuritë natyrore të trevave Shqiptare
Pasuritë natyrore të trevave ShqiptarePasuritë natyrore të trevave Shqiptare
Pasuritë natyrore të trevave Shqiptare
 
40 HANET E SHQIPERISE
40 HANET E SHQIPERISE40 HANET E SHQIPERISE
40 HANET E SHQIPERISE
 
Guide turistike
Guide turistikeGuide turistike
Guide turistike
 
Shqiperia Turistike
Shqiperia TuristikeShqiperia Turistike
Shqiperia Turistike
 
Saranda
SarandaSaranda
Saranda
 
Projekt gjeografie klasa 9
Projekt gjeografie klasa 9Projekt gjeografie klasa 9
Projekt gjeografie klasa 9
 
Natyra shqiptare
Natyra shqiptareNatyra shqiptare
Natyra shqiptare
 
Kulturat ne shqiperi, prepared by ornela spiropali, xhuia limani, kejsi ruci
Kulturat ne shqiperi, prepared by ornela spiropali, xhuia limani, kejsi ruci Kulturat ne shqiperi, prepared by ornela spiropali, xhuia limani, kejsi ruci
Kulturat ne shqiperi, prepared by ornela spiropali, xhuia limani, kejsi ruci
 
Projekt shqiperipart1
Projekt shqiperipart1Projekt shqiperipart1
Projekt shqiperipart1
 
Studim I gjendjes te ujerave te rrethit te Korces
Studim I gjendjes te ujerave te rrethit te KorcesStudim I gjendjes te ujerave te rrethit te Korces
Studim I gjendjes te ujerave te rrethit te Korces
 
Laguna e Nartes
Laguna e NartesLaguna e Nartes
Laguna e Nartes
 
Albanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJ
Albanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJAlbanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJ
Albanian Touristic Guide by SADIONA ABAZAJ
 

Pogradeci : Vlersimi i potencialit turistik

 • 2. Objektivat Njerria ne pah e faktoreve gjeografike, te cilet percaktojne qe nje hapsire e caktuar gjeografike te cilesohet edhe si hapsire turistike. Percaktimi I raporteve midis faktoreve natyrore dhe atyre Historik-Kulturore. Anzliza ne vecanti e faktoreve e faktoreve gjeografiko- natyrore dhe gjeogragiko-kulturore qe ndikojne ne zhvillimin turistik te hapsirave gjeografike.
 • 3. Një përshkrim i shkurtër Pogradeci në Shqipëri është një nga vend turistik i shkëlqyer, një qytet kufitar, një pikë takimi mes Lindjes dhe Perëndimit, i cili ndodhet në brigjet e liqenit të mrekullueshëm të Ohrit; hotelet e Pogradecit janë në gjendje të ofrojnë shërbime me standarde ndërkombëtare, aty mund të gjeni edhe hotele të vogla të administruara nga familje. Nëse doni t’i shpëtoni vapës që iu zë frymën në qytetet e zhurmëshme, nëse jeni në kërkim të freskisë dhe të qetësisë, nëse doni të shijoni freskinë që vjen nga kontinenti, nëse doni të jetoni në një atmosferë liqenore pranë mërmëritjes së butë të dallgëve të liqenit më të thellë në Ballkan dhe nëse doni të ushqeheni me produkte që kanë mbetur ende krejt natyrale, atëherë zgjidhja ka vetëm një emër: Pogradeci dhe liqeni i tij. Pozita Gjeografike Rrethi i Pogradecit shtrihet në juglindje të Shqipërisë, në anë të bregut jugperëndimor të liqenit të Ohrit apo të Pogradecit (695 metra mbi nivelin e detit), që është jo vetëm më i thelli, por edhe nga më të frekuentuarit në gjithe Ballkanin. Ai kufizohet në veri me rrethin e Librazhdit (60.8 km), në lindje me FYROM (Maqedoninë), në jug me rrethin e Korçës (50.7 km), dhe në perëndim me rrethin e Gramshit (98.5 km).
 • 5. • Qyteti I Pogradecit shtrihet ne gropen me te njejtin emer. Relievi I Saj dallohet per larmine morfologjike e morfogjenetike: tipi I relievit strukturor, liqenor, lumor, erozivo-denudues etj. Relievi Liqenor lidhet me veprimtarine e liqenit te Ohrit pasi siperfaqia e tij ka qene disa here me e madhe se sot duke krijuar fusha ne forme tarracash ne kohet e qetesise si fusha e Bucimasit, fusha e Linit, fusha e Struges. Pogradeci ne lartesine qe ka afersisht 700 m mbi nivelin e detit dhe me kodrat qe e rrethojne me lartesi 1000 m. Pogradeci me relievin e tij eshte I vetmi qytet ne shqiperi qe mund te behet turizem per sporte dimerore ne Malin e Thate, ka relievin kodrinor I cili mundeson turizmin per qellime klimaterike dhe kuronjese, Ndersa ne pjesen fushore ushtrohet turizmi balnear etj.
 • 7. • Klima e kesaj Grope dallohet per veren e fresket dhe dimerin me te bute nga I fushgropes se Korces. Nder faktoret lokale qe kushtezojne vecorite e klimes se kesaj grope jane ndikimi I liqenit dhe vecorite e relievit. • Temperatura e ujrave te liqenit te Ohrit eshte rreth 1°C me e larte se ajo e ajrit. Temperatura mesatare vjetore eshte 11.6°C e gushtit 20.8 dhe ajo e janarit 2.2. Maksimumi apsolut I temperatures eshte mjaft I madh 39.6°C kurse minimumi -12.8C. Takohen mesatarisht 10 dite me ngrica ne vit. • Reshjet jane te pakta mesatarja vjetore 760.1mm. Stina me e lagesh eshte dimri 251.6mm ndersa vera 3 here me pak se dimri. Kjo klime ben te mundur qe Pogradeci te ket dy sezone turistike ate dimeror dhe sezonin primar kur dhe eshte dhe numri me I madh I vizitorve sezonin veror.
 • 9. Biodiversiteti dhe burimet natyrore • Liqeni i Ohrit përfaqëson një vend mbrojtës për një numër të madh organizmash të ujërave të freskëta të formave endemike dhe relike, të datuara në periudhën e Terciarit. Kushërinjtë e tyre të afërt mund të gjenden vetëm në mbeturinat e fosilizuara. Për shkak të moshës së madhe të liqenit dhe ekzistencës së tij të gjatë, të karakterizuar nga izolimi gjeografik dhe stabiliteti i kushteve të jetesës, procesi i diversifikimit në lloje vazhdon ende.
 • 10. Fauna dhe flora e liqenit • Sipas autorëve të ndryshëm, bota e gjallë e Liqenit të Ohrit karakterizohet nga endemizmi, për shembull, për Infusoret: 88% e të gjitha llojeve janë endemike, Rhabdacolea dhe Tricladida (krimba të sheshtë turbelarianë): 44% dhe 71 % janë endemikë; Gastropoda (molusk): 90% endemik; Ostracoda (crustacean): 66% endemik; dhe peshku: 60% endemik. Fauna e peshkut përfaqësohet nga 17 lloje autoktone në katër familje: Salmonidae (2 lloje), Cyprinidae (12 lloje), Cobitidae (2 lloje) dhe Anguilidae (1 lloj). Përsa i takon peshkimit, 10 lloje kanë vlera tregëtare. • Për arsye të larmisë së madhe të kushteve të jetesës, zona shkëmbore e liqenit karakterizohet nga një komunitet i pasur llojesh bimore e shtazore. Vegjetacioni makrofitik, si për shembull kallamishtet (Phragmites communis) janë të shpërndara kryesisht përgjatë brigjeve, që janë pak të ekspozuara ndaj erës dhe lëvizjes së valëve. • Dukepatur parasysh këto vlera natyrore të këtij rajoni, me Vendim të Këshillit të Ministrave, Nr. 80, datë 18.2.1999, është shpallur zona e Prespës “Park Kombëtar” dhe zona e Liqenit të Pogradecit “Peisazh i mbrojtur tokësor/ujor”.
 • 12. Potencialet Historiko-Kulturor • Çfarë mund të vizitoni • Kalaja e qytetit. Në kodër, sipër qytetit, ndodhet vendi i quajtur Kalaja e Pogradecit. Kalaja ka qenë e banuar që në shekullin e V para Krishtit. Kalaja u banua deri në shekullin X, kohë pas së cilës banorët zbritën më afër liqenit të Ohrit, të cilin romakët e quajtën Lyhnidos, që do të thotë Liqeni i Dritës. Në kala sot nuk kanë mbetur shumë gjëra për t’u parë. Porse për amatorët e shëtitjeve në natyrë, kalaja është një rast më tepër për ta parë gjithë sipërfaqen e liqenit nga lart.
 • 14. • Manastiri i Shën Naumit: Nëse shkoni në Pogradec, pasi kaloni kufirin e fshatit turistik Tushemisht, ia vlen të vizitoni Manastirin e Shën Naumit. Brenda në manastir ndodhet një kishë e vogël, ku ndodhet varri i Shën Naumit, një dishepull i shekullit X i Shën Klementit të Ohrit dhe njëri prej etërve themelues të krishtërimit ortodoks. Naumi themeloi manastirin e Shën Mihalit dhe u varros më 910. Afresket që ndodhen në kishë janë kopje të origjinaleve të shekullit të XIX. Ikonostasi me gdhendje të pasur i përket vitit 1711, ndërsa ikonat janë të shekullit të XVIII të pikturuara me mjeshtëri nga Kostandini.
 • 16. • Vende arkeologjike: Dy qendrat më të rëndësishme arkeologjike janë Varret Monumentale të Selcës së Poshtme dhe Mozaikët e Linit. Varret Monumentale të Selcës janë unikalë në të gjithë botën në pikëpamje të arkitektonikës dhe mënyrës së ndërtimit. Datojnë 400 vjet para Krishtit. Ndodhen 40 km larg qytetit të Pogradecit. Mozaikët e Linit, ndodhen në gadishullin e Linit, datojnë në shekullin VI pas Krishtit. Ata ndodhen 22 km larg qytetit të Pogradecit. Lini, mozaiku bizantin i shekullit të VI-VII është mozaiku më i madh në Ballkan me një sipërfaqe prej 220 metra katrorë.
 • 18. • Me barkë mbi liqen: Një tjetër argëtim për ju është lundrimi. Në Pogradec përgjatë bregut të Liqenit, në plazhet kryesore ju mund të merrni me qira varka të ndryshme për të lundruar. Ju mund të zgjidhni një varkë me drejtues apo të lundroni vetë. Gjithashtu në portin e qytetit ndodhet edhe një anije që ju shëtit përreth liqenit të Ohrit. Nëse doni një shëtitje me varkë ndryshe, atëherë bëhuni gati që të zgjoheni që pa gdhirë. Kjo është koha kur peshkatarët hedhin rrjetat e tyre në liqen. Peizazhi i liqenit nën rrezet e para të diellit dhe ritmi i thjeshtë i punës së peshkatarëve vendas, si edhe mënyra e vjetër që ata përdorin për të kapur koranin e famshëm, do të bëjnë që të provoni një nga përvojat tuaja më të rralla. Mbi krye do t’u shoqërojnë nositët, një lloj pulëbardhe e liqenit që nuk iu ndahet peshkatarëve dhe rrjetave të tyre.
 • 19. • Fshati i sotëm Lin është një fshat piktoresk buzë liqenit të Ohrit. Nëse arrini aty do të shihni vetë Ballkanin në miniaturë, por kësaj here vetëm paqësor. Në Shqipëri Lini është i njohur jo vetëm për bukurinë, por edhe për historinë e tij. Veçanërisht interesante është pjesa jugore e gadishullit që ka mbetur ende e pabanuar. Këtu mund të bëni banjo dielli në një plazh fare të virgjër rëre, në të cilin shkohet pasi të keni kaluar disa kopshtije të këndshme. • Ura e Golikut:Kur kthehesh në të majtë të rrugës Qafa e Thanës-Tiranë dhe ndjek rrugën e fshatit, ju mund të shijoni luginën piktoreske të lumit Shkumbin. Në afërsi të fshatit Golik do të gjeni një urë të lashtë që daton shekullin XVII, e njohur si Ura e Golikut, e cila ka tre harqe karakteristike. Pranë saj kalon Rruga Egnatia, një nga arteriet më të njohura në krejt Perandorinë Romake, e cila përfundonte më pas afër Selanikut, duke vazhduar me një segment tjetër drejt Kostandinopojës. Rruga e lashtë dallohet prej gurëve të mëdhenj, që i gjejmë ende në grykën e Llëngës, pranë luginës së lumit Shkumbin. • Kisha dhe Manastiri i Shën Marenës ndodhen në veri të fshatit Llëngë. Kisha është një ndërtesë e vogël, afërsisht 8-12 metra e gjatë. Ajo i takon fillimit të shekullit të XVIII. Altari është i ndarë nga pjesa qendrore e kishës me një ikonostas druri 6 metra të gjerë dhe 4 metra të lartë. Ikonostasi është i gdhendur me motive luleje. Gjithë pjesa e brendshme e kishës është e mbuluar me afreske që i përkasin dorës së mjeshtrit të këtyre zonave, Kostandin Shpatarakut, një nga piktorët më në zë në Shqipëri. Shën Marena është vend pelegrinazhi për shumë pogradecarë
 • 20. • • Selca e Poshtme • Ne fund te Qafes se Thanes kur jeni duke shkuar per ne Tirane, do te ishte mire te ktheheshit ne te majte dhe perseri ne te majte ne Selcen e Poshtme per te vizituar pese varret monumentale. Kalaja, e cila ndodhet ne nje pozicion te dukshem te lugines se Shkumbinit, ka luajtur nje rol te dores se pare ne luftrat iliro-romake dhe iliro-maqedonase. Ne afersi te kesaj kalaje kalon rruga Egnatia. Ajo qe e ben te njohur kete vend jane pese varret monumentale gdhendur ne shkembin masiv te Gradishtes. Kerkimet arkeologjike kane treguar se kemi te bejme me nje qender te zhvilluar ekonomike-kulturore te nje rendesie te madhe te shekullit 4-3 -te para Krishtit
 • 22. • Driloni: Pika turistike e Drilonit, emri i vjetër Volorekë, ndodhet 4 kilometra nga qyteti i Pogradecit, në skajin jugor të qytetit, ku derdhet në liqen një lumë i vogël. Burimet e pastra dhe peizazhi do t’ju mahnisin nëse e vizitoni. Rreth e rrotull ka shelgje vajtues dhe pemë gjetherënëse. Përveç shëtitjeve në këmbë, ju mund të bëni shëtitje akoma më të këndshme me varka të vogla për të lundruar në liqen. Varkat do t’ju çojnë deri thellë, pikërisht atje ku lind burimi i Volorekës. • Tushemisht: Nga Driloni në Tushemisht shkohet fare mirë në këmbë. Ai nuk është veçse disa qindra metra larg burimit të famshëm. Tushemishti është i njohur në krejt zonën për numrin e madh të burimeve që vërshojnë poshtë shtëpive të fshatit, duke ardhur nga kodrat drejt liqenit. Fshati është duke përjetuar një lidhje shumë të fortë me turizmin. Në anë të liqenit do të gjeni hotele dhe lokale të pajisura më së miri, porse shumë shtëpi fshatare që janë fare afër liqenit janë shndërruar në pensione familjare shumë komode, shumë intime dhe me çmime shumë të leverdishme. Në to mund të përjetoni edhe më mirë atmosferën tipike të një fshati në anë të liqenit.
 • 24. • Qafa e Thanës është një shteg malor, i asfaltuar kohët e fundit fare mirë, që lidh ultësirën e Pogradecit me pjesën tjetër të vendit. Në majë të Qafës së Thanës mund të merrni majtas duke udhëtuar drejt pikës së kalimit kufitar me Maqedoninë (FYROM). Qyteti më i afërt është Struga, një qytet me shumicë shqiptare ku mund të shihni burimin e Drinit të Zi, apo të shijoni disa plazhe të vogla fort të këndshme. Më tutje rruga shkon djathtas drejt Ohrit, ndërsa majtas drejt zonave shqiptare të Dibrës. Nëse vazhdoni poshtë qafës do të shihni menjëherë pas disa kthesave shumë të këndshme liqenin dhe fshatin e parë që duket, Linin. Poshtë qafës, drejt Pogradecit rruga zgjat edhe një gjysmë ore.
 • 25. Guri i Kamjes është gurë i cili ngrihet menjëherë mbi territoret përreth Kamjes duke marrë pamjen e një vapori që lundron mbi një “Det të blertë”. Guri i Kamjes Ka përmasa: i gjatë 100m, i gjerë 80m, i lartë 70m dhe ndodhet 1461m mbi nivelin e detit. Forma e tij vjen nga skalitja dhe modelimi i vazhdueshëm nga errozioni.
 • 26. •DISA MONUMENTE NATYRE •Burimi i Drilonit •Guri i Kamjes •Mullarët e Gurtë – Trebinjë •Fragment i shkëputjes tektonike të grabenit të Ohrit (Pogradec) •Shpella e Mëmlishtit •Shpella e Radokalit •Shpella e Baribardhës •Shpella e Shën Marenë •Mani i Shën Marenës •Kanioni i Llëngës •Selvitë e kishës Pogradec •Rrepet e Tushemishtit •Gurët "nusja dhe dhëndëri" Senisht •Shpella e Najazmës (Tushemisht)
 • 30. Rekomandimet: Dia rekomandime per tu zbatuar si nga shoqeria civile dhe instucionet do ishin mbajtia sa me e paster e ambientit mos demtimi I monumteve te kultures dhe te natyres. Bashkia duet te kete nje plan urbanistik dhe Mjedisor per territorin qe administron ndertimi I disa kolektorve te tjere dhe te behet I mundur qe perfundimisht qe ne liqen mos shkarkohen ujjrat e zeza, Ndertimi I nje infrastrukture sa me te mire turistike vendosja e tabelave informuse ne disa gjuhe te ndryshme hapja e pikave turistike ku turistet mund te pyesin per informacionet qe ju nevoiten. Stimulimi I bizneseve te investojne ne sektore te ndryshem te turizmit Hartimi I guidave te caktuara turistike
 • 32. Perfundimet • Bashkia Pogradec eshte nje nder bashkite e veteme ne shqiperi qe Sektorin kryesor te ekonomise bazohet te Turizmi pasi larmia e veprimtarive turistik qe zhvillohet ne kete qytet eshte e madhe duke filluar nga: Turizmi Kulturore dhe Historike, Turizmi i bazuar në aktivitete ,Turizmi I bazuar ne Bukuritë natyrore, Turizmi Qytetar, Turizmi rural, Turizmi Urban, Turizmi Dimeror etj. •