Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Faktoret e lokacionit Industrial
“Stefani e Co”
 Pasqyra.
 Hyrja
 Historia
 1-Faktoret Gjeogrfik
 1.1-Lenda e Pare dhe Toka
 Faktoret shoqeror ekonomik
 Studimi I lokacionit industriale ka rendesi pasi eshte pika
e bashkimit midis aktiviteteve mikroekonmike
mesituatat makr...
 Historia
Birra Stela është një produkt ushqimor, saktësisht një birrë, e prodhuar
nga Stefani &CO. Fillimisht u shitën v...
Faktoret gjeografik
 Lenda e pare dhe Toka.
Lenda e pare e birres eshte elbi dhe majaja te dyja keto
lende ne shumicen e ...
Faktoret shoqerues ekonomik
 Kapitali Financiar
Eshte filluar me nje kapital financiar relativish jo shum
te madh per ket...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

gjeografi industriale

139 views

Published on

faktoret e lokacionit indistriual

Published in: Education
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

gjeografi industriale

  1. 1. Faktoret e lokacionit Industrial “Stefani e Co”
  2. 2.  Pasqyra.  Hyrja  Historia  1-Faktoret Gjeogrfik  1.1-Lenda e Pare dhe Toka  Faktoret shoqeror ekonomik
  3. 3.  Studimi I lokacionit industriale ka rendesi pasi eshte pika e bashkimit midis aktiviteteve mikroekonmike mesituatat makroekonomike. Gjithashtu sepse perzgjedhia e gabuar e lokacionit te nje industrie mund te rrisin koston e prodhimit dhe pershtatjes se saj me ndryshimet e shpejta te tregut.
  4. 4.  Historia Birra Stela është një produkt ushqimor, saktësisht një birrë, e prodhuar nga Stefani &CO. Fillimisht u shitën vetëm në shishe plastike 1.5 litërshe dhe në voza, më pas edhe në kanaçe llamarine. Duke qenë se Shqipëria kishte një kulturë modeste në prodhimin dhe konsumin e birrës krahasuar me atë shekullore europiane, vetëm pas viteve 90, themeluesit e fabrikës së prodhimin të birrës Stela iu përgjigjën urisë së tregut duke investuar me seriozitet pajisje, teknologji dhe shkencë. Vit pas viti kjo kompani u rrit dhe “importoi” në vend atë që ishte testuar dhe vulosur si më e mira në Europë. Kështu, filloi rrugëtimin 20 vjet më parë shoqëria askionere Stefani & Co, fillimisht si Dorina e Stela me kapacitet prodhimi e shpërndarje deri në 500 litra në ditë. Sot fabrika ka mbi 130 punonjës dhe ka një kapacitet prodhimi prej 250.000 hl në vit. Marka e saj Stela, është birra e dytë më e shitur dhe mbulon rreth 15-18% të konsumit të birrave në tregun shqiptar. Sipërmarrësit që themeluan dhe çuan përpara këtë bisnes, janë katër intelektualë shqiptarë: Dr. Stefan Pinguli, Z. Kujtim Kellezi, Z. Mihal Panteqi dhe Prof. Roland Pinguli.
  5. 5. Faktoret gjeografik  Lenda e pare dhe Toka. Lenda e pare e birres eshte elbi dhe majaja te dyja keto lende ne shumicen e rasteve importohen nga vendet e tjera ndaj dhe afersia qe ka fabrika me portin e durrsit dhe me ajroporti e Rinasit e ben te let aksesimin e shpejte te lendes se pare. Toka eshte nje nje pozicion shum te favorshme ne kohen qe ka filluar aktivitetin kompania cmimi I saj ishte shum here me I ulet u mor nje siperfaqe prej 1.5 hektare toke dhe ishte prane te vetmes superstrade ne shqiperi qe lidh dy qytetet me te medha te vendit. Pra pran tregjeve me te medha.
  6. 6. Faktoret shoqerues ekonomik  Kapitali Financiar Eshte filluar me nje kapital financiar relativish jo shum te madh per kete arsye investitoret mendua qe te kurseni ne blerien e tokes duke e marre ne nje zone per kohej jo shum te preferuar por qe rezultoj nje zone jashtzakonish e favorshme si per faktin e lehtesis se komunikimit dhe me

×