MeCe_23_Sa

480 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
480
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Web 2.0 har fått många olika definitioner med tiden, men gemensamt är dessa grunder: Användaren ska själv kunna vara med och bidra till sajtens innehåll Användaren ska kunna ha kontroll över sin information Designen ska likna skrivbordsprogrammen [dina lokala program, t.ex. Word] Web 2.0 webbplatser blir alltså utformade så att användaren känner sig (och är) i centrum. Användaren kan bidra till webbplatsens innehåll användaren ser sina tidigare bidrag och förändringar, webbplatsen blir mer än enkla formulär och informationssidor, flera användare bildar communities kring innehållet och dialogen går över flera kanaler (e-postlistor, RSS , forum).
 • Snart är 2 miljarder människor sammankopplade i ett globalt nätverk. Hur ska vi utnyttja det - och dra nytta av att våra anställda är med i detta nätverk? Vi går från ett massmediesamhälle till ett interaktionssamhälle. Beror på tryckpressens en-till-många-kommunikation till internets många-till-många. Som organisation/företag kan man inte välja bort det - man kan bar aförhålla sig till det! Exempel: Sj
 • Vad är lärande? Vad är livslångt lärande? Hur uppnår man målet? Hur kan man skapa en personlig plan för lärandet? För några år sedan utvecklade man vid Public Library of Charlotte & Mecklenburg County i USA ett program för e- Learning 2.0 . I detta program ing år bland annat 23 saker som bibliotekspersonalen ska prova på att g öra ,för att lär a sig verktygen f ör webb 2.0. Där ingår bland annat att arbeta med bloggar, bilder, wikis, podcasts, rss och taggning.
 • Utövare av det livslånga lärandet Det är aldrig för tidigt eller för sent att lära sig något nytt. Det är en pågående process som finns på alla nivåer och i alla former, formella och informella Id én av det Livslånga lärandet är att det kan förekomma och förekommer bortom formella institutionella utbildningsstrukturer och förekommer under hela livet. Utövare av det livslånga lärandet har en tro på sig själv och är öppna för nya id éer. Man lär sig in tebara på jobbet utan också på fritiden, hemma, under aktiviteter och genom andra kanaler.
 • Bestäm målet först! Sedan kan man bygga vidare. Om ditt mål är att lära dig Spanska - vill du lära dig så att du kan föra en lätt turist konversation eller vill du kunna prata flytande spanska? Målet bestämmer hur mycket du behöver arbeta för att nå målet! Om du under vägen känner att du inte kan under omständigheter i livet eller att behoven i livet har förändrats kan du alltid förändra målet
 • Ingen har så mycket att investera i dig som just du själv. Delta i diskussioner, läs en ”hur göra”-bok om du har en fråga, fråga någon som kan hjälpa dig med svaret.
 • Om ett problem kommer upp ser man det oftast som en ny kris som man måste ta itu med. Se det mer som en utmaning som man kan ta lärdom från.
 • Alla är vi barn i början. Tiger Woods har också varit tvungen att lära sig basic i golf.
 • Det finns olika kits för golf, scapbooking, fotografi, husrenovering. För utövare av livslånga lärande har också kit - inte i traditionell mening men böcker, teknologi, kurser, mentorer, vänner, nätverk, webbsidor.
 • Teknologi är ett redskap som ska göra det enklare för dig. Använd den i ditt lärande. Du kan hitta guider till hur du bygger ett staket, hur man använder mp3-spelare, hur man laddar ner en e-bok.
 • Det bästa sättet att lära sig nya saker är att lära andra.
 • Framgången till att lyckas med det livslånga lärandet är att ha kul under tiden! Lek, var nyfiken och läs!
 • Drygt 100 medlemmar 1 sak/veckan Inte den institutionella utbildningsstrukturen Fortbildningen bygger på självstudier med övningsuppgifter där det är du själv som ansvarar för hur djupt och ingående du vill gå på varje sak och vilket mål du har med fortbildningen. Det handlar om det livslånga lärandet! Gjorde ett urval som biblioteken skulle kunna ha nytta av i sitt arbete Det skulle vara kostnadsfritt
 • Man kan kommentera och få feedback på det man skriver. Chattfunktion oftast med. Bloggar - Wordpress Hashtag # Se nyttan med social media
 • Yammer - ett privat nätverk som skapas för ditt företag. Alla kommer inte in.
 • Mashup är en typ av webbapplikation som sammanställer information och funktionalitet från fler av varandra oberoende källor. några klassiska exempel p å mashups: Google Maps + Polisrapporter = Chicagocrime . org - genom att hämta information från Chicagos polis om vilka brott som har begåtts var och visa dem på en karta så får man snabbt en överblick vilka områden som är säkra och vilka som inte är det. Google Maps + mäklare - se på en karta var husen finns.
 • Molnet Hyr tjänsterna från någ o n annan i istället för att skaffa egen hårdvara. Begreppet cloud computing, eller molnet, handlar kort och gott om att man flyttar arbetsplatsen från lokala enheter och ut på nätet. Allt som behövs är en uppkoppling och ett kreditkort.
 • MeCe_23_Sa

  1. 1. 23 saker och social medier Camilla Källgren, IT-konsulent
  2. 2. Sociala medier
  3. 3. Hur lär vi oss? <ul><li>Går en kurs </li></ul><ul><li>Läser böcker och tidningar </li></ul><ul><li>Ser filmer </li></ul><ul><li>Spelar spel </li></ul><ul><li>Umgås med andra människor </li></ul>
  4. 4. Livslångt lärande
  5. 5. Vägen till framgång <ul><li>Attityder är allt </li></ul><ul><li>Jag vill, jag kan, jag ska </li></ul><ul><li>Det är aldrig för sent </li></ul><ul><li>Lära sig i olika miljöer och vid alla tidpunkter. </li></ul>
  6. 6. 1. Börja med målet
  7. 7. 2. Ta ansvar för ditt eget lärande
  8. 8. 3. Se problem som utmaningar
  9. 9. 4. Ha tilltro till dig själv som en kompetent och effektiv lärare
  10. 10. 5. Skapa din egen verktygslåda
  11. 11. 6. Använd teknik till din fördel
  12. 12. 7. Lär ut - var mentor till andra
  13. 13. 8. Lek och ha kul!
  14. 14. 23 saker - Värmland
  15. 15. Sociala nätverk <ul><li>Bloggar </li></ul><ul><li>twitter.com </li></ul><ul><li>search. twitter . com 
 </li></ul><ul><li>twitpic. com 
 </li></ul><ul><li>facebook.com </li></ul>
  16. 16. Webb 2.0 verktyg <ul><li>Rss </li></ul><ul><li>Del.ici.ous </li></ul><ul><li>Taggar </li></ul>
  17. 17. Privata Sociala Nätverk 
 <ul><li>groups. google . com 
 </li></ul><ul><li>groups. yahoo . com 
 </li></ul><ul><li>friendfeed . com 
 </li></ul><ul><li>yammer . com 
 </li></ul><ul><li>socialcast. com 
 </li></ul><ul><li>present.ly </li></ul>
  18. 18. Dialogverktyg <ul><li>coveritlive. com 
 </li></ul><ul><li>basecamphq . com 
 </li></ul><ul><li>meebo . com 
 </li></ul><ul><li>gmail .com - med chatfunktion </li></ul><ul><li>tinychat .com - liveblog </li></ul>
  19. 19. Möten <ul><li>voice. google . com 
 </li></ul><ul><li>calendar . google . com 
 </li></ul><ul><li>doodle . com 
 </li></ul><ul><li>elluminate . com 
 </li></ul><ul><li>AdobeConnect 
 </li></ul><ul><li>dimdim . com 
 </li></ul><ul><li>zoho 
 </li></ul><ul><li>freebinar . com 
 </li></ul><ul><li>slideshare . net 
 </li></ul><ul><li>present.io </li></ul>
  20. 20. Mashups <ul><li>Google maps </li></ul><ul><li>RSS </li></ul><ul><li>pipes. yahoo . com 
 </li></ul><ul><li>widgetbox .com </li></ul>
  21. 21. Multimedia <ul><li>Bambuser </li></ul><ul><li>12seconds.tv 
 </li></ul><ul><li>skype . com 
 </li></ul><ul><li>oovoo . com 
 </li></ul><ul><li>ustream .tv 
 </li></ul><ul><li>stickam . com 
 </li></ul><ul><li>youtube . com 
 </li></ul><ul><li>flickr.com </li></ul>
  22. 22. Dokument <ul><li>docs. google . com 
 </li></ul><ul><li>scribd . com 
 </li></ul><ul><li>zoho 
 </li></ul><ul><li>pbworks . com 
 </li></ul><ul><li>wetpaint central 
 </li></ul><ul><li>mediawiki . org 
 </li></ul><ul><li>wikispaces . com 
 </li></ul><ul><li>yousendit . com 
 </li></ul><ul><li>box. net 
 </li></ul><ul><li>drop . io 
 </li></ul><ul><li>dropbox . com </li></ul>
  23. 23. www.regionvarmland.se [email_address]

  ×