Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Lapbook Sistema Solar en català

2,276 views

Published on

Imprimible per a lapbook del sistema solar.

Published in: Education
 • Be the first to comment

Lapbook Sistema Solar en català

 1. 1. PORTADA/EXTERIOR
 2. 2. SISTEMA SOLAR/ INTERIOR CENTRE DEL PRIMER LAPBOOKSISTEMA SOLAR/ INTERIOR CENTRE DEL SEGON LAPBOOK
 3. 3. SISTEMA SOLAR/ INTERIOR CENTRE DEL PRIMER LAPBOOK Formen part del sistema solar: planetes, asteroides, satèl · lits, estrelles i un astre anomenat Sol. Els vuit planetes del sistema solar són: Mercuri, Venus, la Terra, Mart, Júpiter, Saturn, Urà i Neptú. El nostre planeta és la Terra, i té un satèl·lit, la Lluna. Alguns planetes tenen satèl·lits, daltres no. En el sistema solar hi ha els planetes interiors i els planetes exteriors. Planetes interiors → són Mercuri, Venus, la Terra i Mart. Són planetes rocosos relativament petits i són els més propers al Sol Mercuri i Venus són molt calents, mentre que Mart la major part de lany és terriblement fred. Planetes exteriors → són Júpiter, Saturn, Urà i Neptú. Són els més llunyans del Sol i són planetes més grans. Estan fets de gasos, sense superfícies sòlides. Els asteroides són roques més petites que també giren, la majoria entre Mart i Júpiter. A més, hi ha els cometes que sapropen i sallunyen molt del Sol De vegades arriba a la Terra un fragment de matèria. La majoria sencenen i es desintegren quan entren a latmosfera. Són els meteorits. Sol Mercuri Venus Terra Mart Júpiter Saturn Urà Neptú
 4. 4. SISTEMA SOLAR/ INTERIOR CENTRE DEL PRIMER LAPBOOK
 5. 5. Al 1923, lastrònom nord-americà Edwin Hubble va observar lexistènciade galàxies que sallunyaven de nosaltres a enormes velocitats. També vacomprovar que la velocitat amb què viatja una galàxia és proporcional ala distància que es troba de nosaltres (llei de Hubble). Daquestamanera, va arribar a la conclusió que lunivers es trobava en expansió. Observant els moviments de les galàxies des de la Terra, advertimefectivament que totes sallunyen de nosaltres, el que podria portar apensar que la nostra galàxia, la Via Làctia, és el centre de lunivers.No obstant això, es tracta dun fenomen similar al que succeeix alinflar un globus: si ens col · loquem com a observadors en qualsevolpunt de la seva superfície, els altres punts sallunyen de nosaltres,però, el mateix passa si ens col · loquem en qualsevol altre puntdobservació. De fet, la llei de Hubble ve a ratificar que aquesta és laforma en què realment sexpandeix lunivers.VOCABULARIGalàxia→ Immens conjunt destrelles, gasos i pols.Univers→ Conjunt format pels astres i lenergia mitjançant la qual interaccionen, així comlespai i el temps en què es troben.Via Làctia→ galàxia en què es troba el Sistema Solar .
 6. 6. A partir de la llei de Hubble, els científics van calcular ledat delunivers: uns 14.000 milions danys. El 1948, el físic rus nacionalitzatnord-americà George Gamow va afirmar que lunivers es va crear a partir dunsol punt, delevadíssima densitat i temperatura, que va explotar amb unaviolència inimaginable. Després daquesta gran explosió, lunivers es va expandir finsdimensions extraordinàries, disminuint gradualment la seva densitat itemperatura. Durant el primer segon, van aparèixer les primeres partículeselementals (electrons, neutrins, quarks ...). Van ser necessaris 300.000 anys(quan la temperatura es va reduir prou) perquè comencessin a aparèixer elsprimers àtoms: hidrogen, heli i liti. Dos mil milions danys després comencen a formar-se les primeresestrelles que, posteriorment, donarien lloc a les galàxies. Per a la formacióde la Via Làctia van ser necessaris cinc mil milions danys des del Big Bang,i deu mil milions danys per a la formació del sistema solar.VOCABULARIPartícules elementals → partícula que no es pot descompondre en altres méssimples.Àtoms → partícula més petita dun element químic.Estrelles → enorme massa de gas que emet llum i calor.
 7. 7. ACTIVITATS 1. Formen part del sistema solar... Sistema solar 2. Quins són els vuit planetes del sistema solar? 3. Quins són els planetes interiors? Descriu-los.
 8. 8. 4. Quins són els planetes exteriors? Descriu-los. 5. Qué saps sobre: asteroides, cometes y meteorits? Planetes Sóc el centre de lunivers i el nostre sistema es deu aL meu nom. Encara que no ho sembli sóc una estrella que il·lumina i escalfa els planetes que giren al meu voltant. Estic fet dhidrogen i heli. QUI SÓC...?
 9. 9. Sóc el primer planeta, i com estic tan a prop del Sol, he Sóc el més semblant a la Terra per la meva mida ide girar molt ràpid per no caure dins dell. forma, sóc el segon planeta des del Sol. Si et subieras sobre mi et quemarías Estic sempre cobert de núvols.immediatament. La meva atmosfera és molt densa i tòxica. Sobre No tinc aire ni aigua, però sí que tinc molts mi estaries com en un mar dàcid sulfúric.cràters. Sóc més calent que Mercuri i no tinc satèl · lits.Sóc el tercer planeta des del Sol. Sóc el quart planeta des del Sol i sóc de color vermell. Tinc de tot: una temperatura agradable, Fa fred en la meva superfície i quasi no tincatmosfera, aigua i moltes formes de vida. atmosfera. Tinc un satèl·lit anomenat Lluna i encara que Tinc una mica daigua als pols i dos satèl · litsbrilla en el cel, en realitat és molt gris. Els dos viatgem petits.junts al voltant del Sol. Té muntanyes. És molt fred. Tinc la muntanya més alta de tots els planetes. Es diu Mont Olimp i mesura 25 km dalt.
 10. 10. Sóc el cinquè planeta des del Sol i sóc el planeta més Sóc el sisè planeta des del Sol i sóc el planeta delsgran, més que tots els altres planetes junts. anells. Estic fet de gasos, així que no podries ser a la Els anells estan formats de roca i pols.meva superfície. Sóc gairebé tan gran com Júpiter, i com ell, Tinc setze llunes i també tinc anells molt fins. també estic fet de gas. Tinc 19 llunes, una delles anomenada Tità, i és més gran que Mercuri.Sóc blau com Neptú. Sóc lúltim gegant dels planetes gasosos i el vuitè des La meva atmosfera és de metà i és el que fa que del Sol.sigui blau. Tinc vuit satèl · lits i trigo 165 anys a donar la Sóc el setè planeta des del Sol i el tercer en volta al voltant del Sol.grandària. Un dia al meu planeta és igual a dinou dies a la També tinc anells, però els meus estan en Terra.vertical. També tinc anells com Urà, i encara que sóc una Tinc disset satèl · lits. mica més petit que ell, sóc més dens.
 11. 11. Big Bang 1. A quina conclusió va arribar Hubble el 1923?2. Quina és ledat de lunivers que han calculat els 3. Big Bang són paraules angleses. Què signifiquen?científics?
 12. 12. 4. Fixat en el dibuix i ordena laparició daquestselements en la Teoria del Big Bang: Via Làctia, estrelles,sistema solar, partícules, galàxies, àtoms.1.2.3.4.5.6.Laura González Barro: http://eduqui-landia.blogspot.com.es/

×